Keer op keer worden we met de neus op de feiten gedrukt als het gaat om ongelukken op werkplekken in verband met graafmachines. Het aantal ongelukken is nog veel te hoog. In de ergste gevallen gaat het ook nog om ongelukken met dodelijke afloop. Engcon wil voor ‘nul’ gaan in de graafsector – door middel van doordachte techniek op alle graafmachines. De Engcon campagne met de naam “Dig Smart. Dig Safe” is een onderdeel van het initiatief “Non Accident Generation”.
Officiële statistieken tonen aan dat meer dan 3000 personen in Europa jaarlijks het leven verliezen door ongelukken op de werkplek. Een alarmerend groot aantal.
“Veiligheid heeft helaas geen prioriteit binnen de grondverzet- en bouwsector. Dit ondanks het feit dat deze branche vaak wordt aangewezen als het hardst getroffen.Regelmatig worden ongelukken veroorzaakt door valpartijen vanaf machines, of door naar beneden vallende uitrustingsstukken. Dit zijn onnodige ongelukken. Dat is onaanvaardbaar omdat het veelal ongelukken betreft met dodelijke afloop, of ongelukken waarna personen langdurig moeten revalideren. Stig Engström, oprichter en eigenaar van Engcon zegt hierover:
– Een machinist werkt vaak met zijn machine op werkplekken met beperkte ruimte, of op bouwterreinen met veel mensen. Zonder de juiste veiligheidsuitrusting op de machine kan je ongewild een uitrustingsstuk laten vallen, of over iemand heen rijden. Ook ongelukken door val- en struikelpartijen komen voor als de machinist in en uit de cabine klimt”, vertelt hij.
Engcon streeft er al vrij lang naar om het aantal ongevallen binnen de branche tot nul te beperken. Stig Engström is hierin een van de belangrijkste initiatiefnemers.
Engcon heeft het veiligste op de markt verkrijgbare snelwisselsysteem ontwikkeld, met zwaailicht en geluidssignalen, waarbij bepaalde delen van de graafmachine worden geblokkeerd zodra een uitrustingsstuk op onjuiste wijze is aangekoppeld. Bovendien moet de machinist de bak op de grond laten rusten voordat deze kan worden losgekoppeld. Automatische aankoppeling van hydrauliek, electra en smering betekent tevens dat de machinist tijdens het wisselen van uitrustingsstuk veilig in de cabine kan blijven zitten. Een draaikantelstuk leidt tot een geringer aantal verplaatsingen. Dit vermindert het risico dat grondpersoneel wordt aangereden. De menselijke factor krijgt dankzij de veiligheidsoplossingen van Engcon geen ruimte. Doordachte technologie zorgt ervoor dat alles op de juiste manier wordt gedaan”, legt Stig Engström uit. “Met onze nulvisie en onze doordachte technologie geven we de branche een zet in de juiste richting om veiligheid een hogere prioriteit te geven!
Engcon loopt voorop als het om veiligheid gaat, maar voor een nulvisie zal er nog veel moeten gebeuren. Volgens Stig Engström is er een wijziging van regelgeving nodig, en moeten betrokken partijen meer verantwoordelijkheid nemen.
“Leveranciers moeten veiligere producten ontwikkelen, ondernemers moeten ze kopen en grotere bedrijven moeten eisen dat ze worden gebruikt wanneer opdrachten aan toeleveranciers worden uitbesteed. Veiligheid gaat ons aan het hart. Techniek moet voorkomen dat er ongelukken gebeuren, zelfs wanneer de machinist iets verkeerd doet. Elk ongeluk is een ongeluk te veel en het doel moet zijn om ze helemaal te vermijden”, zegt Stig Engström.
Met de veiligheidscampagne “Dig smart. Dig Safe.” wil Engcon dit veiligheidsvraagstuk ter discussie stellen.
“We krijgen te horen dat dit taboe is en dat we het risico lopen dat we kritiek te krijgen”. Dan zeg ik: laat die kritiek maar horen. Wij staan voor meer veiligheid. Dat hebben we altijd gedaan en dat blijven we doen. Nu is het tijd om van discussie tot actie over te gaan. In 2020 wil ik dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen en ik hoop dat ons initiatief het startschot is”, zegt Stig Engström.
Wilt u meer weten over ”Non Accident Generation” en ”Dig Smart. Dig Safe.”? Lees meer op https://engcon.com/nl_nl/een-engcon-als-eigendom/veiligheid.html