Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Constructieve uitdagingen van een fietsparkeergarage

Constructieve uitdagingen van een fietsparkeergarage

Zij noemen zichzelf integraal constructeurs Als ingenieursbureau is Verhoeven en Leenders dan ook thuis in zowel de bouwkunde als in de civiele techniek. Dit kwam heel mooi samen in het project Fietsparkeergarage Strawinskylaan op de Zuidas in Amsterdam.  

In het meest stedelijke stukje van Nederland, de Amsterdamse Zuidas, is in 2018 een nieuwe fietsparkeergarage gerealiseerd.  Het project omvat de bouw van een ondergrondse fietsparkeergarage met ruimte voor 3.500 fietsen en een nieuwe inrichting van het park de Vijfhoek. Hoofdaannemer was Van Boekel Bouw & Infra uit Zeeland. Een partner waar Verhoeven en Leenders veel mee samenwerkt “Voor veel van hun projecten zijn wij de vaste constructeur”, vertelt ingenieur Corné van Weert.  “Direct vanaf het begin hebben wij meegedacht in de best passende bouwmogelijkheden voor dit project. De gemeente Amsterdam had twee belangrijke voorwaarden: Het zo veel mogelijk beperken van de overlast voor de omgeving tijdens de bouwfase en de uitstraling en het gebruiksgemak van de fietsparkeergarage. Tijdens de tenderfase hebben wij voor Van Boekel Bouw & Infra het constructieve ontwerp verzorgd. Na de gunning hebben wij als hoofdconstructeur de engineering van het project verzorgd.”

De entree van de fietsenstalling

Ondergrondse uitdagingen

Om ondergronds te kunnen bouwen, moest er ook een tijdelijke bouwkuip bestaande uit stalen damwanden en een stempelframe gerealiseerd worden. “Wij hebben ook de expertise in huis om te komen tot de beste en meest economische oplossing hiervoor. Daarnaast zorgden de vele ondergrondse kabels en leidingen en de beperkte werkruimte ook voor de nodige uitdagingen.”

Twee disciplines in één

Het resultaat is een project waar ze bij het ingenieursbureau trots op zijn. “wUrck was verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp. Ondanks dat het een ondergrondse garage is, is het zowel overdag als in de avond heel mooi licht. Voor ons was het een bijzonder project omdat twee van onze belangrijkste disciplines samenkwamen: civiele techniek en bouwkunde.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details