Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Klimaatverandering grootste bedreiging voor de wereldeconomie

Klimaatverandering grootste bedreiging voor de wereldeconomie

Jaarlijks komen wereldleiders in Davos samen tijdens het World Economic Forum (WEF) om te spreken over de kansen en bedreigingen voor de wereldeconomie. Uit het afgeleide Global Risks Report 2020 blijkt dat klimaatverandering wordt gezien als de grootste bedreiging. Water speelt daarin een cruciale rol, zowel in termen van droogte als overstromingen. Volgens Ignaz Worm, directeur van Envaqua, brancheorganisatie voor bedrijven op het gebied van water- en milieutechnologie, een machtig rapport dat volop kansen biedt voor de GWW-sector.

“Het WEF Global Risks Report 2020 stelt een aantal interessante zaken voor onze sector aan de kaak”, begint Worm. “Wereldleiders maken zich grote zorgen over de impact van de klimaatverandering, die harder toeslaat dan gedacht en dan met name over het onvermogen om (snel) maatregelen te kunnen nemen. Boeiend aan het nieuwste rapport is dat het inzichten vergelijkt met die uit eerdere rapporten in de periode 2007-2020. Destijds kwam het milieu niet eens voor in de top 5 van potentiële risico’s voor de wereldeconomie, anno 2020 is vrijwel elk risico gelinkt aan klimaatverandering en hoe we met de leefomgeving omgaan. Dat betekent voor de GWW-sector en meer specifiek voor de leden van Envaqua, dat ze opereren in een vakgebied dat door wereldleiders wordt gezien als belangrijkste bedreiging voor de wereldeconomie.”

2019-11-07heinathmer8750-kopieren

Als brancheorganisatie maakt Enqavua zich sterk voor het aan de kaak stellen van maatschappelijke issues.

 

Automatisch peilbeheer

“Het risico van overstromingen enerzijds en grote droogte anderzijds wordt meer en meer gevoeld en erkend”, stelt Worm. “Het rapport moedigt stakeholders indirect aan om te investeren in water- en milieutechnologie om de risico’s in de toekomst te beperken. Het afvoeren van teveel regenwater en het beperken van droogte is een thema waarvoor we onze ogen niet meer voor mogen sluiten. Het is dan ook bemoedigend dat de urgentie van de problematiek zo expliciet erkend wordt.”

Volgens Worm liggen de oplossingen vaak al op de plank. “Het is een kwestie van willen en implementeren”, zegt hij. Een voorbeeld: “Automatisch peilbeheer op akkers rondom steden kan bijvoorbeeld een mooie win-win opleveren. Door op perceelniveau te monitoren welke waterstand wenselijk (of maximaal toelaatbaar) is onder de akkers, kan op momenten een versnelde waterafvoer uit steden worden gerealiseerd, zonder dure opvangbekkens te hoeven maken in de stad. En vice versa om uitdrogen van akkers te voorkomen. Door die wisselwerking kunnen waterschappen een nóg actievere bijdrage leveren aan stedelijk waterbeheer. Automatisch peilbeheer is ook een methode om het zoet/zout-grensvlak niet te laten stijgen. Kortom, mogelijkheden genoeg en het is allemaal bestaande technologie.”

Als brancheorganisatie maakt Enqavua zich sterk voor het aan de kaak stellen van maatschappelijke issues. Worm: “We organiseren jaarlijks verschillende TechTalks waarbij we opdrachtgevers (waterschappen, gemeenten, industrieën, regelgevers, …) uitnodigen om hun problematiek of uitdagingen ter tafel te brengen. Vervolgens koppelen we hieraan een aantal marktpartijen, technologiebedrijven. Vanuit beide kanten is er een enorme bereidheid om problemen op te pakken, te analyseren en samen tot oplossingen te komen. Ook dit jaar staat er weer een aantal mooie topics op de agenda. En zo proberen we op vele manieren het thema water- en milieutechnologie actief onder de aandacht te brengen. Gesteund door onze wereldleiders belooft het een mooie toekomst te worden voor onze sector.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?