Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
De krachtige stem van de transport- en logistieksector
Een goed bezochte workshop tijdens ICT Logistiek in november 2023.

De krachtige stem van de transport- en logistieksector

Standaardisatie, kennisdeling en belangenbehartiging: dat zijn de drie pijlers van DALTI, de branchevereniging van ICT-leveranciers in de transport en logistiek. Volgens ambtelijk secretaris René Knapen is de kracht van DALTI duidelijk. “Door onze krachten te bundelen, werken we samen aan een gezonde logistieke sector waarin iedereen gehoord wordt.”

ICT-leveranciers in de transport en logistiek stonden jarenlang op zichzelf. Door te weinig contact met de rest van de branche was samenwerken vaak inefficiënt. En dat maakt het weer duur. “In deze sector zijn er veel bedrijven die elkaar opdrachten gunnen”, vertelt René. “Maar omdat iedereen zijn eigen manier van bijvoorbeeld bestandsindelingen had, was het altijd een flink gepuzzel voordat je met elkaars werk aan de slag kon. Dat kan natuurlijk veel gemakkelijker!” En dus ging in 2017 een groep slimme koppen van DALTI aan de slag met de standaardisatie van hun gegevens. 

Workshop voor leden.

De zin van standaardisatie

“De vraag naar één standaard bericht­uit­wisseling was groot. Gemakkelijk contact betekent namelijk sneller en dus goedkoper werken.” Het antwoord op deze vraag bleek het Open Trip Model. een open source-deelmodel dat het uitwisselen van data tussen partijen gemakkelijker maakt, dankzij één standaard werk­methode in de branche. “Momen­teel omarmt een deel van Nederland dit model  en durven we over de grenzen te kijken. Nu eerst naar Duitsland en later hopelijk verder binnen de Europese Unie. Want ook daar leeft deze vraag naar standaardisatie. Nederland blijkt in de transport en logistiek vaak een trendsetter, dus hopelijk slaat ook deze ICT-ontwikkeling in het buitenland aan.”

De kracht van kennisdeling

Naar aanleiding van het succes van het Open Trip Model, werd branchevereniging DALTI officieel opgericht in 2018. Het werd een organisatie met meer doelen dan enkel de standaardisatie van de branche. “We merkten in de sector dat er behoefte was aan het leggen van nieuwe contacten en kennisdeling. Waarom zou iedereen zelf het wiel uitvinden als we dat ook gezamenlijk kunnen doen?”

Ledenbijeenkomst in april 2023.

Daarom organiseert DALTI workshops en bij­een­komsten voor leden en hun mede­werkers. Dit gaat van een basisverhaal ‘welkom in de wereld van transport en logistiek’ tot diepe, actuele onder­werpen zoals Artificial Intelligence. “Het is mooi om te zien dat deze branche zich open­stelt voor nieuwe inzichten en infor­matie. Veel mensen uit de branche doen dit werk al jaren, maar toch kan iedereen nog iets nieuws leren.”

Het nut van belangenbehartiging

Waar de transport en logistieksector in Nederland voorheen nog versplinterd was, heeft het tegenwoordig één aanspreekpunt dat opkomt voor ieders belangen. “Als de overheid of een andere grote partij wil praten met de wereld van ICT-leveranciers kloppen ze nu eerst bij ons aan. Die efficiëntie is voor alle schakels zeer welkom.” 

Door de korte lijntjes met de leden en het enorme netwerk aan transport- en logistiek­bedrijven en overheid, is DALTI altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de branche. “En daar spreken we dan ook uitgebreid met elkaar over. In de twee jaarlijkse bijeen­komsten met onze leden praten we met elkaar alsof we één team zijn. We zijn dan geen concurrenten meer, maar een groep die discussieert over collectieve uitdagingen. Dat verbond is sterk en dat ziet de buitenwereld ook.”

Een krachtige alliantie

Momenteel bestaat DALTI uit 50 gemotiveerde leden. “Dat is in de wereld van ICT leveranciers voor de transport en logistiek al een heel mooi aantal aan belangrijke spelers. Ons doel is om deze groep binnen een aantal jaar nog groter te maken en in de toekomst ook over de landsgrenzen heen te kunnen kijken. Zo kunnen we écht de stem van de gehele sector zijn en één krachtige alliantie vormen in binnen- en buitenland.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details