Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Door de joysticks van Engcon kan Örjan als machinist blijven werken

Door de joysticks van Engcon kan Örjan als machinist blijven werken

Ongeveer een half jaar geleden ontving Engcon een vraag om hulp van Örjan Nordin, machinist bij EAG Entrepenad in Zweden. Örjan vertelde dat hij zoveel pijn in zijn handgewrichten had, dat hij in de ziektewet zat. In juni 2019 is Örjan weer volop aan het werk, dankzij de ergonomische MIG2 joysticks van Engcon.

Örjan had al over de ergonomische joysticks van Engcon gelezen en vroeg zich af of ze zo ergonomisch zouden zijn, dat hij weer met zijn graafmachine zou kunnen werken. De directie van zijn werkgever EAG besloot om dit te proberen. De oude joysticks werden verwijderd en de ergonomische MIG2 joysticks van Engcon werden in de graafmachine van Örjan gemonteerd.

“Eerst kon ik het bijna niet geloven, maar na een tijdje met de MIG2 hendels te hebben gewerkt, voelde ik geen pijn meer in mijn polsen.”, vertelt Örjan, als wij hem bezoeken bij een wegaanleg in het oosten van de provincie Jämtland in Zweden.

Örjan vertelt dat hij voordat de hendels werden vervangen voortdurend pijn had, dat zijn vingers zodanig opzwollen dat zijn trouwring moest worden losgeknipt en dat hij geregeld pijnstillers gebruikte. Het werd zelfs zo erg dat hij speciale steunen voor zijn polsen moest gebruiken. Na zijn ziekteverlof kon Örjan niet meer met de graafmachine werken, dus stapte hij over op een wiellader waarmee hij zijn polsen niet zoveel hoefde te gebruiken.

“Ik miste echter mijn werk met de graafmachine en toen ik mijn baas vroeg of we misschien de joysticks van Engcon konden proberen, kreeg ik tot grote blijdschap meteen zijn goedkeuring”, vertelt Örjan die al meer dan 25 jaar als machinist werkt.

Vanzelfsprekend MIG2 joysticks op de nieuwe graafmachine

Behalve de proportionele besturing van het draaikantelstuk heeft Örjan ook de wielbesturing op de MIG2-hendels aangesloten en hij is vooral lovend over de steun voor de pols aan de buitenzijde van de hendels. Dit houdt in dat hij de handgrepen niet zo stevig hoeft vast te houden tijdens de naar buiten gerichte bewegingen van de hendels.

In het voorjaar van 2019 kreeg Örjan een nieuwe graafmachine en er bestond geen twijfel welke hendels er in deze machine zouden worden gemonteerd.

“Nogmaals werd bewezen hoe goed deze MIG2 hendels zijn. Het duurde even voordat de nieuwe joysticks werden gemonteerd, dus werkte ik tijdelijk met een andere machine. De problemen met mijn polsen kwamen direct terug. Als ik geen MIG2-hendels in mijn nieuwe machine had gekregen, had ik hoogstwaarschijnlijk niet meer als machinist kunnen werken”,zegt Örjan.

Ergonomie is cruciaal voor machinisten

“Ergonomie en een comfortabele werkplek zijn van belang om letsel door een te hoge belasting te vermijden. Beroepen die herhaalde en monotone bewegingen gedurende de werkdag uitvoeren zitten in de gevarenzone. Ik ben blij dat Engcon bij de ontwikkeling van nieuwe uitrustingsstukken focust op ergonomie. Als ergonoom steun ik het belang dat Engcon hecht aan verbetering van de werkomgeving en werkdag van machinisten”, zegt Johan Brännströrm, gediplomeerde fysiotherapeut/ergonoom en bedrijfsleider bij gezondheidscentrum Hälsorum in Zweden. “De Engcon MIG2-hendels zijn een voorbeeld van een product waarbij rekening is gehouden met de repetitieve en monotone belasting op de handgewrichten. Een goede werkomgeving en goed gereedschap zijn basisvoorwaarden voor minimalisering van de kans op pijn en andere gezondheidsproblemen”.

Feiten over de MIG2:

MIG2 zijn Engcon’s ergonomische handgrepen voor graafmachines. Naast het ergonomische ontwerp hebben deze hendels een polssteun die de naar buiten gerichte bewegingen van de hendel vergemakkelijken. Eén joystick kan worden uitgerust met maximaal 3 traploze duimrollen voor de besturing van bijvoorbeeld een draaikantelstuk of andere functies. Daarnaast is het mogelijk om voor- en achteruitbediening van de wielen of de rupsen aan te sluiten en maximaal 7 aan/uit knoppen. MIG2 werkt goed samen met het proportionele besturingssysteem DC2 van Engcon.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details