Den Hartog Bouwmaterieel speelt in op trend naar elektrisch met de lancering van e-Hartog Bouwmaterieel als hét adres voor emissievrije machines voor de bouw, verhuurbranche, industrie of groensector. Na de ingebruikname van een nieuwbouwpand in Montfoort – eind juli – is er direct een vliegende start gemaakt en dient de volgende mijlpaal zich alweer aan. Vrijdag 22 oktober mag het bedrijf immers zijn honderdste elektrische Giant kniklader afleveren.
Nu steeds meer merken een emissievrij alternatief aanbieden voor hun conventionele modellen met brandstofmotor, merkt e-Hartog Bouwmaterieel (EHB) dat er vanuit de markt ook meer behoefte is aan onafhankelijk advies. Dat heeft Gert en Els den Hartog in 2020 doen besluiten om een ‘elektrische poot’ aan de succesvolle onderneming toe te voegen. e-Hartog Bouwmaterieel – waarbij de toevoeging E verwijst naar elektrisch – wordt geleid door hun 23-jarige dochter Rosanne, want een nieuwe generatie machines vraagt ook om een nieuwe visie en aanpak, zowel qua verkoop of service als wat betreft beleving en klantenbinding.
Op het terrein van Den Hartog Bouwmaterieel is binnen anderhalf jaar tijd een nieuw onderkomen voor EHB verrezen. Hierbij staan duurzaamheid en circulariteit centraal, zodat een warmtepomp en zonnepanelen niet mogen ontbreken. Het pand is grotendeels opgetrokken uit glas voor een transparante uitstraling. De begane grond fungeert nagenoeg helemaal als showroom en daarnaast zijn er nog twee half open verdiepingsvloeren. Ieder merk krijgt hier een eigen plek met specifieke ambiance. Ook qua inrichting is rekening gehouden met een open karakter, waardoor een natuurlijke en informele sfeer ontstaat.
Rosanne den Hartog en bedrijfsleider Frank Siteur zijn zichtbaar trots op het resultaat. En terecht, want zowel in woord als qua beeld voldoet EHB volledig aan de wensen van een groeiende doelgroep. “Voor veel bedrijven is het nog een ver-van-mijn-bed-show, maar nu de eerste 100% elektrische machines naar volle tevredenheid draaien in de markt, merken we dat de interesse in bredere zin toeneemt”, vertelt Frank. “Dat komt mede omdat ze aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van een machine op fossiele brandstof: minder geluidshinder, geen uitstoot van CO2 of roetdeeltjes, lagere kosten voor onderhoud plus energie en gunningsvoordeel bij aanbestedingen”, somt Rosanne op.
Dat maakt emissievrij materieel duurzamer en stiller voor GWW-bedrijven, die door de strengere regelgeving in steeds meer binnensteden en nabij natuurgebieden op zoek zijn naar alternatieven om het werk uit te kunnen voeren. e-Hartog Bouwmaterieel springt hier op in door het elektrische aanbod van diverse leveranciers onder één dak samen te brengen. In eerste instantie gaat het om merken die vertrouwd zijn voor de klanten van het Utrechtse bedrijf. Zo zullen batterij aangedreven modellen van Giant (wielladers), Messersi (rupsdumpers) en Hamevac (vacuümsystemen) schitteren in de gloednieuwe showroom. Daar komen op korte termijn ook machines bij waarvan Den Hartog Bouwmaterieel geen erkend dealer of importeur is, waaronder elektrische mini- en midigraafmachines.
Rosanne den Hartog: “Ons doel is om bedrijven van A tot Z te informeren en zo goed mogelijk te begeleiden in de nieuwe wereld van emissievrij werken. Dat doen we door een zo breed mogelijk machineaanbod van louter A-merken te presenteren. De markt voor elektrisch materieel is ontzettend in beweging. Zo komt Mikasa met een lijn batterij aangedreven trilplaten en -stampers. Zoals het een Japanse fabrikant betaamt, moet alle technologie eerst 100% goed zijn.” De keuze voor een zelfstandige onderneming is ingegeven door het feit dat klanten bewust kiezen voor elektrisch materieel, ieder vanuit eigen beweegredenen.
Potentieel is het een gigantische markt, met naast bouw-, sloop-, verhuur- en veeteeltbedrijven ook hoveniers, maneges, kwekerijen, gemeenten en ga zo maar door. “We zijn met e-Hartog een apart bedrijf gestart voor emissievrije machines, maar dan wel gelieerd aan het moederbedrijf. Zo hoopten we een vliegende start te maken door mee te liften op de goede naam en het succes van Den Hartog Bouwmaterieel. Dat is gelukt! Op den duur moet EHB zelfs belangrijker worden, want dat elektrische machines de toekomst hebben, dat lijdt wat ons betreft geen twijfel.”
Rosanne verwacht dat de verhouding tussen machines met elektro- of dieselmotor in het compacte segment binnen vijf jaar wel eens helemaal kan omslaan van nagenoeg volledig op fossiele brandstof nu naar 80 tot 90 procent elektrisch. “Die transitie vraagt grote veranderingen, zowel aan de verkoopkant als qua service. Elektrische machines vergen minder nazorg; je hoeft minder filters te wisselen, geen olie te vervangen en er zijn geen emissietechnieken meer aanwezig. Om die reden kiezen we ervoor om een eigen werkplaats in te richten voor emissievrije modellen en uiteraard beschikken onze monteurs over alle benodigde trainingen en certificaten.”
Service is één ding, ook verkoop vraagt een andere benadering. “Elektrische machines koop je met het oog op de toekomst, waarin duurzaamheid en circulariteit centraal staan”, weet Frank. Dat is bij e-Hartog duidelijk terug te zien; van een laadpaal voor elektrische auto’s tot een ‘net-zero energy’ gebouw met ecologische inrichting. Op een scherm is zelfs de opbrengst van de zonnepanelen af te lezen. Rosanne: “We willen een stukje beleving bieden die aansluit bij de doelgroep. De showroom is meer een experience center om diverse toepassingen zichtbaar te maken. En omdat het draaien met elektrische machines voor veel gebruikers nieuw is, kan op het demoterrein worden proefgedraaid. Voor wie even rustig wil praten over de techniek, de financiering van een machine of het subsidietraject, zijn er diverse spreekkamers.”
Meer informatie? Neem dan een kijkje op de website www.ehartogbouwmaterieel.nl of www.denhartogbouwmaterieel.nl