Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Beperken van schadeclaims dankzij intelligente AI-dashcams

Beperken van schadeclaims dankzij intelligente AI-dashcams

Ook het versnellen van werkprocessen is een onderdeel hiervan

Om de werkprocessen efficiënter in te richten, het dagelijkse contact met de chauffeurs te verbeteren en de verkeersveiligheid onderweg te optimaliseren, is Roelofs Transport in zee gegaan met Samsara. Het bedrijf installeerde AI-dashcams in de vrachtwagens om inzicht te krijgen in het rijgedrag van de chauffeurs en maakte via de Connected Operations™ Cloud ook voertuig- en transportdata toegankelijk, zodat de werkprocessen versneld konden worden.

In de afgelopen drie decennia heeft Hans Roelofs, de oprichter van Roelofs Transport, zijn familie­bedrijf zien groeien tot een inter­nationaal transportbedrijf met een vloot van meer dan 50 Scania-trucks. Ze rijden op routes tussen Nederland en Italië. Het telematica­systeem van Roelofs, dat gebruikt werd om met de chauffeurs in contact te blijven en ze effectief te managen, bleek niet berekend op de snelle groei. Er was een nieuw systeem nodig dat niet alleen toeziet of de chauffeurs zich aan de wettelijke rij- en rust­tijden houden, maar dat ook inzicht geeft in hun rijgedrag. Roelofs kreeg te maken met incidenten die leidden tot aan­zienlijke kosten door reparaties, schade aan de lading en hogere verzekerings­premies. Na een zoektocht naar een geavanceerde oplossing om het groeiende wagen­park te volgen, inzicht te krijgen in het gedrag van de chauffeurs en problemen effectief en real-time aan te pakken, kwam Roelofs Transport uiteindelijk bij Samsara uit.

De dashcams houden ook het rijgedrag van de chauffeurs in de gaten.

Integratie met TMS

Het bedrijf koos aanvankelijk voor de front-facing AI-dashcams van Samsara, maar zag al snel het bredere potentieel voor verbetering van de veiligheid en beperking van risico’s voor voertuigen en lading. Samsara installeerde de camera’s in het wagenpark van Roelofs, waardoor met minimale ver­storing diepgaande inzichten werden ver­kregen in het gedrag van de bestuurder. De Vehicle Gateway geeft overigens niet alleen de videobeelden door, maar levert ook diagnostische voertuiggegevens, waar­door de operationele inzichten worden verrijkt. Daarnaast verzorgde Samsara het maatwerk­traject voor de integratie met het Transport Management Systeem (TMS) van Roelofs, om beter te kunnen voldoen aan de ingewikkelde wettelijke eisen.

De dashcams monitoren de verkeerssituatie en geven alerts.

Veiligheid en coaching

Het monitoren van het gedrag van de bestuurder is slechts één van de voordelen van dual-facing dashcams. Ze beschermen chauffeurs ook bij incidenten die worden veroorzaakt door andere weggebruikers. In Italië bijvoorbeeld sneed een automobilist een vrachtwagen van Roelofs af, waardoor de bestuurder plotseling hard moest remmen. De vrachtwagen en de lading liepen €16.000 schade op. De videobeelden van de dashcam lieten geen twijfel over de schuldvraag, waarna de Italiaanse politie de automobilist vervolgde. 

Roelofs Transport gebruikt de camera’s ook voor de AI-gestuurde Virtual Coaching. Deze realtime functie geeft chauffeurs direct feedback op incidenten, waardoor het rijgedrag onderweg al onder de aandacht wordt gebracht. Virtual Coaching verbetert de veiligheid van de bestuurder bovendien door hem te waarschuwen bij riskant gedrag zoals bumperkleven of het niet dragen van de veiligheidsgordel. Deze coaching onderweg is populair bij de chauffeurs van Roelofs. Met Samsara Virtual Coaching evalueren zij de incidenten nog op dezelfde dag of tijdens de volgende stop, waardoor het rijgedrag vrijwel onmiddellijk wordt verbeterd. De AI-dashcams met virtuele coaching hebben het aantal niet-fout claims met 60% verminderd en de chauffeurs, die soms wel twee weken onderweg zijn, hoeven geen tijdrovende trainingen op kantoor bij te wonen.

De videocamera is bovenin de cabine geïnstalleerd.

Mobile Experience Management 

Een andere Samsara-functie die Roelofs on­langs heeft getest, is Mobile Experience Management. Hiermee kan het team op kan­toor het gebruik van mobiele apparatuur af­stemmen op de situatie in de cabine en de benodigde productiviteit in het veld. Roelofs kan een­voudig beleidsregels voor apparaten opstellen en veranderen, zodat de chauf­feurs voor hun werk toegang hebben tot de juiste apps en instellingen. Maar Roelofs kan ook de toegang tot niet-essentiële apps beperken en meldingen dempen als een voertuig rijdt en de chauffeurs hun aandacht bij de weg moeten houden. 

Minder werkprocessen

De impact van Samsara reikte verder dan veiligheid en omvatte ook efficiëntie en kosteneffectiviteit. Dankzij de Vehicle Gateway van Samsara krijgt Roelofs de beschikking over verbeterde telematicafuncties die routes optimaliseren, de klantenservice verbeteren en brandstofverspilling tegen­gaan. Ze hadden ook gevolgen voor de operationele werkzaam­heden bij Roelofs omdat de werkprocessen gestroomlijnd worden en de productiviteit verbetert. Roelofs kon het aantal processen aanzienlijk verminderen. Waar een levering vanaf de orderontvangst tot aan de aflevering eerder bestond uit 88 processen, is dat aantal dankzij de verschillende Samsara-integraties teruggebracht naar 4. Met zo’n 400 opdrachten in de week betekent dat een enorme tijd- en kostenbesparing.

Innovatie door samenwerking

Dankzij de samenwerking heeft Roelofs Transport het potentieel van de Connected Operations™ Cloud volledig benut, met voordelen als verbeterde efficiëntie, minder brandstofverspilling en gestroomlijnde werk­processen tot gevolg. Real-time inzicht in het gedrag van chauffeurs leidt tot een beter rijgedrag en een veilig transport van de lading, zodat de leveringsbetrouwbaarheid toeneemt. Omdat Samsara innovatieve functies blijft uitrollen, kunnen visionaire bedrijven zoals Roelofs Transport hun klanten op termijn nog veel meer voordelen bieden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details