Hét platform over in- & externe logistiek, supply chain en automatisering
Versnelling naar een duurzame toekomst

Versnelling naar een duurzame toekomst

“Veel gemeenten en provincies zijn op zoek naar oplossingen op gebied van circulariteit en CO2-reductie. Met het delen van kennis en ervaring met de markt verwachten wij anderen positief op weg te kunnen helpen om klimaatdoelstellingen te halen. Zo kunnen recyclingsconcept Cycle for Concrete en CERO cementvrij beton hieraan een bijdrage leveren.” Aan het woord is commercieel directeur Rinke Veld van Struyk Verwo Infra.

Het bedrijf is marktleider in de GWW voor betonnen bestratingsproducten en voert sinds 2011 een actief MVO-beleid. Duurzaamheid is verankerd in het bedrijf en in actieve samenwerking in de keten. Diverse duurzame producten en oplossingen zijn de afgelopen jaren ontwikkeld.

Recyclingconcept met positieve invloed

“Cycle for Concrete (C4C) is een mooi voorbeeld van een bestratingsconcept dat de belasting op het milieu positief beïnvloed. Het gebruik van primaire grondstoffen wordt met dit recyclingconcept significant verlaagd. Betonnen bestratingsmaterialen worden aan het einde van hun levensduur retour gehaald, gebroken en het betongranulaat wordt door Struyk Verwo Infra als hoogwaardige grondstof verwerkt in nieuw te leveren beton. Het resultaat is geheel nieuwe betonnen bestratingsproducten in elk gewenst uiterlijk en geproduceerd met een maximale hoeveelheid circulair beton. Doordat wij samenwerken met zusterbedrijven die ook tot moedermaatschappij CRH behoren, kan afhankelijk van de wens van de opdrachtgever, zelfs tot 100% van het schoon ingeleverde betonpuin hoogwaardig worden hergebruikt. Overheden worden op deze manier geholpen om op gebied van beton volledig
circulair te werken.”

Cycle for Concrete, schematische weergave van de keten.

 

Extreem lage CO2-footprint met CERO cementvrij beton

“Cement is het vervuilendste onderdeel van betonproducten. Om de CO2-uitstoot van beton te verlagen kun je gebruik maken van milieuvriendelijker cement. Overschakelen naar een alternatief bindmiddel met een zeer lage CO2 footprint is een nog beter alternatief. Struyk Verwo Infra heeft geïnvesteerd in een techniek die cement vervangt door geopolymeer. De producten zijn verkrijgbaar onder de naam CERO. De daling van de CO2-uitstoot door CERO ten opzichte van de meest vervuilende cementen is tot 70% en ten opzichte van meer duurzame cementen bedraagt dit tot circa 35%. De MKI-score is hiermee sterk verlaagd.” Geopolymeer is ontwikkeld door SQAPE, een joint venture van CRH en Renewi Actua. Geopolymeerbeton is een stabiel vormvast materiaal dat er hetzelfde uitziet als cementgebonden (conventioneel) beton. Voorwaarde voor Struyk Verwo Infra is dat betonafval aan het eind van de levensduur opnieuw gebruikt kan worden als betongranulaat in nieuw beton. Onderzoek van SGS Intron bewijst dat geopolymeer ook op dit vlak dezelfde eigenschappen heeft als traditioneel beton. Granulaat van geopolymeer kan in het tweede leven zowel gebruikt worden in de productie van geopolymeer als in traditioneel beton. In combinatie met Cycle for Concrete een ultieme bijdrage voor het realiseren van klimaatdoelstellingen. “Het gebruik van CERO cementvrij beton met zijn lage MKI-waarde leidt tot een versnelling naar een duurzame toekomst”, aldus Rinke Veld.  


Duurzaamheidsvoordelen CERO

• Extreem lage CO2-footprint voor bestratingsproducten

• Milieu Kosten Indicator (MKI-score) per m3 meer dan gehalveerd

• Kan desgewenst worden gecombineerd met secundaire
grondstoffen (reststromen)

• Helpt om eigen klimaatdoelstellingen van de ketenpartners te realiseren

• Heeft dezelfde civieltechnische eigenschappen als conventioneel beton

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?