De levering van de eerste volledig elektrische PV-E Crane aan VolkerWessels Materieel & Logistiek (VWML) vormt een nieuwe mijlpaal op weg naar de emissievrije bouwplaats. Met een feestelijke overdracht op vrijdag 18 maart bij de fabriek in het Noord-Brabantse Oosterhout onderstrepen PV-E, VolkerWessels en UMS eens temeer dat duurzaamheid niet iets is voor de toekomst, maar dat juist nú al kan worden gestart met vergroening van het machinepark.
De PV-E Crane EC160 van VWML is niet de enige zero emissie hijskraan, maar is toch een heuse wereldprimeur. Het is namelijk de eerste elektrische rupskraan met een verwisselbaar accupakket, bestaande uit twee LFP-batterijen van elk 130 kWh. Daarmee moet de 160-tonner een volledige werkdag (8 uur) kunnen draaien. Indien nodig kan de kraan binnen 10 minuten zelf het accupakket verwisselen om emissievrij te blijven werken zonder stroomkabel of zonder een – veelal diesel aangedreven – generator om de batterijen op te laden.
De Nederlandse kranenbouwer voldoet zodoende aan een wens van veel grote aannemers om te komen tot een duurzame bouwplaats: 100% circulair. Het verwisselbare accupakket is afkomstig van Urban Mobility Systems (UMS) uit Oss, dat flink aan de weg timmert met het elektrificeren van bouwmaterieel. De onderneming zweert bij een kwalitatief hoogwaardige en veilige aanpak op basis van automotive technologie en ontving recent voor de Zero Emission-conversiekit (compleet met aansturing) een prestigieuze CES Innovation Award.
Dankzij de elektrische aandrijving beschikt VolkerWessels over een extreem stille en schone hijskraan. Het duurzame karakter wordt verder onderstreept doordat de accu’s geen zuren of zware metalen bevatten en volledig recyclebaar zijn. “Ons streven is om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de transitie naar een emissievrije, gezondere bouwplaats”, zegt Rob van den Boogaard, Managing Director van PV-E Crane. “De kraan is volledig CE- en TÜV-gecertificeerd en is inmiddels uitvoerig getest in de praktijk.”
De EC160 biedt een groene oplossing voor een range aan toepassingen in de bouw, infra of (petrochemische) industrie. De rupskraan heeft een vakwerkgiek van maximaal 75 meter en levert 160 ton hijscapaciteit op 4 meter radius. Met 63 meter gieklengte is de kraan tevens uit te rusten met een vaste jib van 31 meter. De machine van VWML beschikt over een hoofdmast van 42 meter en 43 meter beweegbare jib. Voor optimale kwaliteit en betrouwbaarheid is gebruik gemaakt van louter A-merk componenten van onder meer Rexroth, Hirschmann en Avezaat.
Volgens Van den Boogaard wordt er reikhalzend uitgekeken naar de eerste klus met de EC160. “Het eerste model is nu afgeleverd, maar er zit nog veel moois in het vat”, klinkt het verwachtingsvol. Achter de schermen werkt PV-E Crane namelijk aan een indrukwekkende line-up van elektrische hijskranen. De EC-lijn met vakwerkgiek heeft een hijsvermogen van 85, 100, 135, 160 of maar liefst 300 ton, terwijl de ECT-serie wordt uitgerust met een telescoopgiek en lasten kan hijsen variërend van 65 tot 120 ton.