Het klimaatakkoord heeft een enorme impact op de woningbouw, utiliteitsbouw én de GWW-sector. De uitspraak van de hoogste rechter, eind mei, heeft ons land op slot gezet. Duizenden projecten en daarmee bedrijven, worden getroffen door deze stikstofcrisis.
“Zelfs wij merken het”, zegt Dick burg, één van de zes broers die het grote en dynamische familiebedrijf Van Aalsburg BV runt. “Wij zijn een bijzondere wilgen- of griendhouthandel die er al jarenlang hard aan werkt om de CO2-uitstoot te verminderen en een duurzame werkomgeving te creëren.”
“Door beschikbare grondstoffen zo efficiënt en hoogwaardig mogelijk te hergebruiken, dringen we de CO2-uitstoot terug. In de GWW-sector worden hout en kunststof veel toegepast bij zinkstukken en beschoeiingen.” Van Aalsburg vertelt dat wilgenhout een goed alternatief is voor de minder milieuvriendelijke producten bij toepassingen zoals deze. “Daarnaast hebben we een gepatenteerd systeem ontwikkeld om van wilgentakken en in de buurt te winnen bagger eilanden (drijvende rietoevers) te bouwen. In de gehele constructie worden uitsluitend natuurlijke materialen toegepast. Groot voordeel is dat waterbeheerders baggeropgaves kunnen combineren met de realisatie van meerdere beleidsdoelen, landschapsontwikkeling en recreatieve doelen.”
Het hout dat Van Aalsburg gebruikt, wordt in de Biesbosch traditioneel en op de eigen kwekerij van 150 ha. duurzaam gekweekt. Het ambacht van het griendwerken is van vader op zoon(s) doorgegeven. “In Nederland, maar ook in het buitenland worden we geroemd om de kennis en ervaring op het gebied van zinkstukken, kraagstukken en beschoeiingen.” Het is duidelijk: ambachtelijke kennis, moderne machines én werkmethodes gaan bij Van Aalsburg perfect samen op een maatschappelijk verantwoorde manier.
“We zien dat we daarmee ook in het buitenland bepaalde vragen kunnen beantwoorden. Zoals in Duitsland, Frankrijk en Polen, waar we in de waterbouw actief zijn bij het versterken van dijken en het beschermen van oevers.” Maar ook de particuliere markt in België en Duitsland weet Van Aalsburg te vinden. “Zo voorkomen we dat we afhankelijk zijn van de Nederlandse markt. Betrokken partijen roepen dat ze duurzaam in willen kopen. Maar helaas wordt er nog maar al te vaak ingekocht op de laagste prijs. Van Aalsburg zet de trend op het gebied van duurzaamheid en dat hoeft echt niet duurder te zijn. Maar nu staat alles op de rem door PAS en PFAS. Daar kunnen wij bijna niet tegen vechten.”
Van Aalsburg zelf doet er alles aan hun eigen footprint zo klein mogelijk te houden: “De houtkachel die op houtsnippers brandt, verwarmt het hele bedrijf. Elektriciteit wekken we op met de 550 zonnepanelen op ons dak. We gebruiken ledverlichting en hebben een laadpaal staan. Verder gebruiken we emissiearme brandstof en 25 van de 50 kettingzagen hebben een accu. We zijn trots op de door ons behaalde CO2 verminderingen!” Toch denkt Van Aalsburg dat er wel een jaar of twee uitgetrokken moet worden om deze stikstofcrisis en PFAS te boven te komen, als Waterbouw sector. “Mits er nu snel duidelijkheid komt… maar de onzekerheid gooit al het vertrouwen overboord. Als projecten weer gaan lopen,
komen de kansen daar vrij snel achteraan en kunnen er mooie ontwerpen gemaakt worden die duurzaam uitgevoerd kunnen worden én goed voor de natuur zijn. Maar dat vergt wel dat we nú keuzes moeten maken. En soms vraagt dat weer flexibiliteit van je medewerkers. “Onze mensen zijn de belangrijkste spil in ons bedrijf! Ook die willen we duurzaam inzetten, door bijvoorbeeld slimmer gebruik te maken van nieuwe technieken, zoals het nieuwe high tech contra liersysteem.”
“In november nemen we een nieuwe speciaal voor ons gebouwde drijvende kraan in gebruik. De op maat gemaakte kraan is veelzijdig inzetbaar, bijvoorbeeld bij natuurbouwprojecten waar drijvende rietoevers of eilanden gebouwd moeten worden. Of voor het maken van luwtestructuren en bij natuurlijk legakkerherstel.” Van Aalsburg noemt Giethoorn, omgeving weerribben, waar de kraan in de wieden ingezet kan worden (plas-dras-gebied). Maar ook de plagwerkzaamheden van de rietlanden in Alkmaar. De kraan, met lange giek en speciaal GPS-systeem is zelfs als rietmaaier in de Biesbosch inzetbaar. “Zonder dat deze gedemonteerd hoeft te worden, is de kraan op een dieplader over de weg te transporteren. Tijdens de waterwerkzaamheden is de kraan hydraulisch eenvoudig en stabiel in breedte instelbaar, zodat hij makkelijk door moerasgedeelten of smalle watergangen kan. En dankzij de unieke mogelijkheden van werken met deze kraan, zullen we de bodem en oevers minder, of zelfs helemaal niet verstoren.”
Van Aalsburg besluit: “We investeren in slimme, duurzame machines én in onze mensen en hun kennis. Zo kunnen we groeien in omzet door duurzame inzetbaarheid van eigen constructies in projecten. We zijn klaar voor een duurzame toekomst met iedereen!”
Paalgraaf 11, 4174 LC Hellouw
T +31 418 729101
F +31 418 581167
www.vanaalsburgbv.nl