Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Duurzame weg naar verkeersveiligheid

Duurzame weg naar verkeersveiligheid

In het wegbeeld zien we een toename in het toepassen van de glasbol als wegdekreflector. De glasbol is zeker niet nieuw, maar de aandacht ervoor is nooit gestagneerd. Zeker nu er meer en meer gekeken wordt naar het duurzaamheidsverhaal en lichtvervuiling, zou dit een ideale oplossing kunnen zijn.

Alweer sinds 1993 is Van Wylick Wegdekreflectoren BV dé specialist op het gebied van glasbolreflectoren. Geïntroduceerd in een betontegel als ‘De Steen Van Wylick’ zorgde de glasbolreflector toen al voor een veilige situatie op de weg. Nu, 26 jaar later, is het bedrijf uitgegroeid tot een ervaren familiebedrijf. “Het product is nog steeds heel actueel,” zegt Lisette van Wylick, dochter van oprichter Chris van Wylick, en werkzaam in het bedrijf. Als actief lid van de Normcommissie ‘Horizontale Markeringen’ woont Lisette -als afgevaardigde van Nederland- de Europese vergaderingen bij. “Op deze manier zetten wij ons in om bij te dragen aan een norm waarin een goede beoordeling van glazen wegdekreflectoren wordt meegenomen.”

De sterkste glasbolreflector (druksterkte maar liefst 80 ton).

 

Verduurzamen

Van Wylick merkt dat er steeds meer aandacht in het huidige debat is hoe je als gemeente of provincie kunt verduurzamen. Hoe bespaar je op energiekosten en verminder je CO2 uitstoot, met inachtneming van de Wet natuurbescherming en zónder in te leveren op verkeersveiligheid? Daar heeft Van Wylick wel een antwoord op: “Afhankelijk van de situatie kan het mogelijk zijn om openbare verlichting te dimmen of zelfs uit te schakelen door het toepassen van onze LUX glasbolreflectoren! Zo spelen we ook in op de wensen van de Wet natuurbescherming op het gebied van lichtvervuiling: reflectoren wanneer het nodig is en daarna weer lekker donker, zoals het hoort.”

In het buitenland, zoals hier op een snelweg, worden de glasbolreflectoren al langer ingezet.

 

Veiligheid voorop

“Glasbollen zijn goed zichtbaar in het donker, maar ook bij regenval of juist in fel zonlicht. Ze worden al veel toegepast op snelwegen in diverse landen. Binnen Nederland zijn het vooral de provincies Flevoland en Overijssel die de glasbolreflectoren al standaard toepassen. Terwijl andere provincies ze alleen op specifieke locaties inzetten zoals op rotondes. Het zou een mooie ontwikkeling zijn als uit het lopende onderzoek van het kennisplatform zou blijken dat onze glasbollen daadwerkelijk een grote rol spelen in de veiligheid en verlichting van openbare wegen,” zegt Van Wylick. ”Als daar richtlijnen voor komen, zullen ongetwijfeld meerdere provincies volgen.”

Afslag Schiphol, toepassing van LUX glasbolreflectoren voor maximale verkeersveiligheid in scherpe bochten.

 

De Lux glasbolreflectoren, de perfecte oplossing voor rijbaan c.q. rijrichtingscheiding

“Glasbollen reflecteren 360 graden, zijn goed zichtbaar in het donker, maar ook bij regenval of juist in fel zonlicht.” Van Wylick vervolgt: “Ze hebben géén onderhoud nodig want het massieve glas trekt geen vuil aan en blijft schoon door regen. Vaak ontstaat er bij regenval een waterfilm op het wegdek, onze glasbolreflecteren ondervinden daar echter geen hinder van en blijven prima zichtbaar.” De impactsterkte van de LUX glasbolreflectoren is enorm (maar liefst 80 ton) en dus permanent overrijdbaar, en bestand tegen sneeuwschuivers mits er met rubber geschoven wordt. “Proefondervindelijk is bewezen dat ze bij normaal gebruik het asfalt overleven, niet loslaten én -zeer belangrijk in het kader van verkeersveiligheid- hun reflectie behouden.”

Een speciale machine van Van Wylick zorgt voor hoge productie bij het nauwkeurig plaatsen van de LUX glasbolreflectoren, hier ingezet op de Rijksweg N35.

 

Snelle en vakkundige montage met eigen ontwikkelde machine

Van Wylick zorgt met een speciaal ontwikkelde machine voor een snelle, professionele en nauwkeurige montage van de glasbollen in asfalt en betonelementen (zie coverfoto).    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details