Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
De beste afdichtingen komen uit Ridderkerk

De beste afdichtingen komen uit Ridderkerk

Watermanagement wordt steeds belangrijker. Een onderdeel van watermanagement is het afdichten van constructies. Trelleborg is daar specialist in. De Nederlandse vestiging zit in Ridderkerk en levert wereldwijd engineered solutions. We spreken met André de Graaf en Emal Kamal van Trelleborg, over hun werk voor het project Nieuwe Sluis Terneuzen.

“We kennen de weg goed in Nederland”, opent De Graaf het gesprek. “Zo vind je onze afdichtingen bij de sluis in IJmuiden, bij de stormkering in Nieuwpoort en bij de Afsluitdijk. Ook voor de Nieuwe Sluis Terneuzen zijn we aan het werk. Daarvoor maakten we afdichtingen voor de bodemroosters die in de kolk moeten worden afgezonken.”

Droog afzinken is een vereiste

“De bodemroosters van beton zijn caissons met gatenpatronen. Om deze zeer precies te kunnen positioneren, mogen deze niet bewegen bij het afzinken. Zou je de gaten niet afdichten, dan lopen de caissons vol water op weg naar beneden en ontstaat er beweging”, legt De Graaf uit. “Droog afzinken is dus een vereiste. Wij hebben een afdichtingssysteem ontworpen waarbij we clusters van gaten afdichten, omdat per gat afdichten niet gaat. Het zijn vierkante ramen van zacht natuurrubber, die speciaal ontworpen zijn tegen de krachten die erop komen te staan.”

Kamal voegt toe: “Dit rubber moet voldoende compressie aankunnen, om de grilligheid van het beton op te vangen. Over de rubberen segmenten worden staalplaten gemonteerd. Op sommige locaties wordt het rubber met voorspanning ingeklemd. De waterdruk doet de rest. In totaal gaat het om 36 van deze clusterelementen.”

Niets aan het toeval overlaten

“Eerst hebben we helder in beeld gebracht welke behoefte er was en welke randvoorwaarden en eisen er gesteld werden. Op basis daarvan hebben we gekeken welke afdichtingen daar weer bij passen”, legt Kamal uit. “We hebben de dimensiebeperkingen bepaald en alle mogelijke opties uiteindelijk in de ‘trechter’ gedaan. Uiteindelijk hielden we een aantal afdichtingen over die ‘fit for purpose’ zijn. Daarbij hebben wij zelf de voorwaarde gesteld om binnen onze standaard range profielen te blijven, omdat we daar het gedrag van kennen. In de eindbeoordeling hebben we gekeken naar compound, type, levensduurverwachting en gemak van installeren.”

Onzichtbaar maar erg belangrijk

Zowel De Graaf als Kamal beseffen dat hun werk bijna altijd uit het zicht verdwijnt. “Dat geeft niet, we zijn er evengoed trots op”, zegt De Graaf. “Onze producten zijn onzichtbaar, maar immens belangrijk. Om die reden gaan we een intensief samenwerkingstraject aan met iedere klant. Dat levert ons de mooiste en meest prestigieuze projecten op, daar blijven wij trots op.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details