Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Aandachtspunten bij transport van graafmachines

Aandachtspunten bij transport van graafmachines

Het vervoeren van graaf- en andere bouwmachines valt onder de noemer ‘uitzonderlijk vervoer’. Dit wil zeggen: transport dat niet door het normale wegtransport uitgevoerd kan worden. Van de juiste vergunningen tot aluminium oprijplaten, bij dergelijk transport komt een hoop kijken. In dit artikel worden de aandachtspunten toegelicht.

Vergunningen

Eenieder die een betaald transport regelt met een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram, heeft een vergunning voor Beroepsgoederenvervoer van het NIWO nodig – deze vergunning valt onder de ondernemersvergunning voor transportbedrijven: de Eurovergunning.

Uitzonderingen op de vergunningsplicht:

  1. Eigen vervoer: Voor transport door een landbouwer van zijn eigen goederen en materieel voor zijn eigen landbouwbedrijf vervalt de vergunningsplicht.
     
  2. Landbouwwerkzaamheden: Ook geldt er geen vergunningsplicht indien het transport plaatsvindt rechtstreeks ten dienste van een landbouwbedrijf en directe betrekking heeft op de uitvoering van landbouwwerkzaamheden.

Aandachtspunten

Bij het laten vervoeren van bouw- en graafmachines, wil je als verlader vanzelfsprekend dat jouw machines in goede handen zijn. Neem daarom de volgende aandachtspunten in acht:

  • Werk uitsluitend met transportbedrijven met de juiste vergunningen en het specialisme om zwaar materieel te mogen vervoeren.
  • Zorg dat de transporteur goed verzekerd is en sluit waar nodig een aanvullende goederentransportverzekering af. Als je zelf het vervoer faciliteert dekt een “eigen vervoer verzekering”.
  • Zorg ten alle tijden dat jouw machines gereed zijn voor vervoer. Informeer van te voren of het transportbedrijf beschikt over de juiste aluminium oprijplaten en andere hulpmiddelen voor het transport van jouw specifieke werktuig.
  • Zorg dat de afspraken tussen u en het transportbedrijf goed zijn vastgelegd in een vervoerscontract – bij voorkeur met de AVC/CMR voorwaarden voor goederenvervoer.

Internationaal transport

Grensoverschrijdend transport is een complexe zaak. Binnen de Europese Unie gelden er strikte regels wat betreft de maximale omvang en gewicht van lading die over de weg vervoerd mag worden. Er zijn een aantal aanvullende vergunningen en papieren benodigd. In de praktijk betekent dit dat het transport van omvangrijke en zware bouw- en graafmachines maatwerk is, waarbij het aan te raden is een specialist in de arm te nemen om het papierwerk gereed te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details