Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Distributiecentra en fabrieken die passen als een jas
Het gemechaniseerde distributiecentrum voor bol.com in Waalwijk voldoet aan de hoogste standaard voor duurzaamheid en werkomstandigheden.

Distributiecentra en fabrieken die passen als een jas

Inspirerende projecten op een rij

Als traditioneel Brabants familiebedrijf is Bouwbedrijf Van de Ven al jaren een vertrouwde en gewaardeerde partner in logistiek vastgoed. “Ook excelleren wij in gemechaniseerde warehouseprojecten, waarbij wij intensief en constructief samenwerken met de gebouwgebruiker en system integrators”, vertelt adjunct-directeur Frank Smits.

Op Greenport Venlo realiseerde Bouwbedrijf van de Ven de meest duurzame Groente Versfabriek van Europa, in opdracht van Hessing Supervers.

“Wij zetten graag onze kennis en ervaring in om processen en wensen vroegtijdig inzichtelijk te maken. Op basis hiervan kunnen direct de juiste voorzieningen worden getroffen. Om deze reden zijn onze projectleiders ook al vanaf de calculatiefase betrokken.” 

Samen met Smits maken we een rondje langs enkele aansprekende projecten. Van het gemecha­niseerde distributie­centrum voor bol.com in Waalwijk en de meest duur­zame Groente Vers Fabriek van Hessing Supervers op Greenport Venlo tot het nieuwe distributie­centrum voor PLUS in Oss.

Hoogste standaard 

Bijzonder is het gemechaniseerde distributie­centrum voor bol.com in Waalwijk, dat voldoet aan de hoogste standaard voor duurzaam­heid en werkomstandigheden. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw stonden ruime daglicht­toetreding, korte loopafstanden en een mini­male milieu-impact centraal. De nieuwbouw is gekoppeld aan het bestaande fulfilment center van bol.com uit 2017, waar­mee de totale omvang groeit van 50.000
naar 100.000 m². 

Bouwbedrijf van de Ven kreeg de bouw­kundige werkzaam­heden, terrein­inrichting en installatie­technieken gegund. Ook coördineerde de Veghelse aannemer alle onder­aannemers van bol.com, die bijvoorbeeld de montage van de conveyorbanen en (mechanische) magazijn­inrichtingen verzorgden. 

“Om bouwkundige elementen, installatie­technieken en mechanische inrichting goed af te stemmen, is onder meer gebruik gemaakt van een 3D/BIM-model”, vertelt Smits. “Op basis hiervan is in slechts 7 maanden een staalconstructie van 5,6 miljoen kilo staal gebouwd, inclusief 60.000 m² kanaalplaat verdiepingsvloeren. Nadat het gebouw wind- en waterdicht was, zijn de begane grondvloer en de druklagen van de verdiepingen gestort, waarvoor in totaal 21.750 m³ beton is geleverd.” 

In oktober 2019 werd gestart met het inhuizen van de equipment. “Op hoogtijdagen liep tot 400 man op de bouw, wat vroeg om een goede coördinatie, samen­werking en afstemming. Dankzij de geweldige inzet van onze vak­mensen, onder­aannemers én bol.com zijn we erin geslaagd om alle milestones conform de contractuele afspraken te halen.”

Duurzaam

Op Greenport Venlo realiseerde Bouwbedrijf van de Ven de meest duurzame Groente Vers Fabriek van Europa, in opdracht van Hessing Supervers. “Naast een gebouw met een Technische Dienst omvat dit project de bouw van een hyper­moderne fabriek van ca. 65.000 m² BVO met 46.000 m² begane grond­vloeren, 17.500 m² verdiepings­vloeren en zo’n 45.000 m² beloopbare sandwich­panelenplafonds waarboven alle techniek is weggewerkt”, aldus Smits. 

“In maart 2021 hebben wij de bouw­overeenkomst getekend, twee weken later is gestart met de bouw en in mei 2022 zijn de eerste ruimtes opgeleverd aan ABB, dat verantwoordelijk was voor de procesmachines en automatisering.” 

Op industrieterrein Vorstengrafdonk in Oss heeft Bouwbedrijf van de Ven een modern distributiecentrum van ruim 46.000 m² gebouwd voor PLUS.

De fabriek wordt volledig gevuld met machines voor het efficiënt en snel keuren, wassen, snijden, mengen en verpakken van groenten en fruit, vertelt hij. “Wij verzorgen de technische aansluitingen hiervoor. Van (ijs)koud en warm water tot en met vacuümleidingen, perslucht, technische gassen, elektra en data.” 

Begin dit jaar is Hessing gestart met proef­draaien. In de maanden die volgden, zijn alle machines naar de nieuwbouw verhuisd en aan­gesloten. Eind 2023 moet de nieuwe Groente Vers Fabriek volledig operationeel zijn.

Een modern dc in slechts 12 maanden bouwtijd

Op industrieterrein Vorstengrafdonk in Oss heeft Bouwbedrijf van de Ven een modern distributie­centrum van ruim 46.000 m² gebouwd voor PLUS, met ca. 6.100 m² kantoor- en gemeenschappelijke ruimten, 92 laad- en losdeuren en een productiecapaciteit van 400.000 colli per dag. Vanaf de ontwerpfase stond een prettige werk­omgeving voorop. Daarom zijn fysiek zware processen gemechaniseerd, stroomt overal daglicht naar binnen en wordt geluid tot een minimum beperkt. En ook duurzaamheid kreeg veel aandacht, vertelt Smits. 

“Bijzonder is ook de korte bouwtijd. Na slechts een jaar moest het dc al bouwkundig en instal­latie­technisch gereed zijn, zodat de firma Witron kon starten met de levering en instal­latie van de magazijn­stellingen en mecha­nische installatie. Inclusief kranen, lopende banden, liften, robots, et cetera. In de maanden die volg­den, hebben wij nog de laatste installatie­tech­nische onderdelen gemonteerd. Van elektra- en sprinkler­leidingen tot licht­lijnen. Ook hebben we nog enkele bouw­kundige putten af­gemaakt, waarin Witron haar kranen en stellingen kon monteren.” Vanaf het nieuwe dc worden sinds medio 2022 alle 270 PLUS-supermarkten in Neder­land beleverd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details