Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
AWP 2.0: Altijd in bedrijf

AWP 2.0: Altijd in bedrijf

Waterschap Brabantse Delta werkt de komende jaren aan de renovatie en vernieuwing van de bestaande afvalwaterpersleiding (AWP). De leiding loopt van industrieterrein Moerdijk naar de rioolwaterzuivering in Bath. Een gesprek met projectmanager Adrie Giljam van integraal hoofdaannemer GMB Waterkwaliteit & Installaties over het project en de uitdagingen.

Formeel is GMB de hoofdaannemer en zijn de andere partijen, onderaannemer. In de praktijk is hier niet veel van te merken en zijn ze allemaal partner.

Multidisciplinaire aanpak en samenwerking

GMB Waterkwaliteit & Installaties voert als hoofdaannemer de werkzaamheden uit, gezamenlijk met de partners Van der Kamp voor de tijdelijke pompinstallaties, Pentair Nijhuis voor de pompen, Hoppenbrouwers voor de E&PA en RHDHV voor het ontwerp onder de naam PAUW (Persstations AWP Ultieme Werking). “In juli 2018 is ons het project gegund op basis van EMVI”, zegt Giljam. “Steeds vaker maken traditionele contractvormen plaats voor overeenkomsten die op maat zijn samengesteld rondom de vraag van de opdrachtgever. Als dé integrale waterkwaliteitsaannemer van Nederland kunnen we onze multidisciplinaire aanpak met procestechnologische kennis maximaal laten gelden. En dat moet ook wel, want dé grootste uitdaging voor dit project is dat de werkzaamheden in geen enkel geval het afvalwatertransport tot stilstand mogen brengen. de afvoercapaciteit moet gegarandeerd blijven. We combineren daarbij inventiviteit met voorspelbaarheid, zekerheid en veiligheid. Dat laatste zit in ons DNA.”

PAUW besteedt veel tijd en aandacht aan een optimale samenwerking met de klant, omdat dit de basis vormt voor een succesvol project. Zo is gestart met een uitgebreide ProjectSamenwerkingsStartUp (PSSU) in juni 2018 gevolgd door ProjectFollowUp’s (PFU) per kwartaal; zodoende worden de projectdoelstellingen regelmatig geëvalueerd en besproken. Eind augustus hebben de uitvoeringsteams van PAUW en het Waterschap Brabantse Delta in een PSSU-Uitvoering uitgebreid aandacht besteed aan de onderlinge samenwerking tijdens de realisatiefase met veel aandacht voor de veiligheid. Diverse thema’s zijn hier aan de orde gekomen. Vanzelfsprekend was ook hier de continuïteit van de AWP hét terugkerend thema. Ook wordt er geïnvesteerd in de interne teamsamenwerking.  

Formeel is GMB de hoofdaannemer en zijn de andere partijen, onderaannemer. “In de praktijk is hier niet veel van te merken en zijn we allemaal partners”, zegt Giljam. “Samen gaan we dan ook voor het projectbelang en dus ook de belangen van de klant. Vanuit het IPM-team van GMB vindt de centrale aansturing plaats.” Tot de scope van GMB behoren naast het projectmanagement (IPM-organisatie) alle werkzaamheden op gebied van bouwkundige renovatie,  civiele aanpassingen, infra- en leidingwerk en de werktuigbouwkundige activiteiten. 

Formeel is GMB de hoofdaannemer en zijn de andere partijen, onderaannemer.
In de praktijk is hier niet veel van te merken en zijn ze allemaal partner.

Draaiboek

De persstations worden gefaseerd gerenoveerd, waarvoor GMB de nodige uitbedrijfnames (UBN’s) heeft gepland. Giljam: “Inmiddels hebben we al een UBN gehad voor het uitvoeren van inspectiewerkzaamheden. Voor elke UBN  wordt een uitgebreid draaiboek opgesteld dat wordt afgestemd met het Waterschap Brabantse Delta. Van het grootste belang is dat deze UBN’s uitgevoerd worden op een veilige en voorspelbare wijze binnen de gestelde randvoorwaarden.” 

Op locatie Bath is in juni van dit jaar reeds de noodoverlaat aangepast. In het persstation Roosendaal zijn de werkzaamheden inmiddels in volle gang. Er zijn bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd voor de plaatsing van de nieuwe trafo’s en er zijn aanpassingen gedaan aan de bestaande geurinstallatie. In maart 2020 zal de eerste nieuwe pomplijn in Roosendaal gereed zijn. “Samen met het Waterschap liggen we op koers om een mooi project te gaan realiseren. In september 2022 zal het gehele project worden opgeleverd”, besluit Giljam. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details