Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Een betrouwbaar beeld van de kabelsituatie

Een betrouwbaar beeld van de kabelsituatie

De wet WION verplicht netbeheerders om te zorgen voor actueel en betrouwbaar kaartmateriaal en tekeningen van de kabels en leidingen in de ondergrond. Terra Carta heeft het opsporen van deze ondergrondse netten volgens eigen zeggen verheven tot een kunst. “Als wij zeggen dat een kabel of leiding daar ligt, dan kun je er met zekerheid van uitgaan dat dat klopt. Dat klinkt logisch, maar is het zeker niet altijd in de markt”, zegt directeur Karel Meinen.

Volgens Meinen is er al een paar jaar reuring in het kader van de wet WION. “Netbeheerders hebben een bepaalde verplichting in relatie tot de ligging van kabels en leidingen, maar zij worstelen net als de andere stakeholders met zaken als ‘wie is waar verantwoordelijk voor?’. Wij als Terra Carta zweven tussen alle actoren in. Of het nu de aannemer is, het ingenieursbureau, de netbeheerder of de grondroerder, ze hebben allemaal baat bij een betrouwbaar beeld van de kabelsituatie. De gegevens moeten gewoon kloppen. De kracht van het gebruik van detectietechnieken ligt niet in de techniek zelf, maar met name bij de kennis van de gebruiker in het toepassingsgebied.”

De grondradar, kabelzoeker en het authentieke proefsleuven graven, weet Terra Carta naadloos op elkaar af te stemmen.

Timmerman

Terra Carta is een opsporingsbedrijf en maakt gebruik van apparatuur om kabels en leidingen op te sporen. “Dat benaderen we anders dan slechts uit te gaan van de techniek”, benadrukt Meinen. “Er komt veel meer bij kijken. Dat begint al bij het weten waar je mee bezig bent.” Meinen maakt een treffende vergelijking tussen een timmerman en de man met de hamer. “De timmerman weet waar hij mee bezig is en heeft kennis van zaken, van zijn gereedschap en de verschillende houtsoorten, terwijl de man met de hamer een stuk expertise mist. Dat beeld kun je transporteren naar de wereld van het opsporen van kabels en leidingen in ons land. Wij profileren ons nadrukkelijk als die ‘timmerman’ en proberen voortdurend de wijze waarop wij werken naar een hoger niveau te brengen. Dat gebeurt ook softwarematig, gebruikmakend van Artificiële Intelligentie voor bijvoorbeeld automatische paraboolherkenning en de identificatie ervan.”

Terra Carta maakt hoofdzakelijk gebruik van drie technieken. “De grondradar, kabelzoeker en het authentieke proefsleuven graven, weten wij naadloos op elkaar af te stemmen”, zegt Meinen. “Al die informatie combineren we met informatie uit de KLIC, zodat detectiepunten toegewezen kunnen aan een bepaalde kabel of leiding. Dat doen we voor een breed scala aan klanten, van Rijkswaterstaat, gemeentes en netbeheerders tot grote aannemers, ingenieursbureaus en Shell.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?