Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Duurzame aluminium gevelelementen voor nieuwbouw DC UTR06
De toepassing van gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium gevelelementen draagt in belangrijke mate bij aan het gewenste BREEAM-label.

Duurzame aluminium gevelelementen voor nieuwbouw DC UTR06

Op een brownfield-terrein aan het Amsterdam-Rijnkanaal, op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht wordt druk gebouwd aan DC UTR06. Dit project van Intospace omvat de realisatie van drie warehouses en een vierlaagse parkeergarage op één plot, samen goed voor ca. 59.752 m2. Tijdens het ontwerp en de bouw van het dc staat duurzaamheid centraal. Uitgangspunt is BREEAM-NL-label ‘Excellent’. De toepassing van gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium gevelelementen draagt hier in belangrijke mate aan bij. De aluminium vliesgevels en kozijnen voor DC UTR06 worden vervaardigd uit de aluminium profielsystemen van SAPA, dat net als WICONA onderdeel uitmaakt van Hydro Building Systems. Kozijn Garant is verantwoordelijk voor de productie, levering en montage van de systemen.

In totaal produceert, levert en monteert Kozijn Garant 2.500 m2 vliesgevels van circa 12 meter hoog en in vakken van 1 meter breed, evenals 550 m2 kozijnen.

“In opdracht van aannemer Wouters Schijndel en op basis van het esthetische 3D/BIM-ontwerp van Quadrant4 hebben wij de bouwkundige tekenwerkzaamheden voor alle aluminium vliesgevels, kozijnen, ramen en deuren verzorgd. Inclusief bijbehorende bouwkundige details”, vertelt Rudy Heijligers, eigenaar van Kozijn Garant. “De werkvoorbereiders van Wouters Schijndel hebben onze tekeningen gecontroleerd en waar nodig van feedback voorzien, waarna nog enkele optimalisaties zijn doorgevoerd. Na akkoord door de aannemer zijn we direct met onze productie gestart.”

Vertrouwde partners

Wouters Schijndel is een vertrouwde opdrachtgever voor Kozijn Garant, vertelt Heijligers. “In het verleden hebben we ook de distributiecentra voor Zalando (Bleijswijk), H&M (Nieuwegein), fonQ (Utrecht), Kuehne + Nagel (Utrecht), Picnic (Utrecht) en Albert Heijn (Zaandam) mogen voorzien van aluminium gevelelementen, op basis van Hydro CIRCAL recycled aluminium. Ditzelfde geldt voor diverse distributiecentra voor Mainfreight in Zaltbommel en ’s Heerenberg, Kelders en Holland Food Service in Wijchen en Tesla in Tilburg. De ervaringen die we hierbij hebben opgedaan, komen in dit project uitstekend van pas. Het resultaat is een mooi en overzichtelijk bouwproces.”

De aluminium vliesgevels en kozijnen voor DC UTR06 worden vervaardigd uit de aluminium profielsystemen van SAPA. Kozijn Garant is verantwoordelijk voor de productie, levering en montage van de systemen.

Hydro CIRCAL is één van de duurzaamste aluminium legeringen ter wereld, vertelt Marc van den Nieuwenhof, Area Manager bij Hydro Building Systems Netherlands. “Hydro CIRCAL is aluminium van topkwaliteit, dat voor ten minste 75% bestaat uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer scrap), gerecupereerd uit ramen en gevels van bestaande gebouwen. Hoe hoger de gerecyclede content, hoe kleiner de CO2-voetafdruk. In dit project wordt maar liefst 100% Hydro CIRCAL 75R toegepast!”

Laagste CO2-voetafdruk

Aluminium smelten voor nieuwe toepassingen verbruikt slechts 5% van de energie die nodig is voor de productie van primair aluminium, benadrukt Van den Nieuwenhof. “Dus: hoe hoger het gehalte aan gerecycleerd post-consumer scrap, hoe beter voor onze steden en het milieu. Bovendien is aluminium oneindig recycleerbaar, zonder verlies van kwaliteit en materiaaleigenschappen. Inmiddels is onze productie in de Benelux zover opgeschaald, dat we voor de SAPA profielsystemen in de Benelux uitsluitend nog Hydro CIRCAL gebruiken. Het productieproces is volledig traceerbaar en het product is gecertificeerd door een onafhankelijke instantie (DNV-GL). Hydro CIRCAL heeft de laagste CO2-voetafdruk ter wereld: ongeveer 2,3 kg CO2 per kilo aluminium. Dit is 86% lager dan het wereldgemiddelde (16,7 kg CO2) voor primaire winning. Hiermee garanderen wij projectontwikkelaars, architecten én investeerders dat hun projecten voldoen aan alle vereisten voor duurzame bouwcertificaten zoals BREEAM, LEED en DGNB en dragen wij bij aan een betere wereld.”

Minimale reststukken

Alle profielen voor DC UTR06 worden op kleur gecoat (RAL 9011), op lengtes van 6,5 en 7 meter en in handelbare kratten bij de fabriek van Kozijn Garant in Cuijk aangeleverd, vertelt Heijligers.
“Bij binnenkomst worden alle profielen uitgebreid gecontroleerd. Een zaagmachine zaagt de producten vervolgens op maat, waarbij een zaaglijst voor een juiste maatvoering zorgt. Alle profielen worden zo efficiënt mogelijk verzaagd, waardoor reststukken en afval tot een minimum gereduceerd worden.”

Op de bewerkingsafdeling worden onder andere de gaten geboord, sloten/afwateringen gefreesd en andere voorbereidende werkzaamheden verricht. “Vervolgens worden alle profielen in elkaar gezet met nokhoeken en worden de rubbers en hang- en sluitwerkproducten aangebracht. Ook worden hier de ramen en deuren afgehangen”, aldus Heijligers. “In de warehouses B en C worden naast standaard deuren ook automatische schuifdeuren geïnstalleerd. Alle producten worden door ons verzameld en – in nauw overleg met de uitvoerders en planners – just-in-time naar de bouw vervoerd, waar wij instaan voor de montage.”

GROOT VOLUME, HOGE BOUWSNELHEID

Uitdaging in dit project is met name het volume, in combinatie met de hoge bouwsnelheid, vertelt hij, “In totaal produceren, leveren en monteren wij 2.500 m2 vliesgevel van circa 12 meter hoog en in vakken van 1 meter breed, eveneals 550m2 kozijnen. Ook leveren we  het strekmateriaal voor de parkeergarage en de stormvaste screenzonwering voor de kantoren. Voor dit laatste hebben we een zonweringspartner betrokken, die op basis van onze maatvoering de leveringen en montage verzorgt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details