Nou denk je misschien dat ik je op kosten probeer te jagen. Want een korte blik op onze website leert je: hoe groter de machine, hoe duurder hij is om te huren. Toch is het tegendeel in veel gevallen waar. De keuze voor de juiste (en dus iets grotere) machine kan je een hoop geld schelen. In deze blog leg ik je uit hoe dat precies zit.
Zodra je weet wat je klus is en op welke locatie die moet worden uitgevoerd ga je bepalen hoe groot je machine moet zijn. Je kunt natuurlijk niet met een 15 tonner een stadstuintje aanleggen. Dat gaat nooit passen. Andersom: door met een (te) kleine machine een groot werk te maken gooi je heel veel tijd en brandstof weg.
Een kleine machine moet je tijdens het werk veel vaker verplaatsen. Een twee tonner moet je bijvoorbeeld 2 keer zo vaak verplaatsen als een 10 tonner, waarvan het werkbereik veel groter is. Verplaatsen kost tijd en ook brandstof. En in de tijd dat je aan het rijden bent, ben je niet aan het graven.
Hieronder een klein rekenvoorbeeld om het bovenstaande toe te lichten:
Dit voorbeeld laat zien dat een 10 tonner ruim 4 keer sneller werkt en per m3 verplaatste grond maar de helft van de brandstof verbruikt in vergelijking met een 2 tonner.
Nogmaals: hier is een theoretisch-, niet bestaande klus als voorbeeld gebruikt. Maar de verschillen zijn zó groot, dat je best even mag nadenken over de machinekeuze.
Uiteraard moet je bij het kiezen van je machine wel rekening houden met een paar factoren.
Hoe groot is het perceel? Op een landgoed heb je meer ruimte dan in een stadstuin. Heb je een klus in een gebouw? Of onder bomen of hoogspanningsleidingen? Houd dan rekening met hoogtebeperkingen. Moet je graven langs een muur, weg of spoorbaan? Kies dan een binnendraaier. Ben je aan het werk op een bouwplaats of op een golfbaan? Op de bouwplaats doen ze niet moeilijk over spoorvorming, maar op de golfbaan vinden ze dat niet zo leuk.
Wanneer je een putje moet graven voor een trampoline heb je geen 15-tonner nodig. Voor het uitgraven van een fundering voor een megastal wel.
Het transport van een machine kan aardig in de papieren lopen. De kosten voor een dieplader met een 15-tonner zijn aanzienlijk hoger dan voor een aanhangertje met een 2-tonner. Waarschijnlijk ben je met de 15 tonner veel eerder klaar, maar in dit geval wegen de voordelen (snel klaar, dus kortere huurperiode) waarschijnlijk niet op tegen de nadelen (hoge transportkosten). ‘Bigger’ is dus niet altijd ‘better’.
Wil je graag een graafmachine huren bij jou in de buurt? Ga dan naar www.graaver.com voor het aanbod en bijbehorende prijzen!
Deze blog is geschreven door Graaver – in samenwerking met Dick Kroesbergen