Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Bobcat lanceert eerste 1 tons elektrische minigraafmachine

Bobcat lanceert eerste 1 tons elektrische minigraafmachine

Op de Bauma 2019 lanceert Bobcat de nieuwe E10e elektrische minigraafmachine, de eerste commercieel verkrijgbare, volledig elektrische zero tail swing (ZTS) minigraafmachine in de klasse van één ton. De nieuwe E10e heeft geen uitstoot en is zeer stil. Met een breedte van slechts 72 cm. kan de machine gemakkelijk door standaardformaat deuren en in en uit liften, waardoor hij ideaal is voor binnentoepassingen zoals sloop- en kelderbouw en voor gebruik op moeilijk bereikbare plekken. Bovendien kan de E10e een volledige werkdag van 8 uur werken door de E10e te koppelen aan een optionele externe Bobcat-superlader, die gebruikt kan worden als de machinisten pauze houden.

Op de Bauma-tentoonstelling in 2016 trok Bobcat grote belangstelling met het prototype van de E10e. Als een van de pioniers van elektrische aandrijving levert Bobcat met de E10e een bijdrage aan de toenemende vraag naar elektrische bouwmachines. De redenen voor de vraag naar elektrische machines liggen voor de hand: klanten willen en moeten steeds milieuvriendelijker werken, maar er is ook een zakelijke behoefte aan emissievrije en geluidsarme graafmachines voor enkele specifieke toepassingen. Naast sloop- en kelderprojecten binnenshuis zijn dat onder meer werkzaamheden in de binnenstad, nachtwerkzaamheden en de uitvoering van werk in geluidsarme gebieden bij ziekenhuizen, scholen en op begraafplaatsen. Elektrische machines zijn in deze situaties een ideale oplossing.

“We zijn vastbesloten om tegemoet te komen aan de specifieke zakelijke wensen van onze klanten en we streven altijd naar innovatie in het segment van de minigraafmachines. De nieuw ontwikkelde, emissievrije E10e is gebaseerd op onze succesvolle E10 ZTS minigraafmachine”, aldus Jarry Fiser, Product Line Director minigraafmachine bij Doosan Bobcat EMEA.

Werkzaamheden binnenshuis
Aan het uitvoeren van binnenwerk, zoals sloop- of graafwerkzaamheden in gebouwen en kelders worden specifieke eisen gesteld. Tot nu toe was er geen standaard OEM-oplossing voor dit soort werk. Veel taken moesten handmatig worden uitgevoerd met minder effectieve gereedschappen of met aftermarket conversies zoals machine-aanpassingen door derden (die vaak niet aan de gewenste normen voldeden). De nieuwe E10e is een doorbraak op dit gebied.

De E10e is in samenwerking met leveranciers van elektrische voertuigen ontwikkeld in het Bobcat Innovation Center in Dobris in Tsjechië. De machine is gebaseerd op het ontwerp van de zeer succesvolle dieselaangedreven E10 1-tons minigraafmachine, waarvan er in slechts 10 jaar tijd meer dan 10.000 zijn verkocht. De E10 heet nu trouwens E10z om aan te geven dat het een ZTS minigraafmachine is. De nieuwe E10e heeft hetzelfde ZTS-profiel en dezelfde buitenafmetingen als de standaard E10/E10z en biedt dezelfde of zelfs betere prestaties. De E10e heeft bijvoorbeeld een zeer laag geluidsniveau met een LpA van slechts 64 dBA tegenover 80 dBA voor de standaard E10.

Bovendien zijn alle systemen en componenten van de E10e geoptimaliseerd voor gebruik onder zware omstandigheden. Het gepatenteerde elektrohydraulische aandrijfsysteem maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van de elektromotor. Alle elektrische aandrijfcomponenten zijn volledig afgedicht, waardoor ze voldoen aan de IP67-classificatie, en ze voldoen eveneens aan de eisen voor robuustheid van bouwmachines.

Volledige werkdag
De E10e heeft een ultramoderne Lithium-Ion, onderhoudsvrije accu met een geavanceerd managementsysteem. De batterij is ontworpen om in de standaard machinehouder te passen, waardoor het ZTS-profiel van de machine behouden blijft.

Op basis van klantonderzoeken heeft Bobcat de accu geoptimaliseerd om voldoende capaciteit te bieden voor de typische werkpatronen. Met behulp van een externe snellader kan de E10e bij gebruik met normale werkpauzes gedurende een volledige werkdag (8 uur) functioneren en binnen 2,4 uur volledig worden opgeladen. De nieuwe E10e is ook gemakkelijk te onderhouden en veilig te bedienen. Door het gebruik van alleen laagspanning is er geen speciale vergunning nodig om aan de E10e te werken.

Omdat de nieuwe machine ontwikkeld is voor veeleisende slooptoepassingen binnenshuis, beschikt hij over hulphydrauliek en een efficiënt koelsysteem voor continu gebruik van een sloophamer. De capaciteit van het koelsysteem is verhoogd om te voldoen aan de uitgebreide eisen voor sloopwerkzaamheden.

Elektrische minigraafmachine

Verbazingwekkend compact
Net als de E10/E10z is de E10e gemakkelijk te vervoeren. Naast de gemakkelijke toegang tot de werkplek dankzij de intrekbare onderwagen, die de breedte reduceert tot slechts 720 mm, vergemakkelijkt de geïntegreerde inklapbare TOPS (Tip Over Protective Structure) de doorgang door openingen met een lage stahoogte, voor werk in gebouwen en in kelders.

Zodra de graafmachine is geplaatst en klaar is voor het werk, kan het onderstel van de E10e worden uitgeschoven tot 1100 mm. voor maximale stabiliteit in alle werkomstandigheden. De minimale breedte van de E10e maakt een uitstekende wendbaarheid mogelijk, terwijl het ZTS-ontwerp een bijkomend voordeel is bij het werken in kleine ruimtes.

Een ander kenmerk dat de E10/E10z van andere machines op de markt onderscheidt, zijn de gepatenteerde, aan de zijkant verstelbare consoles die plaats bieden aan hydraulische joysticks met stuurdrukregeling. Dit ontwerp is uniek in zijn klasse en blijft behouden in de E10e. Daardoor heeft de machinist veel comfort en krijgt hij het gevoel dat hij in een veel grotere machine werkt. Ook de breedte van de consoles kan worden aangepast voor een gemakkelijke doorgang door smalle openingen.

Meer veiligheid en comfort
De E10e heeft dezelfde veiligheidsfuncties voor operators als de E10/E10z. Een grijpstang biedt hulp bij het in- en uitstappen. Het in- en uitstappen van de graafmachine wordt ook gemakkelijker gemaakt dankzij de volledig open, vlakke ruimte voor de voeten in het bedieningsstation. Dit ontwerp maakt het gemakkelijker om de ruimte voor de voeten schoon te maken.

Het ontwerp van de E10e zorgt ervoor dat de giekverstelling de voeten niet kan bereiken en biedt maximale bescherming in dit gebied. De veiligheid en het comfort van de bestuurder worden verder verbeterd door de volledig inrolbare veiligheidsgordel. De linker- en rechterconsole van de E10e, die tevens dienst doen als armsteunen, moeten beiden in de onderste stand worden vastgezet om de machine te kunnen bedienen. De plaats van de joysticks op de E10e kan aan de individuele bestuurder worden aangepast.

De E10e elektrische minigraafmachine combineert de succesvolle eigenschappen en hoge prestaties van de E10z voor het werken in krappe ruimtes met zijn veilige, bijna stille, emissievrije ontwerp. Als gevolg daarvan is Bobcat ervan overtuigd dat de E10e een zeer aantrekkelijke oplossing biedt voor zowel verhuurbedrijven als aannemers; voor inpandige sloopwerkzaamheden; kelderprojecten en in andere gevoelige gebieden waar geluidsarme en/of nachtelijke werkzaamheden verplicht zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details