Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Een gesprek met Joost van Dijk, managing director van Abilitec

Een gesprek met Joost van Dijk, managing director van Abilitec

‘Blijf gewild’

Al geruime tijd is de vraag naar technisch personeel groter dan het aanbod. Onder het motto ‘blijf gewild’ probeert Abilitec het klassieke uitzend- en detacheringslandschap te kantelen. Een gesprek met Joost van Dijk, managing director van Abilitec, over de unieke manier waarop zij (jong) talent aan zich weten te binden en hoe zij de juiste mensen op de juiste plek plaatsen.

jobcarving

Door jong talent al een studiegerichte, parttime bijbaan aan te bieden, bouwen ze gedurende hun studie al de nodige ervaring op. .

 

Abilitec is gespecialiseerd in de bemiddeling van technische professionals met een focus op de disciplines Bouwkunde, Civiele Techniek, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. “Vanuit onze vestiging in Dordrecht richten we ons primair op de regio ‘Groot Rijnmond’ tot aan Amsterdam, Utrecht en Den Bosch”, zegt Van Dijk. “Momenteel zijn we actief met zo’n 90 medewerkers, waarvan 15 fte binnen op kantoor en de 75 fte extern geplaatst. Gezien de uitdagingen waar de markt voor staat, verwachten we dit jaar te groeien naar zo’n 120 fte, in 2021 naar 200 medewerkers en eind 2022 naar 250 medewerkers.” Een ambitieuze doelstelling. De groeistrategie is dan ook gebaseerd op zowel autonome groei als overnames.

Goede banenvijver

De arbeidsmarkt is volgens Van Dijk echt wel in beweging. “Steeds meer technici overwegen iets anders te gaan doen”, zegt hij. “Je moet ze dan wel tijdig en frequent weten te bereiken. Reden voor ons om af te stappen van het oorspronkelijke en tamelijk conservatieve model van uitzenden en detacheren. Dankzij allerlei innovatieve technieken kunnen we heel gericht in contact komen met deze professionals, waarvan de eerste stappen ook nog volledig geautomatiseerd zijn. Een methode die zijn vruchten nu begint af te werpen en leidt tot een voorraad van beschikbaarheid. Technici houden niet zo van bellen, daarentegen vinden ze chatten wel weer oké. Door ze de juiste antwoorden te geven en een goede banenvijver te bieden, zullen ze eerder de stap maken naar een nieuwe uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat ze ongeveer dertig contactmomenten nodig hebben om van baan te switchen. Wij maken als bedrijf nadrukkelijk de stap om eerder, vaker en relevanter op de fysieke en digitale tijdlijn van technische professionals naar boven te komen, via sociale media, maar ook al op hogescholen en universiteiten.”

Studiegerichte bijbaan

“Er loopt bovendien ongelooflijk veel talent rond op hogescholen en universiteiten”, zegt Van Dijk. “Ik ben onder de indruk hoe ver zij al zijn met de digitalisering in de bouw bijvoorbeeld. En ze zijn oprecht geïnteresseerd in thema’s zoals verduurzaming. Talent dat in de vrije uren en avonduren vaak ‘bijklust’ in de kroeg of in de supermarkt. Relevant werk, maar het zou toch fantastisch zijn als zij deze bijbaan kunnen verruilen voor een studiegerichte bijbaan bij hun toekomstige technische werkgevers? Wij zien hier enorme kansen. Nederland telt 130.000 technische studenten die op een stage na, nauwelijks praktijkervaring bezitten. Vacatures die openstaan, vragen allemaal naar ervaren mensen. Door jong talent al een studiegerichte, parttime bijbaan aan te bieden, bouwen ze gedurende hun studie al de nodige ervaring op. Het is bovendien veel relevanter dan die enkele weken stage die ze jaarlijks lopen.”

Abilitec is gespecialiseerd in de bemiddeling van technische professionals met een focus op de disciplines Bouwkunde, Civiele Techniek, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde.

 

Jobcarven

“Middels jobcarven ondersteunen we onze opdrachtgevers”, vervolgt Van Dijk. “Repeterende, administratieve en oneigenlijke taken snijden (‘carven’) wij af van de ervaren professional die in vaste dienst is bij onze opdrachtgevers. Zo kan hij of zij zich concentreren op de kerntaak, verlaagt het de werkdruk en verhoogt het de diepgang en het werkplezier. Projecten worden weer afgemaakt. Een win-win, waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Op dit moment hebben we al een tiental studenten aan een studiegerichte bijbaan geholpen. Bijvoorbeeld als junior tekenaar, junior calculator of medewerkers revisiewerk. Voeg ze toe aan een optimalisatietraject of verbeterproject en zie wat er gebeurt in het team en het project als je fris elan toevoegt.”

“Ook zijn we in gesprek met Hogescholen in de Drechtsteden regio om te kijken of we het curriculum kunnen moderniseren. Durf anders te kijken naar de praktijkmomenten en stages, noem en zie het als een echte bijbaan, al vanaf jaar 1 zo’n 12-16 uur per week. Je levert dan een veel beter uitgeruste young professional af en voegt ruim 48.000 FTE toe aan vernieuwingskracht. Overigens kijken we gezamenlijk ook naar de softskills om de technische professionals beter uit te rusten voor de veranderende praktijk.”

“Op steeds meer plekken lukt het ons opdrachtgevers ervan te overtuigen, want de vijver van ‘seniors’ en ‘mediors’ is nu eenmaal relatief schraal. We investeren in gegarandeerde instroom en doorstroom. Onze opdrachtgevers mogen het bij ons bijna gratis proberen.”

‘Blijf gewild’ geldt volgens Van Dijk zowel voor opdrachtgevers als kandidaten. “We besteden veel geld, tijd en moeite om technische professionals te bereiken en ze bij de leukste en beste opdrachtgever te plaatsen. En die opdrachtgevers helpen wij bij modern en goed werkgeverschap en strategische personeelsplanning zodat toevoegingen aan de vaste formatie weliswaar flexibel blijven, maar beter voorspelbaar.” Bezoek voor meer informatie de website van Abilitec.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details