Kent u die foto die als spotprent op social media rondgaat? Op de foto staat een Tesla, die opgeladen wordt door een dieselaggregaat. Voer voor de sceptici die het groene karakter van elektrisch rijden in twijfel trekken. Vanaf nu kan er niet meer gelachen worden om elektrische voertuigen die op de bouwplaats opgeladen worden, dankzij Mobilis. Er kan alleen nog maar gejuicht worden, aangezien TBI-onderneming Mobilis de e-CO2tainer heeft ontwikkeld.
De e-CO2tainer is een mobiel inzetbaar laadstation, groen en duurzaam. Ontsproten aan het brein van Jeroen Ritzer-van Dinther, Coördinator Duurzaamheid bij Mobilis. We spreken met hem over deze innovatie en eigenlijk raken we er niet over uitgepraat. De e-CO2tainer kon wel eens een sneeuwbaleffect krijgen en zijn intrede in andere sectoren doen.
“Anderhalf jaar geleden werd bij Mobilis de wens uitgesproken om in 2025 een volledig duurzaam wagenpark te hebben. Daarbij werd de vraag gesteld hoe we dat voor elkaar moesten krijgen op de bouwplaats”, opent Ritzer-van Dinther het gesprek. “Ik heb al een paar jaar de portefeuille duurzaamheid onder mijn hoede binnen Mobilis en bedacht me dat we al eens geëxperimenteerd hadden met een container met zonnepanelen en een windmolen. Met dat idee als basis zijn we teruggegaan naar de tekentafel.”
De criteria voor het nieuwe ontwerp waren: een minimale CO2-footprint, gebruik van natuurlijke energiebronnen en de inzet van accu’s, om de stroom in op te slaan en beschikbaar te stellen. Ritzer-van Dinther legt uit: “Zon en wind zijn de natuurlijke energiebronnen die we logischerwijs wilden inzetten. Aangezien zon en wind alleen niet voldoende zouden zijn, keken we naar de integratie van een aggregaat, maar deze moest wel groen zijn. We zijn toen uitgekomen op een aggregaat op bio-brandstof.”
Ritzer-van Dinther is niet van de halve maatregelen. “Als je iets doet, dan moet je het goed doen. Natuurlijk is het plan ontstaan om in eerste instantie elektrische auto’s mobiel te kunnen laden. Er is echter op meer plaatsen stroom nodig op een bouwplaats en om te voorkomen dat er alsnog stroomkabels gelegd moeten worden, hebben we de e-CO2tainer zo gemaakt, dat ook de bouwkeet van stroom kan worden voorzien.” Mobilis heeft hiermee de bouwplaats van de toekomst in het leven geroepen.
Binnen de GWW-sector gaat de e-CO2tainer echter een nog belangrijker rol vervullen. “We zien het elektrificatieproces ook bij de grote machines op gang komen. Het is een kwestie van tijd voordat er stroom nodig is op de bouwplaats om deze elektrische machines op te laden. Daar zijn we op voorbereid. Overdag kunnen de personenauto’s aan de lader, ’s nachts de grote machines.”
Mobilis onderzoekt momenteel alternatieve manieren om energie op te wekken, die opgeslagen kan worden in de e-CO2tainer. Eén daarvan is het terugwinnen van de energie die vrijkomt bij heiwerkzaamheden. “Die energie kunnen we opslaan in de batterijen en weer teruggeven wanneer dat nodig is. Daarvoor moeten we eerst starten met het hybride maken van bestaande machines. Dat is onzes inziens een logische tussenstap op weg naar volledige elektrificatie.”
De e-CO2tainer is in twee en een halve maand gerealiseerd. De kracht achter het concept is dat er ‘proven technology’ is gebruikt. “Doordat de batterijen ‘redundant’ zijn opgesteld, is er altijd stroom. Mochten er servicewerkzaamheden uitgevoerd moeten worden, dan is er snel en makkelijk aan onderdelen te komen en kan tijdens de servicewerkzaamheden gewoon gebruik gemaakt worden van de laadpunten. Mobilis zorgt voor ‘predictive monitoring’ van de e-CO2tainer. Voor mij zijn dit allemaal belangrijke zaken, ik wil dat mensen vanaf het eerste moment vertrouwen hebben in dit systeem. Ik wilde iets ontwikkelen waar de mens echt iets aan heeft. Dat is gelukt.”
e-CO2tainer is niet alleen een technische oplossing, de uitvinding draagt wezenlijk bij aan de energietransitie. Het laat mensen ook anders kijken naar het energievraagstuk. Waar gaan we op korte termijn deze innovatie nog meer tegenkomen, vragen we. Ritzer-van Dinther antwoordt tot besluit: “In woonwijken, bij gebouwen en evenementen, om maar een paar toepassingen te noemen. Dit concept staat aan de vooravond van betrouwbare, lokale energievoorziening. De e-CO2tainer is niet alleen voor Mobilis beschikbaar, maar voor iedereen die er gebruik van wil maken.”
Als civiele bouwer werkt Mobilis al jaren aan toonaangevende projecten die oplossingen bieden op het gebied van infrastructuur, water & energie en industrie. Hierbij staat centraal het aangaan van een duurzame en transparante relatie met opdrachtgevers en samenwerkende partijen. Mobilis is ervan overtuigd dat beter bouwen begint met slim verbinden. Belangrijk, want alles in de bouw draait om verbinding!