Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Buizen van nodulair gietijzer overleven ons allemaal
Met nodulair gietijzeren buizen weet je in ieder geval dat je kinderen, je kleinkinderen en je achterkleinkinderen ook genieten van schoon drinkwater.

Buizen van nodulair gietijzer overleven ons allemaal

Mocht iemand vragen of buizen van nodulair gietijzer het nieuwe, duurzame alternatief zijn in de leidingensector, dan kunnen we met een gerust hart antwoorden dat Nodulair gietijzeren buizen juist het origineel zijn. Sinds de uitvinding van het ijzergieten, eeuwen geleden, werden er al water-leidingen gemaakt van gietijzer. Leidingen die tot in onze huidige tijd nog steeds functioneren. Een van de speerpunten binnen het thema duurzaamheid is levensduurverlenging. Met de eeuwige levensduur van gietijzeren buizen hebben we het dus over duurzaamheid avant la lettre.

“We leveren uit ons programma dan ook vooral nodulair gietijzeren buizen voor drinkwateraanvoer.”

Vandaag de dag wordt er nodulair gietijzer toegepast voor deze buizen en praten we over een product dat niet alleen extreem lang meegaat, maar ook nog eens eindeloos recyclebaar is. Cradle to cradle in optima forma dus. We bevinden ons ten kantore van PAM Saint-Gobain in Almere, producent van nodulair gietijzeren buizen. We zijn in gesprek met Edwin Porssius, project- en accountmanager en Esther Lindeman, sales- en marketingmanager.

Wateraanvoer voor de fonteinen van ‘de Zonnekoning’

Onze eerste vraag gaat over een imposant stuk van een gietijzeren buis, in de entree van het pand. “Dat is een gietijzeren buis die deel uitmaakte van de watertoevoer naar het paleis van Versailles. In 1683 bestelde Koning Lodewijk XIV (de Zonnekoning, 1638-1715) een waterleiding om water vanuit de Seine naar de tuinen en fonteinen van zijn beroemde paleis te transporteren. Pont-a-Mousson (PAM) leverde deze waterleiding in 1683, vervaardigd van grijs gietijzer. Na ruim 300 jaar trouwe dienst is dat buizenstelsel vervangen, door de oude buizen te recyclen en er nieuwe van te gieten, ditmaal in nodulair gietijzer”, vertelt Esther. 

“Nodulair gietijzer is oersterk, taai en flexibel”, vult Edwin aan. “Onze buizen worden gemaakt van ijzererts, een natuurlijk materiaal dat oneindig recyclebaar is. Wanneer een buis overbodig is, dan kan deze worden gesmolten en omgevormd tot een nieuwe buis met exact dezelfde ringstijfheid en flexibiliteit. Nodulair gietijzer behoudt – ook na recycling – al haar oorspronkelijke eigenschappen namelijk.”

De gietijzeren buis die deel uitmaakte van de watertoevoer naar het paleis van Versailles.

Nederland ligt vol met gietijzeren buizen

We maken de sprong naar de toepassing van gietijzeren buizen in Nederland en komen erachter dat de kans dat u en ik water consumeren dat door een gietijzeren leiding is aangevoerd, bijzonder groot is. “Kijken we naar Nederland, dan zien we dat de eerste watertransportleiding stamt uit 1853, deze ligt onder de Haarlemmerweg en voorziet een derde van Amsterdam van drinkwater. Deze gietijzeren buis is destijds in Engeland geproduceerd. Pas in 2018 is deze leiding vervangen, omdat er wegwerkzaamheden plaatsvonden. Diverse andere antieke leidingen van gietijzer zijn vandaag de dag nog steeds volop in gebruik in ons land”, schetst Esther.

Als het bestendig moet zijn, neem je gietijzer

Edwin vervolgt: “Bijna alle grote drinkwaterbedrijven zijn klant bij ons. We leveren uit ons programma dan ook vooral nodulair gietijzeren buizen voor drinkwateraanvoer. Pak een groot project en je zult er onze buizen vinden, zoals recentelijk bij de RijnlandRoute en De Entree, waar de aannemer werkt met onze buizen. Bij projecten in de openbare ruimte -en zeker bij De Entree, waar je niet vaker wilt graven dan nodig is- worden bij voorkeur gietijzeren buizen toegepast. Omdat ze niet kapotgaan. Zo simpel is het.”

Edwin Porssius, project- en accountmanager en Esther Lindeman, sales- en marketingmanager.

Een kortetermijnvisie kost op den duur alleen maar meer geld

Tot besluit zegt Esther: “Kiezen voor nodulair gietijzeren buizen voor (drink)wateraanvoer getuigt van een lange termijnvisie. Zoals Edwin al schetste, het voordeel van extreme bestendigheid zorgt ervoor dat je geen omkijken meer hebt naar de leidingen. Dat spaart geld uit. De levensduur van onze buizen is zo lang en de recycleerbaarheid is zo goed, dat we op de duurzaamheidsladder alle eisen en normen ver voorbijstreven. We praten dus niet meer over duurzaamheid alleen, maar over generaties. Met nodulair gietijzeren buizen weet je in ieder geval dat je kinderen, je kleinkinderen en je achterkleinkinderen ook genieten van schoon drinkwater.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?