Nederland staat wereldwijd bekend om haar watermanagement, maar het temmen van de zee is echter niet genoeg om onze voeten droog te houden! Door het klimaatprobleem zorgen regenbuien voor veel overlast. Dat is al vervelend genoeg, maar wanneer overlast overgaat in ontwrichting van de bestaande infrastructuur en hele woonwijken, winkelgebieden en industrieterreinen overstromen, kan dat enorme schade gaan veroorzaken.
Waar een klein bedrijf groot in kan zijn
Het afwateren van regenwater is dan ook zeker zo belangrijk en daar is een oerhollands bedrijf al sinds 1756 dé expert in: Nering Bögel. Aan het woord zijn Richard Janssen (eigenaar) en Toin Bongers (directeur) van Nering Bögel. Richard: “Internationaal is Nederland een belangrijke speler op het gebied van waterbeheersing. Door een samenwerking tussen TU Delft, eScienceCentre en de universiteit van Utrecht is het ‘eWaterCycle Project’ tot stand gekomen. Uiterst complexe softwareprogrammatuur en zeer intelligente sensoren staan met satellieten in contact en zo kan er een voorspelling gemaakt worden wanneer een gebied getroffen gaat worden door een vloedgolf/zware overstromingen. Met deze voorspelling kan direct actie ondernomen worden. Nederland is nog steeds verschoond gebleven van dit kaliber overstromingen, maar wateroverlast door steeds meer regenwater is steeds bedreigender aan het worden.”
Toin geeft aan: “Nering Bögel houdt zich bezig met het verwerken van regenwater in de vorm van opvang, geleiding, buffering, infiltratie etc. Denk hier onder andere aan grote verharde oppervlakten als rangeerterreinen, distributiecentra en vliegvelden.” Hier zit meteen de beperking: locale wateroverlast. Maar een doorbraak in haalbare modellen voor de extreme wateroverlast in steden, dorpen en wegen is natuurlijk van een heel ander kaliber. Omdat er voor dit vraagstuk nog geen antwoord is, zoekt Nering Bögel naar creatieve ideeën om een aanzet te geven tot haalbare modellen.
De waterdenktank van Nederland
“Daarom starten wij een meerjarige competitie (tenminste drie jaar), waarbij we alle knappe koppen van Nederland op het gebied van watermanagement willen uitdagen. Er wordt een aantal universiteiten, hogescholen en andere belangrijke kennisinstituten benaderd om zich in te schrijven voor deze prijsvraag. Heb je óók een idee, schrijf je dan vooral in! Een prominente jury onder leiding van Nick van de Giesen (TU Delft, bekleedt sinds 2004 de leerstoel Van Kuffeler, Waterbeheer van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen) gaat alles beoordelen waarbij de meest aansprekende creaties beloond gaan worden.” Richard legt verder uit: “Uit de inzendingen willen we een denktank gaan vormen van studenten, projectontwikkelaars en geïnteresseerde financiers. We gaan dan met deze groep specialisten aan de gang om oplossingen te vinden voor de toekomst.
Toin zegt tot besluit: “Het hoofd moet niet gebroken worden of iets redelijkerwijs uitvoerbaar is, maar vooral wat mogelijkheden zouden kúnnen zijn. Het moet een heuse creatiefabriek worden, niet geremd door reeds bestaande beperkingen en die zich niet laat ontmoedigen door de bekende NEE-roepers. De rol van Nering Bögel is faciliteren en meedenken. Wij hebben een groot netwerk in bouwend Nederland en we brengen het bedrijfsleven, de projectontwikkelaars en financiers op deze manier graag bij elkaar. Het doel is dat we ook écht gaan bouwen.”
Het startschot van deze actie werd door Nering Bögel op de Infratech in Rotterdam aangekondigd.
Prijzengeld:
Start inschrijving: 15 januari 2019 via de website www.neringbogel.nl (button Raincontest 2019)