Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Elektrische MAN eTGE rijdt nu ook emissievrij als bakwagen, pick-up & kipper

Elektrische MAN eTGE rijdt nu ook emissievrij als bakwagen, pick-up & kipper

  • MAN reageert op de toenemende behoefte aan schoon transport in binnenstad
  • Nog meer toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor transport van meubels of voor gemeentediensten en bouwbedrijven

De eerste exemplaren van de MAN eTGE als bakwagen zijn inmiddels op de Nederlandse wegen te vinden. Een grote meubelketen gebruikt de elektrische bestelwagens om goederen af te leveren in de milieuzones van de Amsterdamse binnenstad. Zo draagt de onderneming haar steentje bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in het centrum van onze hoofdstad.

Ten tijde van de corona pandemie is de vraag naar bezorging aan huis alleen maar verder toegenomen. Aan de kentekenregistraties in Europa is duidelijk te zien dat steeds meer bedrijven duurzaam zijn gaan denken. Van januari tot en met mei 2021 werden ongeveer 2.200 volledig elektrische bestelwagens met een laadvermogen van 3 tot 6 ton verkocht. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Nieuwe bakwagen en pick-up & kipper

De MAN eTGE was tot dusver verkrijgbaar als gesloten bestelwagen voor het transport van goederen, en als minibus voor personenvervoer. MAN Truck & Bus heeft het aanbod elektrische bestelwagens nu uitgebreid met twee nieuwe varianten van de eTGE die zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met gerenommeerde specialisten. Het gaat om de eTGE als bakwagen en als kipper.

“Als bakwagen is de MAN eTGE zeer aantrekkelijk voor bezorg- en koeriersdiensten,” zegt Martin Imhoff, hoofd Product Marketing Vans bij MAN Truck & Bus. “Veel klanten die in stedelijk gebieden werken, willen een zo groot mogelijk laadvolume, zodat zoveel mogelijk goederen vervoerd kunnen worden. Daarnaast worden de eisen op het gebied van emissies en geluidsproductie steeds strenger, vooral in de stad. De MAN eTGE bakwagen voldoet aan alle eisen.”

13,5 kuub inhoud

Als bakwagen heeft de MAN eTGE een opbouw van 3.28 meter lang, 2.06 meter breed en 2.0 meter hoog (2.2 meter optioneel). Dit is gelijk aan 13,5 kubieke meter. De laadhoogte is 1.05 meter.. De opbouw kan eenvoudig worden bereikt met een verlengbare 4-traps instaphulp aan de achterzijde. In de voorste wand en in de vloer van de opbouw zijn rails geplaatst waarmee de vracht kan worden gefixeerd. De opbouw wordt geleverd en gemonteerd door SPIER Fahrzeugwerk uit het Duitse Steinheim.

De tweede nieuwe variant van de MAN eTGE dient een geheel ander doel: gemeentewerken, bouwbedrijven en hoveniers. In deze sectoren worden veel pick-ups en kippers geleverd. MAN heeft in samenwerking met Veth Automotive uit Duiven op basis van de eTGE een kipper & pick-up ontwikkeld. De bak is 3.25 meter lang en 2.04 meter breed. De 300 mm hoge zijwanden kunnen worden neergeklapt. Het laadvermogen van de standaard bak is 820 kilo, voorzien van een kiepsysteem bedraagt dit 750 kilo. Optioneel is de grote gereedschapskist onder de laadbak, waardoor gereedschappen zoals bezems ed. zonder problemen meegenomen kunnen worden. 

Vlotte prestaties in de stad

In combinatie met de nieuwe opbouwmogelijkheden blijven de technische specificaties van de MAN eTGE ongewijzigd. De batterij heeft een capaciteit van 35,8 kWh, het elektrisch motorvermogen is 100 kW. Dankzij het hoge koppel van 290 Nm levert de eTGE in de stad vlotte prestaties. De eTGE heeft bij stedelijk gebruik een actieradius van 120 tot 130 kilometer. Dit kan worden gerealiseerd door het terugwinnen van (rem)energie door middel van recuperatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details