De timmerman, de groenvoorzieners en pakket- en boodschappendiensten… Allemaal zullen ze eraan moeten geloven als Nederlandse gemeenten vanaf 1 januari 2025 de vervuilende bestelbussen en vrachtwagens de toegang weigeren in hun binnensteden. Een maatregel die broodnodig is om CO2-uitstoot te verminderen.
Aangenaam: mijn naam is Jeroen van Hemert en ik ben salesmanager bij MAAT.
Wij merken dat ondernemers weliswaar nadenken over verduurzaming, maar wat betreft e-mobility zijn veel bedrijven nog vooral onwetend over aanschaf, onderhoud en service. Maar reken er maar wel op: in de transportwereld is e-mobility niet meer weg te denken. Zeker als je ziet dat door de positieve resultaten het particuliere gebruik van elektrische personenauto’s of e-bikes en bakfietsen toeneemt met als prettige bijvangst geen vieze uitlaatgassen en bijbehorende geurtjes.
Elektrische voertuigen zijn immers CO2-neutraal en fluisterstil, wat ideaal is voor omgevingen waar gezondheid en rust voorop staan zoals vakantieparken, campings en de zorgsector. Maar ook in drukke binnensteden, waarbij het voor de stadslogistiek is vereist dat voertuigen schoner, stiller en veiliger zijn. Het invoeren van tijdvensters en milieuzones in gemeenten versnelt de overstap naar elektrisch aangedreven vervoer. Het is een trend die intussen ook doorzet in de industrie, facilitair onderhoud en groenvoorziening.
Het alternatief zoals rijden op waterstof, goedkoper dan benzine, zie ik niet één-twee-drie gebeuren omdat elektrisch aangedreven efficiënter blijkt: bij het maken van waterstof is namelijk veel stroom nodig en bij het gebruik gaat onnodige energie verloren. Elektrisch aangedreven rijden over lange afstanden heeft bovendien nadelen: denk maar aan de laadinfra. In Nederland is niet overal voldoende elektriciteit beschikbaar, waardoor het lastig is om goede oplaadvoorzieningen te faciliteren. Wil je daarin doorpakken dan is investeren vereist, niet alleen in de laadpalen, maar ook in het aantal plekken.
Verder is tot nu toe de aanschaf van een elektrisch aangedreven vrachtwagen bijna driemaal hoger dan een vrachtwagen op diesel. Daar denkt elke ondernemer dus eerst goed over na. De overheid helpt weliswaar met subsidies, maar ik verwacht dat de prijzen in de toekomst dichter naar elkaar groeien, veroorzaakt door de positieve gevolgen van de vele innovaties.
De verwachting vanuit het havenbedrijf Rotterdam is dat over twintig jaar negentig procent van het vervoer elektrisch aangedreven is. Dat geldt zeker voor voertuigen die geen honderden kilometers achter elkaar hoeven te rijden zoals bijvoorbeeld de voertuigen op een bedrijventerrein. In de markt is er, als het gaat om lichte elektrische vrachtvoertuigen, een divers aanbod, waarbij het niveau van prijs en kwaliteit enorm kunnen verschillen. Ook is de opslag van lithium-batterijen een belangrijk en actueel onderwerp, wat zorgt voor weloverwogen keuzes als het gaat om brandveiligheid.
Ik kom tot de slotsom: de datum van 1 januari 2025 nadert snel. Logistieke ondernemers denken weliswaar steeds meer na over e-mobility, maar het blijft van belang om altijd scherp door te vragen over essentiële onderwerpen als aanschaf, onderhoud en service. Alleen dán kun je spreken van duurzaam investeren!