Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Brokk introduceert mistvernevelaar voor verhoogde veiligheid tijdens sloopwerken

Brokk introduceert mistvernevelaar voor verhoogde veiligheid tijdens sloopwerken

Brokk, ’s werelds toonaangevende fabrikant van op afstand bestuurbare slooprobots, heeft recentelijk de ‘Brokk Atomized Water Mist’ gelanceerd. De gevaarlijkste stofdeeltjes zijn degene die je niet kan zien, daarom produceert de nieuwe stofonderdrukking van Brokk een vernevelde mist die de stofdeeltjes in de lucht effectief bindt en zodoende zorgt voor een maximale stofonderdrukking. Bovendien verdwijnt de mist met de luchtstroom in plaats van plassen te vormen en creëert zo een veiligere en schonere werkplek. De mistvernevelaar is beschikbaar voor alle Brokk slooprobots en biedt een ideale oplossing voor het bestrijden van schadelijk silicastof bij sloopwerken.

“Veiligheid staat altijd voorop bij Brokk; dit is waarom onze ingenieurs al gedurende meer dan 40 jaar machines, aanbouwdelen en technologieën ontwikkelen waarmee operators de meest gevaarlijke en complexe werken tot een goed einde weten te brengen.” aldus Martin Krupicka, president en CEO van de Brokk Group. “Silicastof bleef echter een probleem omdat het moeilijk te vatten is. Eerdere methoden voor stofonderdrukking droegen bij, maar we streven naar een betere oplossing die de veiligheid optimaliseerd zonder bijkomende zorgen.”

Gezondheids- en veiligheidsinstanties hebben silicastof geïdentificeerd als een aanzienlijk gevaar en hebben voorschriften vastgesteld die de toegestane blootstelling beperkt voor werknemers in de bouw en sloop. Het nakomen van deze voorschriften heeft in de praktijk verschillende vormen aangenomen. Vaak opteert men ervoor om sproeisystemen, waterslangen en sprinklers te gebruiken om silicastof te bestrijden.

Deze maatregelen zijn meestal inefficiënt en vaak niet effectief tegen gekristalliseerd silicastof. Het probleem zit in de omvang van de waterdruppeltjes, deze zijn veel groter dan het silicastof dat ze moeten vangen. Silicadeeltjes variëren van 0,1 tot 1.000 micron, terwijl traditionele methoden waterdruppels produceren die 200 tot 1.000 micron groot zijn. De omvang en snelheid van de grotere druppels zorgen ervoor dat lucht- en dus ook silicadeeltjes met hen mee stromen door een soort van “slipstream-effect”. Neerslaan van stof door een waterslang is het minst efficiënt omdat deze de grootste druppels produceert, maar zelfs kleinere ingebouwde systemen produceren grote druppels die silicadeeltjes kunnen afbuigen, en deze vervolgens ingeademd kunnen worden.

Omdat silicadeeltjes eerder hechten aan waterdruppels van een vergelijkbare grootte, heeft Brokk een stofonderdrukkingssysteem ontwikkeld om neveldruppels te produceren met een omvang van ca. 10 micron. Hierdoor ontstaat een mist van verneveld water rond het aanbouwdeel dat de stofdeeltjes in de lucht vangt voor een optimale stofonderdrukking. Het systeem is geïntegreerd in de montageplaat en niet op het gereedschap zelf, zoals voorheen, waardoor we de operators een silica-stofbescherming kunnen bieden met elk Brokk-aanbouwdeel – inclusief breekhamers, betonscharen en trommelfrezen. De machine is uitgerust met een extra waterpomp die gevoed kan worden met een waterslang of via een watertank.

Naast een superieure stofonderdrukking, heeft de mistvernevelaar minder water nodig dan andere methoden – slechts 0,2 liter per minuut – waardoor het aanzienlijk zuiniger en milieuvriendelijker is dan de meeste andere spuitmethoden. Dit efficiënte gebruik van water vermijdt plassen en slurry die door alternatieve methoden worden achtergelaten, hierdoor is minder reiniging noodzakelijk op de werkvloer en wordt de kans op ongevallen verminderd, zoals bvb. uitglijden of struikelen. Dit resulteert uiteindelijk in een veiligere en efficiëntere werkplek.


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details