Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Tijdelijke pompinstallaties vanwege laagterecords Maasdebiet

Tijdelijke pompinstallaties vanwege laagterecords Maasdebiet

Door aanhoudende droogte is de afvoer van de bevaarbare waterwegen in Nederland en Vlaanderen sinds het voorjaar stelselmatig gedaald. De regenbuien van de afgelopen periode hebben daar weinig verandering in gebracht; het Maasdebiet vestigt nog altijd laagterecords. Dat veroorzaakt diverse problemen, ook ten aanzien van de bevaarbaarheid. Reden voor Rijkswaterstaat en De Vlaamse Waterweg om de handen ineen te slaan en maatregelen te nemen.

De Maas is een typische regenrivier: afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt in met name de Ardennen en het noordoosten van Frankrijk, kan de afvoer van de Maas zeer laag of zeer hoog zijn. De gemiddelde afvoer van water via de Maas bedraagt 250 m3/s, wat neerkomt op 250.000 liter per seconde. Door de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden bedraagt de Maasafvoer in Luik, de aftakking naar het Albertkanaal, amper 35 m3/s. Dat heeft een gigantisch effect, en niet alleen op de bevaarbaarheid van de waterwegen. Het water wordt ook gebruikt voor drinkwaterproductie, energiewinning, proceswater voor de industrie, landbouwirrigatie en de bevloeiing van natuurgebieden. 

Drie forse noodpompinstallaties

Vanwege het intensieve watergebruik van het Nederlandse en Vlaamse waterwegennet, nemen Rijkswaterstaat en De Vlaamse Waterweg in onderling overleg al een hele tijd preventieve maatregelen om het beschikbare water zo goed mogelijk te verdelen en diepgangbeperkingen maximaal te vermijden. “Eén van die maatregelen is het plaatsen van noodpompinstallaties om het water dat verloren gaat bij het schutten van sluizen, terug te pompen”, zegt André van der Tuin van Eekels Pompen. “We hebben begin september in zeer korte tijd op drie locaties in het Albertkanaal forse noodpompinstallaties geplaatst die voortdurend grote hoeveelheden water terugpompen van het afwaartse naar het opwaartse. De pompinstallaties bestaan uit grote dompelpompen, stalen leidingwerk en eigen stroomvoorzieningen. Op twee locaties wordt elk 5.000 m3/uur verpompt, op de ander locatie maar liefst 10.000 m3/uur. Het was met recht een spoedklus voor ons. Op vrijdag kregen we een telefoontje dat intern als calamiteit werd opgepakt om op een zeer kort tijdsbestek de installaties ‘up and running’ te krijgen. De noodpompen blijven in bedrijf totdat er weer voldoende regen is gevallen. Ook in Nederland hebben we op diverse locaties noodpompen geplaatst, met name voor het veiligstellen van de aanvoer van koelwater voor de industrie.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?