Daarmee bereikte dit label andermaal een mijlpaal, nadat in 2019 voor het eerst de 300.000 was gepasseerd. Ter vergelijking: in 2016 ontvingen nog ‘maar’ 261.500 machines de kenmerkende BMWT-Keur sticker.
Veiligheid is een van de kernwaarden voor deze branchevereniging voor leveranciers van (wegen)bouwmachines, magazijnstellingen en (intern-)transportmiddelen. “Een veilige werkomgeving begint bij het management. Daar ligt de taak om medewerkers te voorzien van veilig materieel, waarop ze kunnen vertrouwen”, stelt BMWT-directeur Jan Hommes. “De groei van BMWT-Keur toont aan dat steeds meer bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en de staat van hun machines elk jaar door deskundige keurmeesters laten controleren. Daarmee levert BMWT-Keur een wezenlijke bijdrage aan het verbeteren van de veiligheid op bouwprojecten.”
De ambitie is helder; gebruikers helpen om tot nul doden met werkmaterieel te komen. Om dit te realiseren zet BMWT in op drie aandachtspunten: veiligheid, duurzaamheid en vakmanschap. Hommes: “Veiligheid begint bij productaansprakelijkheid en de wetenschap dat essentiële aanpassingen aan machines een nieuwe CE-certificering vereisen. Maar er is ook een technische link naar duurzaamheid, bijvoorbeeld door niet te rommelen met emissiesystemen. Het is onze taak om hierover duidelijke voorlichting te geven, zodat bedrijven de juiste keuzes kunnen maken. BMWT-Keur vormt een concreet bewijs dat onze sector serieus omgaat met de technische veiligheid van machines. De kracht van dit label is dat de keuring dikwijls wordt gecombineerd met een onderhoudsbeurt.” Eventuele gebreken kunnen in de meeste gevallen meteen door een deskundige monteur worden verholpen, om zo stilstand van de machine te voorkomen.
Op het gebied van vakmanschap en duurzaamheid is BMWT één van de initiatiefnemers van Het Nieuwe Draaien, dat een praktische instructie biedt om energiezuinig met werkmaterieel om te gaan. “Dit bespaart kosten, werkt comfortabeler en is beter voor het milieu. Een win-win-winsituatie dus”, vindt Hommes. “Onze leden verzorgen bedieningstrainingen om optimaal gebruik van een machine te koppelen aan duurzaamheid. Op die manier gaan kostenbesparing en emissiereductie hand in hand. Meer efficiëntie leidt al gauw tot 10 á 15% brandstofbesparing en ook minder slijtage, dus minder onderhoud. Dat werkt door binnen het totaalplaatje aan machinekosten.”
Dat steeds meer gebruikers belang hechten aan veilig en duurzaam werken, komt tot uitdrukking in tal van samenwerkingsverbanden binnen en buiten de sector. “Het wordt steeds meer een vanzelfsprekendheid, wat wij als brancheorganisatie erg toejuichen.” Beide vraagstukken vergen volgens Hommes een intensieve samenwerking met de markt. Een mooi voorbeeld hiervan is De Groene Koers, een samenwerking tussen Bouwend Nederland, Cumela en BMWT om kennis op het gebied van duurzaamheid in de grondverzetsector samen te brengen. “Op die manier zijn vrij eenvoudig grote stappen te zetten. Veilig werken is bovendien fijner werken. Het leidt niet alleen tot minder schade en ongelukken, maar ook tot minder stilstand en meer aandacht voor de werkzaamheden. Dat is in de kern waar BMWT voor staat. Al onze activiteiten moeten een directe relatie hebben met de machines in de markt.”