Gorman-Rupp staat aan de basis van de zelfaanzuigende centrifugaalpomp. Het eerste exemplaar werd al in 1933 gepresenteerd. Sindsdien is de pompfabrikant uitgegroeid tot marktleider in de Verenigde Staten met een assortiment van vele duizenden typen pompen. Ook in Europa is de fabrikant inmiddels goed ingeburgerd, niet in de laatste plaats dankzij de S-Line pompsets, een serie mobiele pompsets specifiek ontwikkeld en volledig afgestemd op de behoeften van de Europese markt.
“Voor elke toepassing is er een geschikte pomp van Gorman-Rupp te vinden”, begint Jos Kelderman, Marketing Manager Europe. “We zijn groot geworden met onze zelfaanzuigende centrifugaalpompen maar produceren ook andere pomptypen, gaande van diesel- of elektrisch aangedreven pompsets en centrifugaalpompen tot dompelpompen, membraanpompen en tandwielpompen. Onze zelfaanzuigende centrifugaalpompen worden veel toegepast in afvalwaterinstallaties, maar ook om bijvoorbeeld een bouwput te ontwateren. Anders dan een gebruikelijke dompelpomp staan onze pompen altijd boven het maaiveld. Dat komt de levensduur ten goede maar betekent ook dat er altijd directe toegang is tot de pompunit. Onderhoud is dus veilig, simpel en snel uit te voeren.”
Gorman-Rupp vindt zijn oorsprong in een afgelegen schuurtje. Kelderman: “De eerste pomp werd letterlijk in een schuurtje ontwikkeld, tijdens de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ondanks de enorme groei die het familiebedrijf heeft doorgemaakt – de onderneming is inmiddels wereldwijd actief op alle continenten – is die gemoedelijke sfeer van weleer nog altijd aanwezig. Ook bij ons in Europa. Onze geuzennaam is niet voor niets ‘The Pump People’. We zijn er trots op dat we een sociaal bedrijf zijn met een sterke focus op innovatie en technologische verbeteringen. We staan in voor de kwaliteit van onze pompen die over het algemeen overgedimensioneerd zijn. Dat maakt de pompen uiterst betrouwbaar en geschikt voor iedere toepassing. De vestigingen in Nederland en België zijn voormalig distributeurs van Gorman-Rupp en inmiddels ingelijfd in het familieconcern. De Nederlandse vestiging is inmiddels de centrale vestiging voor alle Europese activiteiten waar ondermeer de engineering en assemblage plaatsvindt van diesel- en elektrisch aangedreven pompsets. De Belgische vestiging specialiseert zich in de bouw van bovengrondse (riool-)pompinstallaties. Bovendien verzorgen beide vestigingen de verkoop-, service- en verhuuractiviteiten voor deze landen. We verhuizen in Nederland begin 2020 naar een nieuwe locatie met een nóg groter magazijn met een ruime voorraad aan pompen en onderdelen, moderne werkplaatsen én een gloednieuw trainingscentrum.”
In Nederland en België is Gorman-Rupp vooral actief in de aannemerij, infrasector, industrie en riool- en afvalwatertoepassingen. “Voor de infrasector hebben we een groot assortiment aan pompen beschikbaar, waarbij de mobiele pompsets eventueel ook op huurbasis kunnen worden ingezet”, licht Kelderman toe. “Veel infra-aannemers maken gebruik van onze verhuurdivisie, zodat ze altijd verzekerd zijn van de juiste pomp voor de juiste toepassing. Dat gaat van inderdaad het leegpompen of drooghouden van een bouwput tot hele specifieke toepassingen. Een mooi voorbeeld van dat laatste is bijvoorbeeld het verpompen van bentoniet. Daar hebben we speciale pompen voor ontwikkeld en in de verhuur.”
Het hart van de pompen van Gorman-Rupp wordt in de Verenigde Staten geproduceerd. “Drie jaar geleden zijn we een ontwikkeltraject gestart om de pompen meer af te stemmen op de wensen en behoeften van de Europese afnemer”, zegt Kelderman. “De Europese aannemer heeft meer baat bij compacte(re) units. Zo is de S-Line ontstaan. De pompen uit deze reeks worden aangedreven door krachtige, moderne dieselmotoren, die voldoen aan de strengste EU Stage V-emissienormen, zonder toevoeging van AdBlue. Dat laatste heeft een reden. Pompunits worden over het algemeen neergezet en moeten het gewoon doen. Ze worden opgestart, en niemand kijkt er vervolgens meer naar om. Dat kan je als pompfabrikant vervelend vinden óf je neemt het als uitgangspunt in je productontwikkeling. De toevoeging van AdBlue geeft bijvoorbeeld een extra handeling waar niemand op zit te wachten. Via het online monitoringssysteem PumpTr@xxTM krijgt de gebruiker een melding per sms of e-mail als bijvoorbeeld het brandstofniveau onder een bepaald niveau daalt of als de pompunit verplaatst wordt. Een mobiele unit staat immers vaak onbeheerd te draaien en kan relatief eenvoudig verplaatst (of gestolen) worden.”
De ontwikkeling van de S-Line pompsets is ingezet op basis van ervaringen uit de praktijk, resumeert Kelderman. “De pompunits voldoen dan ook aan de specifieke eisen en situaties waarop ze in de praktijk worden gebruikt. Met andere woorden, ze zijn ook hufterproof ontworpen en hebben een slim design. De pompsets zijn daardoor goed schoon te houden, veilig om mee te werken en ook nog eens erg mooi om te zien. Alle droog zelfaanzuigende pompen zijn voorzien van een oliegesmeerde asafdichting met een groot olievolume. Dit zorgt voor een optimale koeling van de afdichting, waardoor deze pompen ongevoelig zijn voor langdurig en afwisselend ‘droog draaien’. De combinatie van de moderne, stille en zuinige watergekoelde dieselmotoren, de revolutionaire geluidsreducerende vleugeldeuren en geluiddichte omkasting, zorgt tot slot voor een aangenaam laag geluidsniveau.”
Een veelvoorkomend probleem zijn grotere afvaldelen die in de te verpompen vloeistoffen voorkomen, zoals plastic verpakkingsmaterialen. Hierdoor kunnen pompen verstopt raken. Het gepatenteerde Gorman-Rupp EradicatorTM-systeem zorgt ervoor dat de vaste delen uit elkaar worden getrokken en niet met elkaar ‘kluwen’. Daarmee wordt het aantal verstoppingen extreem gereduceerd. “Dit is weer een voorbeeld van een innovatie om ervoor te zorgen dat onze klanten eigenlijk zo min mogelijk hoeven om te kijken naar onze pompen, en zich kunnen bezighouden met hun eigenlijke, primaire werkzaamheden”, zegt Kelderman.
Met het huidige gamma heeft Gorman-Rupp een toekomstbestendig assortiment. “De aandrijving is in feite ondergeschikt aan de toepassing. Voor elke situatie kunnen we een passend antwoord bieden met onze vele duizenden typen pompen. Van hele kleine mobiele pompsets (ook conform EU Stage V-emissienormen) tot hele grote units, bij ons zijn infra-aannemers aan het juiste adres voor al hun pompbehoeften”, besluit Kelderman.