Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Energie-autoriteit Peter Molengraaf (ex-CEO Alliander) over Lievense | WSP-concept

Energie-autoriteit Peter Molengraaf (ex-CEO Alliander) over Lievense | WSP-concept

“Plan waterstofbuffer is interessant, creatief en in potentie waardevol”

Het bufferen en voor later gebruik beschikbaar maken van duurzaam opgewekte energie is een actuele, brandende kwestie in de energietransitie. Lievense | WSP heeft hierop een ambitieus plan ontwikkeld voor grootschalige opslag van duurzaam geproduceerde waterstof, ten bate van het gebied tussen Rotterdam en Antwerpen. Volgens energie-autoriteit Peter Molengraaf, voormalig CEO van Alliander en voorzitter van Netbeheer Nederland, heeft het plan potentie om een belangrijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van ons energiesysteem.

Waterstofbuffer noodzakelijk én haalbaar

Met een minimale impact op de omgeving een groene waterstofbuffer creëren die goed is voor de energiebehoefte van een middelgrote stad. En dat in het hart van een stedelijk-industriële regio van formaat. Simpel, snel en tegen betrekkelijk lage investeringen. Dat is het perspectief van het plan voor waterstofopslag van Lievense | WSP. Het voorstel is vier pijpleidingen aan te leggen voor de opslag van waterstof, met elk een doorsnee van 120 cm. Met een totale lengte van 160 kilometer verbinden die Rotterdam en Antwerpen en de tussenliggende industrieclusters en steden met elkaar. Plaats van handeling: de buisleidingenstraat van LSNed die al sinds jaar en dag specifiek is aangewezen als leidingstraat, waardoor de schep bij wijze van spreken morgen de grond in kan.

Peter Molengraaf

Belangrijke (bij)rol voor duurzame moleculen

Om te peilen hoe er over dit concept gedacht wordt en welke stappen gezet moeten worden om het concreet te maken, gaat Lievense | WSP het gesprek aan met experts uit markt en maatschappij. Zoals energie-autoriteit Peter Molengraaf. Hij denkt dat goedkope en in uitbundige hoeveelheden leverbare duurzame energie uit zon en wind de toekomst van het energielandschap gaat bepalen. Tegelijk voorziet hij een belangrijke (bij)rol voor duurzame moleculen zoals groene waterstof: als opslagmedium, in mobiliteit en als industriële grondstof. Daarbij kan het Lievense | WSP-plan om een groene waterstofbuffer tussen Rotterdam en Antwerpen te realiseren heel waardevol zijn.

In een interview over het Lievense | WSP-plan reflecteert Peter Molengraaf op de toekomst van het energiesysteem en de mogelijke rol die de groene waterstofbuffer tussen Rotterdam en Antwerpen kan vervullen. Bekijk hier een kort filmpje, dat de kern van het plan van Lievense I WSP voor de opslag van waterstof in buisleidingen helder uitlegt.

Over Lievense | WSP

Lievense | WSP is een multidisciplinair advies- en ingenieursbureau op het gebied van energie, bouw, infra, water en milieu. Wij zijn onderdeel van WSP, een wereldwijd advies- en ingenieursbureau met het hoofdkantoor in Montreal, Canada. lievense.com wsp.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details