Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
De juiste tools om het energieverbruik van koelinstallaties te verlagen
Collega Jan-Willem aan het werk bij een groot distributiecentrum.

De juiste tools om het energieverbruik van koelinstallaties te verlagen

Energiezuinig koelen met intelligente besturing

Van Kempen Koudetechniek vierde dit jaar zijn 75-jarig bestaan. In die jaren groeide het familiebedrijf uit tot een belangrijke speler op het gebied van koudetechniek. Het bedrijf is niet alleen sterk in het leveren van koel- en vriesinstallaties, maar ook in de besturing ervan om deze zo energiezuinig mogelijk te kunnen gebruiken. “VK-Dynamics is echt ons unique selling point.”

Klant The Greenery in Barendrecht: een internationale verkooporganisatie van verse groenten en fruit.

Van Kempen Koudetechniek werd in 1947 opgericht als machine- en apparatenfabriek. Al in de beginjaren specialiseerde het bedrijf zich in de koudetechniek. “Eerst hadden we vooral veel groente- en fruittelers in de Betuwe als klant, later groeiden we door naar veilingen door het hele land”, vertelt salesmanager Frank Boeijen. Bouwde Van Kempen eerst nog zelf de hoofdcomponenten van de koelinstallaties, al snel werd de keuze gemaakt om de hoofdcomponenten elders in te kopen en zich te specialiseren in het bouwen van de installaties. Boeijen: “De laatste jaren ligt onze focus op het bouwen van koel- en vriesinstallaties met natuurlijke koudemiddelen. De vraag neemt toe, vanwege de subsidiemogelijkheden, de langere levensduur, de groene uitstraling en het lagere energieverbruik.” Inmiddels draaien er in 26 verschillende landen installaties van Van Kempen.

De klantenkring breidde verder uit: onder meer de bloemen-, vlees- en vissector wisten het bedrijf te vinden, net als handelaren en grote distributiecentra. “We hebben een toonaangevende naam in langdurige fruitbewaring. Door de juiste omstandigheden te creëren, kan fruit langer bewaard blijven. Verdere specialisaties zijn vacuümkoeling en rijpkamers voor exoten zoals mango’s, avocado’s en papaja’s. Daarmee kun je die op ieder gewenst moment ‘ready to eat’ maken.” 

Klant VPG in Zwitserland, gespecialiseerd in het koelen en opslaan van wortelen.

Vijf disciplines

Van Kempen is opgedeeld in vijf disciplines:

–          koudetechniek; 
–          automatisering;
–          panelenbouw (samen met partners);
–          klimaatafdeling (van airco’s bij particulieren tot winkels en hotels);
–         serviceafdeling (met 24/7 beheer op afstand voor een gegarandeerde werking van de installaties en 35 servicemonteurs verdeeld door het hele land).

“Onze software is ons unique selling point op onze installaties. In ons VK-Dynamics besturingssysteem zit al onze ervaring van 75 jaar koelen en 40 jaar automatiseren van koelinstallaties. Zo behalen we voor de klant altijd de beste koelresultaten tegen de laagste energiekosten.”

Verlagen energieverbruik

In deze tijden van extreem hoge energieprijzen is het verlagen van het energieverbruik een hot item in alle sectoren. Boeijen: “Wij hebben al veel tools om de energiekosten van koelinstallaties te verlagen, door efficiënt te schakelen. Daarnaast maken onze softwaremodules VK-Energie en VK-Energie+ alle energiestromen inzichtelijk. Hiermee konden verschillende klanten al veel besparen. Deze software is ook te gebruiken in combinatie met bestaande installaties. Ook leveren en installeren we steeds meer hoogtemperatuur warmtepompen. Hierin gebruiken we de afvalwarmte van koelinstallaties om heet water te maken. Dat kan dan weer worden ingezet in bedrijfsprocessen. We houden ons daarnaast al een tijd bezig met warmteterugwinning en ook daar gaan de ontwikkelingen snel. Zo konden we eerst water verwarmen tot 65°C, maar inmiddels is dat 90°C. Dit draagt bij aan een zeer hoog
energetisch rendement.”

Klant Kippie, centrale CO2 koel- en vriesinstallatie voor diverse kipproducten.

Doorgroeimogelijkheden en zij-instromers

Bij Van Kempen Koudetechniek werken in totaal zo’n 120 mensen. Ook wordt veel samengewerkt met partners, zoals elektrobedrijven, lasbedrijven, isolatiebedrijven en panelenbouwers. In 2020 werd Van Kempen Koudetechniek overgenomen door Unica. Boeijen: “We opereren nog steeds als een familiebedrijf met onze eigen identiteit. We hebben een hecht personeelsbestand met op de meeste posities mensen die al heel lang bij ons werken. Er zijn volop mogelijkheden om intern door te groeien. Daar ben ik zelf een mooi voorbeeld van. Ik ben 32 jaar geleden begonnen vanuit de autotechniek en in de loop der jaren van hulpmonteur doorgegroeid naar de functie van salesmanager.” Zoals elk bedrijf in de technische sector, heeft ook Van Kempen te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. “We doen er echt het maximale aan om mensen aan ons te binden. We organiseren banendagen voor mensen die geïnteresseerd zijn in ons bedrijf en we zijn erg actief op social media. Koudetechniek kan ook een interessante carrièreswitch zijn voor zij-instromers zoals automonteurs, elektromonteurs en andere mensen met een technische achtergrond. Zij worden hier verder opgeleid en begeleid. Het is echt een zeer interessant en uitdagend vakgebied!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details