Het Nederlandse Aramfix levert wereldwijd bevestigingsmaterialen voor de meest uiteenlopende disciplines, ook voor logistieke centra en datacenters. Dat doet het bedrijf zonder eigen voorraad of een enorm wagenpark. Met behulp van slimme digitale technologie en uitgebreide technische kennis weet Aramfix echter precies welke materialen voor welke prijs op welke plek kunnen zijn
Een internationale aannemer die in opdracht van Microsoft een datacenter in de kop van Noord-Holland bouwt, was op zoek naar speciale veiligheidsschroeven voor de datarekken in het gebouw. In Europa zijn meerdere distributeurs die deze speciale schroef van een bepaalde fabrikant kunnen leveren. Toch bestelde de aannemer de schroeven bij Aramfix, een Nederlandse leverancier zonder eigen fabriek of voorraad. Martijn Wirken, eigenaar en directeur van Aramfix legt uit waarom. “De fabrikant van de veiligheidsschroeven heeft tegen de aannemer gezegd: ‘Neem contact op met Aramfix. Die hebben hun internationale logistieke supply chain op orde en kunnen tegen hele scherpe prijzen waar ook ter wereld leveren. Dat scheelt je fors in overheadkosten.’ Daarop hebben wij een offerte gemaakt voor dat ene doosje schroeven. Wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat we alle bevestigingsmaterialen voor het complete datacenter mogen leveren. En ik krijg nu wekelijks verzoeken voor nieuwe schroeven en bouten.”
Het aansprekende voorbeeld schetst precies de kracht van Aramfix, dat vanuit Nederland een wereldwijd distributienetwerk heeft opgebouwd voor meer dan 400 duizend verschillende soorten bevestigingsmaterialen. “Dagelijks rijden er meerdere koeriers voor ons kriskras door Europa om overal boutjes en moertjes op te halen en af te leveren.”
Gekscherend zegt Wirken altijd dat hij slechts boutjes en moertjes verkoopt. “Meer dan dat is het eigenlijk niet. Maar op de achtergrond gaat het wel om een uiterst complexe technologische materie waarbij die schroefjes en boutjes iedere keer precies op het juiste moment op de juiste plek moeten zijn. Waar dan ook ter wereld en tegen een scherpe prijs. Dat maakt dat Aramfix eigenlijk meer een technologiebedrijf is dan een bedrijf dat schroefjes verkoopt. Want wij beheersen zowel de volumes als de voorraden en bieden een uniek aanbod van verschillende materialen in heel veel verschillende disciplines”, zegt Wirken.
Aramfix maakt gebruik van verschillende wereldwijde distributiekanalen waardoor het bedrijf voor ieder project de juiste bevestigingsmaterialen op tijd en voor de meest voordelige prijs weet te leveren.
Neem nogmaals het datacenter van Microsoft. “Dat project bestaat uit allerlei verschillende disciplines”, legt Wirken uit. “En dus hebben ze ook allerlei verschillende bevestigingsmaterialen nodig: van staalconstructie bouten tot dakafwerk- en deurenschroeven, maar ook enorm zware bouten. In totaal komen die bevestigingsmaterialen van maar liefst 19 verschillende fabrikanten. Wij krijgen het voor elkaar om de hoofdaannemer op dat project heel snel te ontzorgen en in al zijn behoeften te voorzien. Waarbij ze maar met één aanspreekpunt te maken hebben in plaats van met 19 verschillende partijen.”
“Wij pakken dus zelf niet dat ene doosje schroeven van een rek in een magazijn”, legt Wirken uit. Wij weten wel precies welk doosje waar ligt, wat het kost en wat we moeten doen om het op tijd bij de juiste klant te krijgen. En we geven het juiste advies over specifieke toepassingen, maken sterkteberekeningen, controleren bouwtekeningen en geven materiaal- constructie- en corrosieadvies.”
Wirken geeft nog een voorbeeld. “Dit is een glijmoer in een profiel met een veertje eraan. Daar heeft een klant er 5000 van nodig. Ze kosten bij de groothandel 3 euro per stuk. Ik weet echter dat ze in Azië maar 15 cent kosten en dat daarvan een voorraad in Polen ligt opgeslagen. Wij halen alle losse schakels uit de leveringsketen en brengen onze klanten direct naar de bron.”
Wat Aramfix onderscheid van andere distributeurs van bevestigingsmaterialen is de uitgebreide materiaalkennis van Wirken en zijn collega’s. “Ik heb ondertussen 18 jaar ervaring. In de wereld van boutjes en moertjes zijn veel verschillende merken waar uiteindelijk dezelfde fabrikant achter schuilgaat. Vooral op het gebied van materiaalkennis en oppervlaktebehandeling beschik ik over veel deskundigheid.” Dat leidt er regelmatig toe dat Wirken zijn opdrachtgevers al in een vroeg stadium adviseert. “Veel toepassingen – neem bijvoorbeeld de bevestiging van grote windturbines op zee – zijn gebonden aan internationale wet- en regelgeving en strenge certificering. Soms wordt een bepaald merk schroeven voorgeschreven, maar weet ik dat een ander merk aan precies dezelfde strenge eisen voldoet, maar wel vele malen goedkoper is. Wij kunnen dus alternatieven bieden waardoor een opdrachtgever zijn marge kan vergroten.”