De recreatieve functie van de Langeraarse plas is de laatste jaren flink toegenomen. Zo wordt er gewandeld en gefietst via het Kerkpad en op de plas zelf wordt volop gevaren, gevist, gezeild en gesurft. Om nog meer tegemoet te komen aan de recreatieve behoefte, komt er een nieuw openbaar recreatie- en watersporteiland aan het Kerkpad, dat tussen de dorpen Langeraar en Papenveer loopt.
“In het midden van het Kerkpad in de Zuidplas, wordt een eiland van zo’n 1900 m2 groot op een zeer duurzame manier aangelegd”, vertelt Dick van Aalsburg, eigenaar van Van Aalsburg, die in bouwteamverband dit project heeft aangenomen. “Wij zijn gevraagd door opdrachtgever gemeente Nieuwkoop en de Stichting tot ontwikkeling van het Ecologisch Papeneiland (STOEP) omdat wij de partij zijn die patent heeft op het duurzaam bouwen van eilanden met natuurlijke materialen.”
Van Aalsburg combineert ambachtelijke kennis met moderne werkmethodes en een professionele bedrijfsvoering op maatschappelijk verantwoorde wijze. Het 300-jaar oude ambacht van griendwerker is van vader op zoons doorgegeven en het bedrijf is met haar enthousiaste team in Nederland en in het buitenland geroemd om de kennis en ervaring op het gebied van met name zinkstukken, stuifschermen en beschoeiingen.
“Het eiland wordt opgebouwd door het knopen en afzinken van natuurvriendelijke zinkstukken die gevlochten zijn uit minimaal 1 jaar bestorven wilgentenen”, vertelt Van Aalsburg. “Onze vakmensen bouwen de wilgenrasters tot een hoogte van 3 meter in vakken van 1×1 meter, vanaf een ponton. Zo ontstaat uiteindelijk een langgerekte constructie van circa 20×90: het eiland. Vervolgens worden de vakken gevuld met gebaggerd materiaal (veenslib) uit de vaarroutes van de Langeraarseplas.”
Deze gebiedseigen ontwikkeling draagt bij aan behoud en versterking van de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving. “Door in de plassen zelf het benodigde materiaal te baggeren, creëren we een dieper vaarwater wat een positieve bijdrage levert aan het waterkwaliteitsplan van waterschap Hoogheemraadschap van Rijnland voor deze plas.” Van Aalsburg is op dit moment druk aan het voorbaggeren en een deel van het eiland is al opgebouwd. “Ook leggen we natuurvriendelijke oevers aan -door middel van voorbeplante kokosmatten- en komen er luwteschermen. Samen met het eiland wordt zo de biodiversiteit van het plassengebied versterkt.”
De bovenste laag aarde waarmee de zinkstukken worden afgedekt, komt van akkers uit de omgeving. Deze wordt verder afgedekt met gras voor de openbare ligweide en met zand voor het zandstrand. Het eiland krijgt een volautomatisch zelfreinigend toilet en een fietsenstalling op een verhard gedeelte. Op de kopse kanten van het eiland komen aanlegsteigers, deels voor de scouting. “We maken een wilgenschutting bij het scoutinggedeelte en bouwen een uitzichttoren van zo’n 10 meter hoog.” Van Aalsburg besluit: “Dankzij de bevlogenheid van de stichting en haar initiatiefnemers, ligt er straks een prachtig natuurvriendelijk Papeneiland waar veel mensen plezier aan zullen beleven!”