Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Eerste compacte wiellader van Bobcat verlaat de productielijn

Eerste compacte wiellader van Bobcat verlaat de productielijn

De compacte wielladers (CWL) werden tijdens het Bobcat ‘Next is Now’-evenement in 2020 al aangekondigd, maar nu heeft Bobcat alle details en kenmerken van de L85 bekendgemaakt. De eerste machine wordt bij het Bobcat Institute op de campus ingezet, waar zij zal worden gebruikt om Bobcat-dealers en -klanten op te leiden.

Door de wielladers aan het portfolio toe te voegen, heeft Bobcat nu het grootste assortiment laders ter wereld van alle fabrikanten. Om aan de vraag te kunnen voldoen, is een extra vierde productielijn gebouwd in de Bobcat-fabriek in Tsjechië. De capaciteit van de nieuwe productielijn is ongeveer 1.000 machines per jaar. De totale nieuwe investering bedroeg meer dan een miljoen euro.

“De L85 is ontworpen in het Bobcat Innovation Center op onze Dobris-campus. De L85 is gebouwd met beproefde onderdelen, waaronder de motor, assen, elektronica en hydraulica, die afkomstig zijn van Bobcat zelf of één van de topleveranciers. Veel componenten worden al op grote schaal gebruikt in onze compacte laders, minigraafmachines en verreikers. De L85 ondergaat dezelfde eindassemblage en testprocedures als al onze andere producten”, zegt Jiri Karmazin, Product Manager Laders bij Bobcat.

De combinatie van de krachtige Bobcat-motor en de hydraulica zorgen voor prima prestaties van de nieuwe compacte wielladers. Zo bieden ze een hoge stabiliteit en uitstekende uitbreek-, duw- en trekkrachten en ze kunnen werken met een uitgebreide keuze aan Bobcat-aanbouwdelen. In combinatie met de intuïtieve bedieningselementen, een hoog bestuurderscomfort en gebruiksgemak is de L85 compacte wiellader ideaal voor een groot aantal werkzaamheden in uiteenlopende bedrijfstakken. De L85 kan onder andere worden gebruikt in de bouw, de groenvoorziening, de verhuur, de industrie, de afval- en recyclingsector en in de landbouw. Hij is ook ideaal voor wegwerkzaamheden zoals bijvoorbeeld sneeuwruimen en onderhoud.

Multifunctionele machine

Er zijn al meerdere Bobcat-aanbouwdelen voor laders goedgekeurd voor het gebruik op de L85. In de nabije toekomst zullen er nog meer worden toegevoegd. De huidige portfolio aanbouwdelen omvatten onder andere bakken, graafbakken voor licht materiaal, combi-bakken, palletvorken, keerbezems en sneeuwfrezen, waardoor de L85 veelzijdig kan worden ingezet.

De L85 is standaard uitgerust met het Power Quick-Tach-systeem dat compatibel is met veelgebruikte standaardkoppelingen. Om geavanceerde hoogdebiet aanbouwdelen zoals sneeuwblazers en keerbezems te gebruiken, kan de L85 worden uitgerust met een hoogdebietoptie, die een hydraulisch debiet van 100 l/min levert.

Een ander uniek kenmerk van de L85 is de geavanceerde bediening voor aanbouwdelen (Advanced Attachment Control). Met dit systeem kan de bestuurder met één druk op de knop overschakelen op een alternatief bedieningspatroon voor de machine. Dat maakt een onafhankelijke regeling van onder andere het motortoerental (en de maximale hulpstroom) en de rijsnelheid van de machine mogelijk. Dankzij de 7-polige stekker kan de bestuurder zelfs de meest ingewikkelde aanbouwdelen intuïtief en effectief bedienen.

Gebruiksgemak

De motor wordt meestal gestart met de standaardsleutel, maar om de motor overdag snel te starten en te stoppen, kan de bestuurder ook gebruik maken van soft-touch knoppen die handig op de rechterconsole zijn geplaatst. De machine is ook uitgerust met een automatische parkeerrem (Automatic Parking Brake) en een hellingsassistentiefunctie (Slope Assist). Hiermee wordt de parkeerrem op de L85 automatisch in- en uitgeschakeld wanneer dat nodig is. Dergelijke worden al gebruikt in auto’s, maar Bobcat past ze nu ook toe in de nieuwe wielladers.

De bedieningselementen op de joystick zijn zo geplaatst dat deze gemakkelijk en comfortabel te bedienen zijn, zelfs tijdens lange diensten. De richtingsschakelaar [Voorwaarts-Neutraal-Achteruit] bevindt zich aan de voorzijde van de joystick en kan met de wijsvinger worden bediend. De bedieningselementen voor differentieelvergrendeling, turtle- of rabbit-modus, giekzweefstand en hulpstroombediening bevinden zich allemaal binnen handbereik van de bestuurder op de bovenkant van de joystick.

De jogshuttle wordt niet alleen gebruikt om de instelling van de L85 op het 5-inch LED-touchscreen te beheren, te navigeren en te bevestigen, maar ook om snel over te schakelen naar het beeld van de achteruitkijkcamera. Alle schermen voor belangrijke informatie en instellingen van de machine worden beheerd via de jogshuttle.

Ontworpen voor de bestuurder

De cabine van de L85 is ontworpen met het oog op het comfort voor de bestuurder en biedt daarnaast een eenvoudige bediening, zodat de bestuurder ook tijdens lange diensten gemakkelijk en comfortabel kan werken. De stoel en de handbediening kunnen eenvoudig worden aangepast aan de houding van de bestuurder. De positie van de joystick, die aan de stoel is gemonteerd, is horizontaal verstelbaar. De stuurkolom is verstelbaar in twee richtingen – horizontaal en verticaal. De verstelbaarheid van deze twee elementen is uniek in de bobcat-CWL-sector. De cabine is heeft een overdruk en is volledig afgesloten, zodat aan de strengste FOPS II-veiligheidsvoorschriften wordt voldaan.

Er zijn twee volledig glazen deuren aan weerszijden van de cabine, waardoor het zicht van de bestuurder aan beide zijden uitstekend is. Ook de lage hoeken van de voorruit, het ontwerp van de motorkap dat zowel bescherming als een goed uitzicht biedt en de achteruitkijkcamera zorgen ervoor dat de bestuurder een goed zicht vanuit de cabine heeft. Mede dankzij de kleine draaicirkel kunnen zelfs minder ervaren bestuurders goed met de nieuwe Bobcat-machine werken en manoeuvreren.

Om de belangrijkste functies van de L85 te bedienen, zijn de soft-touch knoppen op een handige plek op de rechter console geplaatst. In de console is voldoende opbergruimte voor grote waterflessen en bekers aanwezig; evenals een 12 Voltslader en USB-poorten.

Comfort- en prestatieopties

De L85 is standaard uitgerust met een verwarmingssysteem. Een volledig verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) is beschikbaar als fabrieksoptie. Het HVAC-systeem zorgt niet alleen het hele jaar door voor de beste werkomstandigheden, maar helpt ook bij het ontdooien en verminderen van de vochtigheid in de cabine bij koud weer.

Andere comfort- en prestatiekenmerken:

  • Hoog-debiet-hydraulica
  • Automatische rijregeling
  • Bakniveau-indicator
  • Ledlichten voor de openbare weg
  • 30 km/u snelheidsopties
  • Verschillende bandenopties

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details