Eén van de meest innovatieve uitrustingsstukken voor graafmachines is het draaikantelstuk, dat in de Benelux zijn waarde met name in het laatste decennium ruimschoots heeft bewezen in het segment van de mobiele graafmachines en rupskranen tussen 10 en 33 ton. Verrassend is de enorme vlucht die het draaikantelstuk recentelijk genomen heeft bij compacte machines in onder andere de groenvoorziening.
“Daar waar wij dachten dat het buiten bijvoorbeeld de wegenbouwsector een uitdaging zou zijn het draaikantelstuk verder uit te rollen naar kleinere machines, omdat de investering ten opzichte van de machine zelf soms fors is, zien we juist een sterke spontane toename in de vraag. Vooral in het afgelopen jaar”, vertelt Martin Frid, regiomanager bij engcon. Hij wijt de versnelde groei deels aan het feit dat mensen door de coronacrisis meer tijd in en om huis doorbrengen en de focus hebben liggen op het aanleggen van de tuin of een zwembad.
“Dat betekent dat groenspecialisten zoals hoveniers het een stuk drukker hebben. Dit zijn vaak jonge ondernemers die nu juist kans zien om door te groeien en daarbij heel bedrijfsmatig nadenken over waar ze heen willen en welke gefundeerde investeringsbeslissingen in hun toekomst passen”, constateert Frid. “Zij vragen zich dingen af als: ‘Houd ik de bestaande minigraver of investeer ik juist in een nieuwe kraan met de nieuwste technologie?’ Maar ook: ‘Hoe maak ik de kraan die ik heb veelzijdiger, waardoor ik sneller kan werken en meer opdrachten kan aannemen?’”
“Een draaikantelstuk kan op die vragen een uitstekend antwoord bieden omdat werkzaamheden sneller, efficiënter maar toch heel secuur uitgevoerd kunnen worden. Omdat hoveniers vaak projectmatig werken, is de aanschaf van een engcon binnen zeer afzienbare tijd terug te verdienen. Tevens draagt het gebruik van een draaikantelstuk bij aan meer veiligheid op de werkplek en maakt het groenspecialisten een stuk onafhankelijker, omdat ze een breder pakket aan werkzaamheden kunnen aanbieden zonder daar een andere partij of ook andere machines voor in te hoeven huren”, vult Frid aan.
Frid vindt het een bijzondere trend. “Hieruit blijkt dat de markt in de Benelux volwassen wordt, zo ver is dat de techniek binnen de gehele industrie en over het volledige bereik van machines tussen 1,5 en 33 ton omarmd wordt. Dat ook de kleinere ondernemer met compacte kranen wil investeren in deze oplossingen, omdat ze begrijpen dat ze daarmee onafhankelijker zijn in een tijd waarin de opdrachten alleen maar toenemen en het daarnaast algemeen bekend is dat het in toenemende mate lastig is om goede mensen te vinden”, besluit Frid.