Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Een veelheid aan financieringsoplossingen
‘We kennen de branche en dus ook het materieel dat nodig is’

Een veelheid aan financieringsoplossingen

Binnen de Grond-, Weg- en Waterbouw gaat het vaak om grote investeringen. Ook de kleinere MKB-bedrijven moeten beschikken over kranen, bulldozers en shovels om hun vak te kunnen uitoefenen. Steeds vaker kloppen deze hiervoor aan bij financieringsbedrijven, die de noodzakelijke aankopen snel en adequaat mogelijk maken.

Activum Finance is zo’n financieringsbedrijf en zij herkent de problemen van GWW’ers. “Vaak zijn het kleinschalige bedrijven met zo’n vier tot vijf medewerkers”, weet Casper J. Barendse, partner van Activum Finance. “Maar de investeringen die zij moeten doen, zijn vaak groot. Met de aankoop van trucks, pontons en transportmaterieel zijn flinke bedragen gemoeid. En dan hebben we het nog niet over de investeringen in alle aanverwante zaken zoals surveying en remotely operated equipment – het meer high tech equipment dat ook een steeds belangrijker plaats inneemt.” 

Snel en adequaat

Grond-, Weg- en Waterbouw is een van de sectoren waarvoor Activum Finance zich hard maakt. Door zich laagdrempelig op te stellen en snel tot actie te komen, moedigt zij GWW’ers aan om in ieder geval contact op te nemen bij financieringsvraagstukken. “We kennen de branche”, vertelt Duncan Dirkzwager, partner van Activum Finance. “We kennen het benodigde materieel en bijna altijd weet de aanvrager al precies wat hij aan materieel nodig heeft. Dan kunnen we onmiddellijk in actie komen. In de meeste gevallen kunnen we meteen na de telefonische aanvraag al een offerte aanleveren. Is hiervoor ook een gesprek nodig, dan wordt dat in de regel op zeer korte termijn ingepland.”

Object is onderpand

Barendse signaleert dat veel aanvragers al frustratie hebben opgelopen bij de traditionele financieringsinstanties zoals banken. Ze kregen de betreffende afdeling niet te pakken, konden pas op termijn een afspraak inplannen of kregen de gewenste financiering niet rond. “Banken koppelen de zekerheden”, vertelt Barendse over dit laatste. “Heb je een hypotheek, een RC-krediet en voorraadfinanciering, dan gaan alle zekerheden meewegen voor je lease die in principe alleen het gefinancierde object moet betreffen. Bij Activum Finance kijken we uitsluitend naar de investering. Alleen het object is onderpand.”

Uiteenlopende mogelijkheden

Hiermee is niet gezegd dat alle aanvragen bij Activum Finance op dezelfde manier worden gefinancierd. Om te beginnen zijn er verschillende financieringsmogelijkheden, waaronder financial lease en operational lease. “Kort gezegd gaat het bij financial lease om een lening met het aangeschafte bedrijfsmiddel als zekerheid”, licht Dirkzwager toe. “Bij operational lease kopen wij het gewenste bedrijfsmiddel en wordt de financier juridisch en economisch eigenaar. In dat geval huurt onze klant het bedrijfsmiddel bij de leasemaatschappij.” Activum Finance beschikt over een netwerk van zo’n veertig financiers. “Wij treden op als adviseur en bemiddelaar. We wegen de mogelijkheden tegen elkaar af en selecteren de gunstigste optie voor de klant.”

Casper J. Barendse (L) : “Wil je onze echte passie aanspreken, dan moet je komen met innovatieve ontwikkelingen op het gebied van milieubeheer”
Duncan Dirkzwager (R) : “We komen onmiddellijk in actie”

Juist voor innovaties

Hoezeer Activum Finance ook bekend is met het reguliere equipment uit de grond-, weg- en waterbouw, ook zij krijgt van tijd tot tijd aanvragen voor onbekend materieel.   

“Dit gebeurde onlangs voor een waterbouwproject in de omgeving van Amsterdam”, vertelt Barendse. “De ondernemer moest hier onderwaterlaswerk verrichten en had hiervoor een ‘ROV’ nodig oftewel Remotely Operated Vehicle. Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We weten dat de ontwikkelingen binnen de GWW-branche snel gaan en dat juist die innovatieve bedrijven ondersteuning verdienen. Het vergt meer creativiteit, maar tegelijkertijd gaat ons hartje hier sneller van kloppen.” 

Sinds 2008

Activum Finance bestaat nu twaalf jaar en hielp in die tijd ruim 2.500 klanten met equipment lease-oplossingen met een totale investeringssom van ruim € 700 miljoen. Het ging hierbij om graafmachines, trailers, offshore werkboten en metaalbewerkingsmachines. Maar ook om robots met 3D-meettechnieken en automatische graafmachines met GPS. Zij heeft hiervoor banden opgebouwd met onafhankelijke financiers in Nederland en België. Onder die financiers selecteert zij het aanbod met de laagste rente, de langste looptijd, de juiste financieringsvorm, kortom de beste voorwaarden of de meest passende oplossing bij de gegeven wens.

Groeiend team deskundigen

Met het aantal klanten groeit ook het aantal medewerkers. Het team van Activum Finance bestaat op dit moment uit zes ervaren personen met uiteenlopende specialismen. De teamleden helpen klanten snel, duidelijk en oplossingsgericht. Samen zetten zij zich in om het proces dat leidt tot de financiering van bedrijfsmiddelen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Tegelijkertijd spelen zij in op de terugtrekkende beweging van de traditionele financiers, waarvan de eerste signalen zich duidelijk manifesteerden tijdens de financiële crisis van 2008. “Toen begonnen de banken hun lokketten te sluiten”, weet Dirkzwager nog. “Nog voordat er online een aanbod beschikbaar was voor equipment lease. Dat was voor ons de regelrechte aanleiding om actief te worden en online de financieringen aan te bieden.”

Stokpaardjes

In 2008 was het gebruik van lease als financieringsinstrument voor equipment slechts 5%, veel lager dan in het buitenland. Inmiddels groeit dat percentage jaarlijks. Hiermee is duidelijk dat lease een zeer gewenste financieringsvorm is. “Natuurlijk gaan we in eerste instantie voor de klant”, zegt Barendse. “We zoeken voor hem de beste oplossing. Maar we hebben ook zelf onze stokpaardjes. Zoals ik al zei kunnen aanvragen voor innovatieve bedrijfsmiddelen rekenen op onze bevlogen inzet. Maar wil je onze echte passie aanspreken, dan moet je komen met innovatieve ontwikkelingen op het gebied van milieubeheer. Zoek je financiering voor innovaties die te maken hebben met recycling en CO2-uitstootbeperking, dan heb je ons aan boord. We willen daar graag actief in meedenken. Het is iets wat per definitie vraagt om creativiteit en die is binnen ons team sterk aanwezig!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details