Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
De weg naar een duurzamere toekomst: minder en milieuvriendelijkere verpakking
De Fiber Film wikkelfolie: 50% minder productiemateriaal nodig, en toch een betere ladingzekering dan conventionele wikkelfolie.

De weg naar een duurzamere toekomst: minder en milieuvriendelijkere verpakking

Gids door een effectieve duurzaamheidsstrategie

De juiste verpakking voor het juiste product, in alle omstandigheden. En ook: samen minderen voor een duurzame relatie. Dat zijn de doelen waar de Topa Groep, die in 2022 honderd kaarsjes uitblies, voluit voor gaat. Minder CO2, minder materiaal, minder afval, maar tegelijk meer kwaliteitsvolle verpakkingsoplossingen en meer tevreden klanten aan boord. Tom Vermeersch, projectleider duurzaamheidgroep van Topa, gidst ons doorheen de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf.

Het verhaal van de Topa Groep startte in 1922, toen de vader van de huidige eigenaar vanuit zijn woning in Amsterdam verpakkingen verkocht (de vof Touwhandel Amsterdam). De jaren erna groeide Topa (TOuw en PApier) uit tot een groothandel met eigen magazijnen, twee productielocaties en twee verkoopkantoren.

Topa Verpakking ontwikkelt en test de verpakkingen van morgen.

“Inmiddels is er sprake van een Topa Groep, bestaande uit: Topa Verpakking (Nederland), Topa Packaging (België), Topa Institute en Topa Thermal.” legt Tom uit. In ons Topa Institute, dat dit jaar veertig jaar bestaat, onderzoeken we onder meer hoe we minder afval kunnen genereren en kosten kunnen verminderen. Dankzij dit eigen ontwikkel-, test- en onderzoekscentrum begeleiden we onze klanten bij hun zoektocht naar minder CO2-uitstoot, minder gebruik van grondstoffen en minder kosten in hun logistieke traject. Onze internationale tak Topa Thermal focust op de ontwikkeling en productie van isolerende verpakkingen, voornamelijk voor de farmaceutische industrie.”

Duurzame verpakking in de praktijk

Tom geeft enkele voorbeelden van duurzame verpakkingsoplossingen die de Topa Groep al realiseerde. “We ontwikkelen en testen verpakkingen van morgen. Zo ontstond onze wikkelfolie Fiber Film die voor het productieproces 50 procent minder materiaal vereist, maar toch een betere ladingzekering biedt dan conventionele wikkelfolie. Een ander voorbeeld zijn onze volledig recyclebare verzendzakken die minder milieubelastend zijn dan karton, omdat men geen opvulmateriaal nodig heeft en dus geen lucht verstuurt. Een laatste voorbeeld is rPET-Tape®, een duurzame tape die voor meer dan 85 procent gemaakt is van gerecycleerde PET-verpakkingen. Ook deze ultradunne tape, van amper 19 micron, is trouwens volledig recyclebaar.

Ontdek volledig recyclebare verzendzakken die minder milieubelastend zijn dan karton.

Klimaatneutraal bedrijf

Deze groene aanpak leverde Topa Groep vorig jaar een mooie erkenning op. “In mei 2022 mochten we ons voor het eerst tot ‘klimaatneutraal bedrijf’ kronen, zegt Tom trots. “Bij het in kaart brengen van de totale CO2-uitstoot klokte de groep af op 1.660 ton per jaar. Die uitstoot compenseerden we via de bouw van een windmolenpark in Brazilië. Vorig jaar slaagden we er in om onze CO2-uitstoot met ruim 27 procent te verlagen, naar 1.212 ton. Tegen 2030 toe willen we onze Corporate Carbon Footprint verder reduceren, tot minstens 55%.”

“Ook in 2023 zijn onze handelsactiviteiten op­nieuw gecertificeerd. Ditmaal zullen we onze uitstoot compenseren door een windmolen­project in Chili te ondersteunen. Als de windmolens gebouwd zijn, zal dit project zo’n 197.420 ton CO2-uitstoot per jaar besparen.”

Verpakkingsmachine in actie bij Topa Verpakking

Boeiend duurzaamheidstraject

Samen met haar zusterbedrijven blijft Topa Verpakking g investeren in groen onder­nemen. “Dit jaar gebruiken we voor het eerst een volledig jaar groene stroom”, aldus Tom. “Voeg daarbij een toekomstbestendig mobiliteitsplan, de uitrol van een afvalplan en een kritische door­lichting van verpakkings­gebruik in specifieke sectoren, en je begrijpt dat de weg naar duurzame transitie, ook samen met onze klanten en andere partners, nog erg boeiend kan worden.”

‘Handle with care’

Tot slot nog dit: via het Topa Institute helpt de Topa Groep klanten uit diverse sectoren ook om schade tijdens transport te voor­komen en logi­stieke kosten te reduceren. “Dit doen we via het uit­voeren van transport­simulatietesten, zowel op pallet- als op colli-niveau”, zegt Tom. “We onder­zoeken wat de impact tijdens het transport op producten is, door trillingen, schokken, druk­belas­tingen, temperatuur­schommelingen of ver­an­deringen in luchtvochtig­heid. Ook deze ex­per­tise delen we graag met ondernemers.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details