Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Elektrische  1-tonsminigraafmachine in actie

Elektrische 1-tonsminigraafmachine in actie

De eerste elektrische minigraafmachine die seriematig geproduceerd wordt is er! Inter-Techno, importeur en dealer van Bobcat in Nederland, heeft de eerste exemplaren van de E10e, een volledig elektrische 1-tons minigraafmachine, reeds uitgeleverd aan klanten. En daar blijft het niet bij, zo laat Bertus Boer van Inter-Techno weten.

De hele wereld praat over emissievrij materieel en er wordt vooral ook veel beloofd, maar er is buiten Bobcat geen enkele fabrikant die de daad bij het woord voegt, merkt Bertus op. “Niet vreemd ook, want het heeft nogal wat voeten in aarde om een emissievrije bouwmachine te kunnen maken. Bobcat was er al vroeg bij en heeft meer dan zes jaar gestoken in de ontwikkeling. En dat betaalt zich nu uit in een machine die niet alleen seriematig geproduceerd wordt, maar ook geschikt is voor de job. Het is een volwaardig alternatief voor de versie met verbrandingsmotor.”

De E10e is een zero tail swing (ZTS) mini­graaf­machine in de klasse van één ton en is met een breedte van slechts 72 centimeter perfect te manoeuvreren.

 

Volledige werkdag

De E10e is een zero tail swing (ZTS) minigraafmachine in de klasse van één ton, heeft geen uitstoot, is zeer stil en is met een breedte van slechts 72 centimeter perfect te manoeuvreren. Het ontwerp is gebaseerd op de E10z 1-tons minigraafmachine met verbrandingsmotor, waarvan er in tien jaar tijd meer dan 10.000 zijn verkocht. “Sinds afgelopen mei hebben we de beschikking over een pre-productiemodel van de E10e en hebben reeds vele klanten kunnen kennismaken met de elektrische bouwmachine”, zegt Bertus. “De reacties waren lovend, ook over de autonomie. De E10e kan namelijk een volledige werkdag van acht uur ingezet worden. Op één acculading kan de machine vier uur autonoom draaien. Door de machine vervolgens te koppelen aan een optionele externe Bobcat-superlader kan het lithium-ion accupakket tijdens de pauze van de machinist weer opgeladen worden om de werkdag te vervolgen.”

Door de machine te koppelen aan een optionele externe Bobcat-superlader kan het lithium-ion accupakket tijdens de pauze van de machinist opgeladen worden.

 

Hoge verwachtingen

De eerste vier exemplaren van de E10e zijn onlangs door Inter-Techno aan klanten uitgeleverd. Bertus: “We hebben zelf ook een demomodel ter beschikking om geïnteresseerden te overtuigen van de kwaliteiten van de machine.” Vanzelfsprekend vraagt de E10e een grotere investering dan de reguliere E10z met dieselmotor, maar toch heeft Bertus hoge verwachtingen van het elektrische exemplaar. “Zeker voor grote projecten in steden, waar zero emissie zwaar wordt beloond, bewijst de E10e zijn meerwaarde en is er ook ruimte voor dergelijke investeringen. Overigens verwacht Bobcat dat de komende vijf jaar de prijzen voor elektrische machines verder worden genormaliseerd. Met name in het kleine segment tot 25 pk zal men overstappen naar machines met zero emissie. Dit segment is door Europa in de huidige Stage V-normen ook vrijwel ongemoeid gelaten; geen filters, geen Adblue-nabehandeling, enz. Europabreed wordt erop aangestuurd dat deze klasse zal ‘elektrificeren’.”

Bobcat heeft aangekondigd ook een elektrische variant van de E19 te zullen introduceren, verklapt Bertus. “Deze minigraafmachine in de klasse van twee ton komt voor het einde van volgend jaar beschikbaar. Ook kunnen we een elektrische variant verwachten in de klasse van 2,5 ton. Kortom, Bobcat zet de ‘elektrische’ ontwikkelingen stevig door.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details