Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Brute kracht bindt de strijd aan met de hardnekkigste oppervlakten onder en boven water

Brute kracht bindt de strijd aan met de hardnekkigste oppervlakten onder en boven water

Het is de nachtmerrie van iedere aannemer die een klus onder water moet klaren op zee: ongewenste verrassingen bij het bewerken van de zeebodem. Geen zicht, proefboringen die slechts momentopnamen zijn en dan stuiten op dat hardnekkige stuk bodem dat geen krimp geeft of een terugverende bodem, waar met tegenslag in te dringen is. Het gevolg: de energie wordt niet geabsorbeerd door de laag waarin men werkt, maar wordt teruggevoerd, de machine in. Vaak resulteert dit in materiele schade, oponthoud van het werk en is de kans op succes geminimaliseerd en de deadline wordt niet gehaald.

Echter niet meer als het aan Henk Saes ligt. De nieuwe Erkat ER5500-UW frees mag zich een echt ‘zeemonster’ noemen. In een rap tempo specialiseert het Saes-team uit Weert zich tot de ideale partner voor iedereen die met minder problemen de zeebodem te lijf wil gaan. Henk Saes neemt ons mee langs de line-up van uitrustingstukken die de klus klaren.

Een superhelden trio
“Wie alle problematiek op de zeebodem de baas wil zijn, moet goed beseffen dat met reguliere sloophamers en Xcentric Rippers nog altijd een gok genomen wordt. Immers, je hebt geen zicht op het werk en het enige waar je je op kunt richten, zijn de uitkomsten van proefboringen en GPS-gegevens. Een proefboring zegt alleen iets over de plaats waar geboord is. Meters verder kan de situatie al anders zijn en stuit je weleens op onaangename verrassingen”, legt Saes uit. “Zonde van alle voorbereidingen en grote kans op schade aan de machines en een uitloop van het project qua tijdsduur.”

Ondertussen wijst Saes naar de indrukwekkende line-up van drie krachtpatsers. Een soort ‘superhelden trio’. “Dit drietal klaart de klus. De Xcentric Ripper XR80, voor gelaagd materiaal, de Epiroc HB10000 (of de HB7000) als sloophamer en de kers op de taart, de Erkat ER5500-UW frees. Gecombineerd geeft dit trio een ongekende slagkracht op zee”, schetst Saes. We geloven hem, de Erkat ER5500-UW doet denken aan een diepzeemonster. “Met de ER5500-UW bereik je krachten om gesteente mee te lijf te gaan tot wel 170 MPa (MegaPascal).”

Door ervaring wijs geworden
Saes weet uit ervaring hoe het er bij zeebodemwerkzaamheden aan toe kan gaan. “Bij werkzaamheden voor de kust van Marokko wachtte een nare verrassing. Het was gewoon niet te doen met de sloophamer. Had men toen de ER5500-UW van Erkat gehad, dan was dat dé oplossing geweest. Hetzelfde euvel ondervonden we voor de kust van Curaçao. Daar moest de zeebodem plaatselijk drie meter uitgediept worden. De Xcentric Ripper had er meer dan enorme moeite mee, gezien de omstandigheden en de tijdsdruk. Ook dáár had de Erkat ER5500 echt uitkomst geboden.”

Erkat ER5500-UW frees

Gelukkig happen ze niet naar de baas… Henk Saes naast de drie enorme krachtpatsers.

Dertig meter onder water werken zonder voorbereiding is nu mogelijk
Zoals al eerder aangekondigd, heeft Saes International BV kosten noch moeite gespaard wat betreft de uitvoering van de Erkat ER5500-UW. “Alles is zeewaterbestendig, de afdichtingen op de hydrauliek hebben speciale zittingen, de trommels zijn, af fabriek als optie, gepantserd, evenals de zijkanten. Vergelijk dat eens met alle maatregelen die je moet nemen om met een sloophamer onder water te werken. Daar moet altijd constant lucht op komen te staan om binnendringen van het water in het hydraulische systeem tegen te gaan. Met de ER5500-UW kun je zonder extra voorbereiding moeiteloos tot 30 meter onder water werken.”

Ook heer en meester over de steengroeve
De ER5500 mag dan wel als dé oplossing voor werken aan de zeebodem gezien worden, ook op het droge presteert de gigant ongekend goed. “Door deze manier van werken gaan er nieuwe werelden open. In veel landen mag er niet meer geboord worden in een steengroeve en is het gebruik van dynamiet inmiddels niet meer toegestaan. Met een gewone sloophamer loop je -letterlijk- muurvast. Met de combinatie van de Xcentric ripper, de Epiroc sloophamer en de Erkat ER5500 frees heeft het steen- of rotsachtige materiaal echter niets meer in te brengen.”

Met de komst van de Erkat ER5500 als hoofdrolspeler in een brute film te land en ter zee wordt er meteen 10 jaar expertise in huis gehaald. “De machine is als het ware op steroïden geboren”, zegt Saes tot besluit. “Ook voor werkzaamheden in beton is deze frees ideaal. Het mooie is dat alles hier gewoon op voorraad is.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details