Geen onnodige handelingen meer!
Draadloos opladen zit in de lift. Steeds meer consumenten maken er gebruik van om hun smartphones op te laden, maar ook organisaties en bedrijven gebruiken het om autonome elektrische voertuigen en robots van elektriciteit voorzien. Enerzijds vanwege het gemak – je hebt geen kabels meer nodig – en anderzijds vooral omdat draadloos opladen aanzienlijke efficiëntievoordelen biedt en veiliger is dan de gekende oplaadmethodes.
Tal van sectoren maken vandaag gebruik van autonome elektrische voertuigen zoals AGV’s (automated guided vehicles), AMR’s (autonomous mobile robots), magazijn-shuttles, reinigingsrobots, desinfectierobots en drones. In veel organisaties laadt men die elektrische voertuigen manueel op. Men haalt de batterij uit het voertuig en sluit ze eigenhandig aan op de lader. Sommige bedrijven hebben de noodzaak voor menselijke tussenkomst al geëlimineerd. Daar rijden voertuigen autonoom naar een laadpaal om er contact te maken met het elektriciteitsnet en zichzelf op te laden. De tweede optie is uiteraard handiger, want niemand hoeft nog iets te doen. Maar toch, het opladen van de batterij duurt nog steeds 6 tot 8 uur. Dat betekent dat die voertuigen soms tot een derde van de tijd stilstaan. Voor 24-uursomgevingen zoals e-commercemagazijnen, autonoom functionerende veiligheidsrobots en dergelijke is dit een probleem.
Buzzard biedt hier een concrete oplossing met draadloos opladen. Dat maakt immers in-process opladen of ‘opportunity charging’ mogelijk. Hoe dit werkt? Elk uur rijdt het voertuig autonoom naar zijn laadstation, laadt de batterij een paar minuten op en gaat dan weer aan de slag. In plaats van uren aan een stuk, laadt het voertuig slechts enkele minuten per uur op. Op die manier kan men het voertuig 24/7 inzetten en de efficiëntie maximaliseren.
Naast een prestatiewinst van 30% en de eliminatie van kabels, brengt draadloos opladen nog heel wat voordelen met zich mee. We noemen ze hieronder:
– Geen menselijke tussenkomst
Aangezien buzzard zichzelf oplaadt, verliest niemand nog tijd met weinig waardevolle activiteiten zoals een kabel in het stopcontact steken, een batterij vervangen, een knop indrukken of een visuele controle uitvoeren. Bovendien wordt de kans op menselijke fouten geëlimineerd.
– Onderhoudsvrije oplossing
Tijdens het laden positioneert het voertuig zich op enkele centimeters van het laadstation. Er vindt dus geen enkel contact plaats. Bovendien bevat buzzard geen draaiende onderdelen zoals een ventilator die stuk kan gaan. Dat betekent dat draadloos opladen vrij is van slijtage en geen periodiek onderhoud behoeft.
Het buzzard-laadsysteem bevat inductiespoelen die elektriciteit omzetten in een magnetisch veld. Bij de conversie en overdracht van de stroom gaat 5 à 10% energie verloren, wat resulteert in een efficiëntie van 90 à 95%.
Dankzij de vele voordelen wordt draadloos inductief opladen de norm voor industriële elektrische voertuigen. Vandaag wordt buzzard onder andere aangewend in situaties waar inzetbaarheid cruciaal is en de beschikbare tijd om offline op te laden beperkt is, bijvoorbeeld in 24-uurs- magazijnen en fabrieken. Het systeem is geschikt voor situaties waarin voertuigen zich moeten opladen door middel van frequente laadsessies gedurende een kort tijdsinterval. En buzzard is ook aangewezen voor projecten en omgevingen waar contactgestuurd opladen niet is toegestaan vanwege veiligheidsrisico’s of waar omgevingsfactoren niet geschikt zijn voor het laden via oudere technologieën.
Buzzard is een oplossing van Multipowr, een technologiebedrijf gespecialiseerd in draadloze oplaadoplossingen voor geautomatiseerde toepassingen in industriële elektrische voertuigen, zoals AGV’s.
Het in 2022 opgerichte bedrijf bouwt voort op twintig jaar onderzoek bij het ontwikkelen van ultramoderne oplaadoplossingen. Het steunt daarvoor op een hoogopgeleid technisch team met tientallen jaren ervaring in draadloos opladen en op een bewezen technologie die alle groeigerelateerde uitdagingen heeft overwonnen. Klanten kiezen voor het bedrijf omdat het een betrouwbare en ervaren speler is die volop inzet op innovatie om zich aan de snelle, veranderende eisen van de industrie aan te passen. Het beschikt daarvoor over een werkplaats voor snelle prototyping in Gent en eigen productiefaciliteiten in Centraal-Europa.