Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
EAB: milieuvriendelijk en efficiënt alternatief voor warm asfaltonderhoud

EAB: milieuvriendelijk en efficiënt alternatief voor warm asfaltonderhoud

Emulsie Asfalt Beton. Een koud bereid en daarmee energie- en CO2 besparend mengsel van mineraal-aggregaat (brekerzand), gemodificeerde bitumenemulsie, cement en water. Deze grondstoffen worden in een mobiele meng- en verwerkingsinstallatie geproduceerd en gemengd en direct in één arbeidsgang op de deklaag van bestaande wegen verwerkt. Het grote voordeel is dat het wegdek al na 30 tot 60 minuten weer overrijdbaar is. Rapid Asfalt dus! Het perfecte alternatief voor warm asfaltonderhoud.

Rapid Asfalt, specialist in de toepassing van Emulsie Asfalt Beton (EAB), richt zich al ruim dertig jaar op de verwerking van dit product op asfaltwegen en houdt daarmee de Nederlandse wegen in topconditie. Aan het woord is Rob de Kleine, directeur van Rapid Asfalt: “De toepassingsmogelijkheden zijn veelzijdig want EAB is geschikt voor alle verkeersintensiteiten. We passen verschillende EAB-systemen toe, afhankelijk van de ontstane problemen door veroudering en rafeling van het wegdek. Samen met onze diverse opdrachtgevers, zoals wegbeheerders, aannemers en andere bedrijven, zoeken we naar de meest geschikte onderhoudsoplossing.”

Microdeklagen met emulsie asfalt beton

AB wordt toegepast om deklagen aan te brengen, te herstellen of te beschermen, maar ook als rijspoorvulling en voor het vastleggen van asfaltwapening. De Kleine licht toe: “Zo krijgt en behoudt het wegdek de gewenste stroefheid, textuur en vlakheid. En door het toevoegen van signaalkleuren kunnen verschillende weggedeelten worden geaccentueerd. Zoals bij fietssuggestiestroken, kruisingen en busbanen, wat een effectieve manier is om duidelijkheid in het verkeer te geven.” Rapid Asfalt heeft twee computergestuurde verwerkingsmachines en een fietspadmachine voor het kleinere werk.

Gunstig voor het milieu

“De technieken die wij gebruiken bevatten relatief weinig primaire bouwstoffen. Er wordt tenslotte maar een dun laagje aangebracht. Een gunstige MKI dus! Ook heeft het systeem een conserverende werking: nadat Rapid Asfalt de weg heeft aangepakt kan deze weer minimaal zeven tot tien jaar mee, afhankelijk van de drukte op de weg. Is de weg versleten, dan is het materiaal ook weer recyclebaar als gewoon asfalt. Daardoor is de emulsieasfaltbetontechniek een duurzaam oplossing voor wegenonderhoud.”

Gunstig in prijs

Vooral in de huidige tijd waarin volop bezuinigd wordt, is het EAB systeem van Rapid Asfalt een probaat middel. “De prijs is gunstig, er zijn weinig bijkomende werkzaamheden zoals bermaanvullingen, frezen, putten ophalen of straatwerk aansluiten. Bovendien is er sprake van minimale omgevingshinder omdat de weg weer snel berijdbaar is. Dat maakt het product ook zeer geschikt voor bedrijventerreinen en parkeerplaatsen. Het is mooi dat wij al heel wat wegen in Nederland hebben voorzien van een dunne EAB deklaag”, besluit hij.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details