De nieuwe Woltman 160 DR van Voorbij Funderingstechniek is uitgerust met het DLS dataregistratiesysteem van Inpieq. Op die manier worden van iedere paal of buis relevante gegevens verzameld die voor zowel opdrachtgever als uitvoerder van toegevoegde waarde zijn.
Door de jaren heen is een hechte samenwerking ontstaan tussen machinefabrikant Woltman en Inpieq. Het bedrijf uit Steenbergen is zelfs uitgegroeid tot de vaste partner van deze Giessenburgse producent op dataregistratiegebied. In het geval van Voorbij was de kraan al voor 80% voorbereid en was de uiteindelijke installatie van zo’n Data Logging System (DLS) nagenoeg plug-and-play. Een volgende stap is dat het systeem volledig in het materieel wordt geïntegreerd, zoals dit nu al het geval is bij de compacte funderingsmachines van Inpieq zelf.
Voorbij kan dankzij DLS allerlei soorten paalsystemen registreren, of het nu gaat om hei- (vibro en beton), boor- of trillende palen (grotere diameter HSP-palen). Afhankelijk van het paaltype en de benodigde sensoren kunnen verschillende parameters worden geregistreerd, waaronder diepte, snelheid, schoorstand, boortoerental, draaimoment, trekkracht, slagfrequentie, werkdruk, groutvolume en vulgraad. Dat klinkt wellicht vrij ingewikkeld, maar het dataregistratiesysteem van Inpieq blinkt juist uit in eenvoud, nauwkeurigheid en degelijkheid.
“Ons doel is altijd geweest om een gebruiksvriendelijk systeem voor de machinist te ontwikkelen”, vertelt Frank van Deursen van Inpieq. “Daardoor ontstaat automatisch een betrouwbare dataoverdracht richting kantoor. Dankzij beproefde hardware is DLS nagenoeg foutloos. Dan praat je echt over 99% nauwkeurigheid. In combinatie met het optionele GPS-systeem voor positiebepaling volstaat zelfs één druk op de knop om een paal volledig automatisch aan te brengen en kan de machinist voor 100% focussen op het project en zijn passie.”
Daar waar de verzamelde gegevens voorheen uitsluitend dienden als bewijs richting opdrachtgevers, ziet Van Deursen nu een duidelijke trend om met behulp van data het kennisniveau te verbreden. Funderingsbedrijven leggen een complete database aan, om slimmer in te kunnen schrijven op projecten. Alle gegevens over de boorduur en bodemgesteldheid zijn immers voorhanden.
“Bovendien is er regelgeving op komst, die voorschrijft om een kwaliteitsdossier van het geleverde product te kunnen overleggen. Het Inpieq Data Suite (IDS) biedt nu al de mogelijkheid om ruwe data via een webbased applicatie toe te voegen aan de eigen database. Zo kan men realtime meekijken op locatie of een stukje werkvoorbereiding vanaf kantoor uploaden in het systeem. De machinist hoeft niet langer in de weer met een palenplan, wat de foutmarge verder terugbrengt, en alle meetgegevens worden rechtstreeks toegevoegd aan het dossier.”