Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Drie accumachines plus een afstandsbediening
Het prototype van de Bobcat E17e minigraver, de in veel opzichten grote broer van de E10e.

Drie accumachines plus een afstandsbediening

Tegelijk werkt Bobcat door aan het op afstand besturen van machientjes en toonde het de handzame MaxControl afstandsbediening.

We hebben ze door de beperkende reisomstandigheden nog niet kunnen aanschouwen in Europa. Wel werden ze eerder dit jaar gepresenteerd in de Verenigde Staten, het thuisland van Bobcat. Het gaat om drie elektrische conceptmachines: de E17e, een elektrisch/hydraulische graafmachine; de S70e, een elektrisch/hydraulische lader en de T76e, een volledig elektrische lader. De prototypes van deze elektrische machines worden door Bobcat omschreven als “ideaal voor de indoor sloopmarkt”. Met alle voordelen die daarbij horen: 0 % uitstoot, een duurzame lithium-ion accu, ministens net zo krachtig als de vergelijkbare dieselmodellen en veel minder onderhoud.

De E10e als voorbeeld

De inmiddels verkrijgbare elektrisch aangedreven E10e is een ongeveer 1 ton wegende minigraver op rupsen. Zijn onderhoudsvrije lithium-ion accu met geavanceerd managementsysteem past binnen de standaard machinehouder, zodat het Zero Tail profiel van de machine behouden blijft. Dat is belangrijk, omdat de machine een in de breedte uitschuifbaar onderstel heeft. Ingeschoven kan de minigraver door een standaard deur naar binnen, uitgeschoven neemt de stabiliteit flink toe. De E10e kan een volledige dag van 8 uur werken, door pauzes te gebruiken voor het opladen van de accu. Tot slot heeft de E10e een zeer laag geluidsniveau, met een LpA (geluidsniveau voor bestuurder) van slechts 74 dBA vergeleken met 80 dBA bij de standaard dieselversie. Dat betekent een halvering van de geluidsbelasting!

Grote broer van E10e

Over het prototype van de E17e is nog weinig specifieks bekend. Wel kunnen we uit het typenummer afleiden dat het eigen gewicht ergens tussen de 1.600 en 1.800 kg ligt. Als de grotere broer van de E10e zullen veel technische gegevens overeenkomst vertonen, maar zal de aandrijving een stuk krachtiger zijn. Het ligt voor de hand dat ook met de E17e een hele dag gewerkt kan worden. Kijken we naar de dieselversie, dan is nog steeds sprake van een uitschuifbaar onderstel. Dat maakt deze krachtige elektrische minigraver nog beter geschikt voor sloopwerkzaamheden in gebouwen.

Echte verrassing

De echte verrassing schuilt in de andere twee prototypes: de schrankladers (skid steers) S70e op banden en T76e op rupsen. Ze zijn ongetwijfeld het logische gevolg van de ervaring die Bobcat decennialang heeft opgedaan met dit soort laders – maar nu dus elektrisch aangedreven – en we kunnen niet wachten om ze in actie te zien. De S70e is een elektrohydraulische lader en de T76e moet een volledig elektrische lader worden.

Ook deze beide machines worden aangedreven door lithium/ion batterijen en moeten volgens Bobcat, evenals bij de minigravers, eenzelfde prestatie kunnen leveren als de thermische modellen.

MaxControl afstandsbediening

Stonden we tot voor kort met een enorm apparaat voor de buik een machine op afstand te bedienen, vanaf nu kan dat met een apparaat ter grote van een smartphone. Het Bobcat MaxControl-systeem is een op IOS (Apple) gebaseerde plug & play-afstandsbediening. Dankzij de gelijkenis met gaming joysticks of een Xbox-controller zorgt MaxControl ervoor dat operators machines op een eenvoudige en handige manier op afstand kunnen bedienen.

Ze hoeven voortaan niet in en uit de machine te stappen om bijvoorbeeld een poort te openen, de machine te parkeren, hem op een trailer te laden of materialen te laden en te lossen. Het systeem is in Noord-Amerika slechts in beperkte mate gelanceerd en bevindt zich in EMEA momenteel in de testfase.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details