Met de hoogste kwaliteitsscore won uitzender/detacheerder Abilitec jongstleden juni de door het ingenieursbureau van Gemeente Rotterdam ingediende Europese aanbesteding. De komende twee jaar levert de Dordtse onderneming, samen met nog vier andere bureaus, alle civiele professionals in Rotterdam. Een periode die ook nog eens met vier jaar kan worden verlengd.
Winnen in een bruisende stad als Rotterdam voelt voor Joost van Dijk, managing director van Abilitec, als een groot compliment. “Gemeente Rotterdam maakt ons wensenrijtje in deze regio echt compleet. Het is een mooie beloning voor de door ons ingezette professionaliseringsslag. Om onderscheidend te blijven en professionals en opdrachtgevers te laten groeien, optimaliseren we onze dienstverlening continu. We hebben veel tijd en moeite besteed aan een verdere modernisering en digitalisering van onze organisatie. Daarnaast hebben we onze recruitmentaanpak nog intelligenter gemaakt. Wanneer dat alles wordt gehonoreerd met de hoogste score van meer dan zestien gerenommeerde bureaus in Nederland, is dat geweldig.”
Dankzij de genoemde looptijd en gekozen partneraanpak van Gemeente Rotterdam is Abilitec in staat echte meerwaarde te leveren. “We gaan veel verder dan de plaatsing van technische professionals alléén”, vervolgt Van Dijk. “Ik noem dat weleens de 6-b-aanpak; we begrijpen elkaar goed in het partnership en daardoor bereiken en beraken we de passende civiele doelgroep. Door onze eigen Arbeidsmarktmonitor Techniek weten we wat civiele technici belangrijk vinden en wie openstaat voor een nieuwe uitdaging. Ook de Tecademy, onze eigen ontwikkel- en opleidingsomgeving, draagt bij aan de kwaliteit die we leveren. Zo binden en boeien wij onze professionals voor een langere tijd. We zoeken proactief de samenwerking met de andere bureaus. Op die manier bedienen we de opdrachtgever optimaal.”
Van Dijk prijst de inspanningen van het ingenieursbureau om binnen de ambtelijke structuur, compliancy en wetgeving te bouwen aan intensieve partnerships met private partijen. “Daar is wel wat lef voor nodig, zelfs in een werkstad als Rotterdam. Ik ken Rotterdam als een stad die er alles aan doet om civiele projecten te laten slagen en ze, waar mogelijk, te vervroegen om de coronaperiode goed te doorstaan. Ze lopen echt voorop met anticyclisch investeren en hebben ook een flinke opgave om de stad te vergroenen.
Zo werken ze op zeven plekken in de stad aan extra groene longen. In het Rotterdamse manifest, dat samen met marktpartijen en woningcorporaties is opgesteld, staan afspraken die ervoor moeten zorgen dat er in 2040 minimaal 50.000 woningen zijn bijgebouwd. Slechts weinigen kennen het werk dat daarvoor op civiel vlak nodig is. Als voorbeeld noem ik de riolering, waar met slimme ingenieurs niet alleen wordt gekeken naar het onderhoud en het op peil brengen ervan. Er wordt ook nagedacht over slimme oplossingen om bijvoorbeeld met rioolwarmte de straten te verwarmen.”
Is anticyclisch investeren op zichzelf al heel wat, anticyclisch investeren in je formatie is écht ‘next level’. “Noem het lef 2.0”, aldus Van Dijk. “We werken in Rotterdam straks samen aan een voorspelmodel voor flexibele inzet. Ik gun dat zoveel meer opdrachtgevers; kunnen loskomen van de waan van de dag en goed kijken naar de strategische personeelsplanning op basis van de opdrachten en projecten die er liggen en aankomen. Is dat altijd makkelijk? Nee. Zitten we er wel eens naast? Ja. Maar zelfs dan verliezen we niets.” De managing director legt uit: “Vaak start het met een benen-op-tafel-gesprek op de verschillende afdelingen. Wij verzorgen dat kosteloos, puur omdat we het leuk vinden inzichten te verschaffen in hoe de strategische doelen en de uitvoeringspraktijk worden vertaald naar de formatie. We staan stil bij de fitheid van de vaste en zittende formatie en voor welke opdrachten onze opdrachtgever de komende periode staat opgesteld. Aan de projectenschouw en vlootschouw van de formatie voegen wij onze HR- en recruitmentexpertise toe. Leg je nu die twee analyses naast elkaar, dan weet je de instroombehoefte van technische professionals. Of dat nu medewerkers in vaste dienst zijn, een uitbreiding van de flexibele schil is of dat we dat met een buffer of pool in een acute piek-en-ziek-capaciteitsoplossing zoeken. Abilitec is een partij die fungeert als een harmonica en zo ook meebeweegt bij snel op- en afschalen. Dat laatste zie ik niet veel detacheerders doen. Zit het even tegen of projecten gaan niet door? Dan helpen wij opdrachtgevers ook sociaal verantwoord krimpen en zetten we die boventallige professionals elders in ons netwerk in.”
Doordat Abilitec werkt met een voorspelling, werft het bureau continu voor Rotterdam en dus niet alleen bij een piekmoment van uitvragen. “Dat zorgt ervoor dat we levergaranties van 95 tot 100 procent waarmaken”, meent Van Dijk. “Hoe beter de voorspelling, des te hoger het voorzieningspercentage, maar nooit lager dan 95 procent. Onze online en via social media gelanceerde recruitmentcampagnes voor Rotterdam leverden na slechts een week al meer dan 300.000 unieke vertoningen aan de doelgroep op. We bieden met toestemming van Rotterdam ook vrijblijvend aan; als we écht goede professionals vinden, dan stellen we ze voor. Ook zonder uitvraag. Kenmerkend voor een echt anticyclische arbeidsmarktbenadering.”