Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Gezonde en stijlvolle nieuwbouw voor Scotch & Soda in Hoofddorp
Het nieuwe dc van Scotch & Soda biedt ruimte aan een warehouse van circa 20.000 m2, zestien loading docks en een drielaags kantoor van 1.200 m2. (Visual CIIID – dd. dedato ontwerpers en architecten)

Gezonde en stijlvolle nieuwbouw voor Scotch & Soda in Hoofddorp

Op bedrijvenpark De President in Hoofddorp, op een perceel aan de John Henry Wiltonlaan staat het nieuwe distributiecentrum van modebedrijf Scotch & Soda. Het indrukwekkende pand van ruim twee voetbalvelden valt op door zijn zwarte gevelpanelen, goudkleurige dakluifel en overheaddeuren, imposante glaspartijen én groene zuilen, die een deel van de gevel bedekken. Het all-electric gebouw is zo ontworpen en gebouwd dat aan de hoogste duurzaamheidsambities wordt voldaan. Bovendien is ruim aandacht besteed aan het welzijn en de gezondheid van medewerkers…

Het nieuwe distributiecentrum van Scotch & Soda biedt ruimte aan een state-of-the-art warehouse van circa 20.000 m2, zestien loading docks en een drielaags kantoor van 1.200 m2. Onder de nieuwbouw ligt een parkeerkelder voor bijna honderd auto’s, inclusief een grote fietsenstalling. De nieuwbouw betreft een ontwikkeling van Minerva Projectontwikkeling B.V. Waar Dedato Architecten tekende voor het ontwerp, is DIJKHAM bouw verantwoordelijk voor de complete realisatie. Van bouw tot installaties en infrawerkzaamheden en inclusief de engineering van de installatietechnieken. “Om de korte bouwtijd van circa 10 maanden te halen, is het gebouw integraal ontworpen en geclasht in 3D/BIM. Hierin hebben we vanzelfsprekend ook alle huurderswensen meegenomen”, vertelt Henk Lonink, projectleider bij DIJKHAM bouw. “Net voor de bouwvak van 2021 zijn we met onze werkzaamheden gestart.” Deze werkzaamheden begonnen met het ontgraven van de parkeerkelder en de aanleg van een bronbemaling. “Voor de constructie is gekozen voor een combinatie van traditioneel heiwerk en betonwerk, inclusief betonpoeren, betonnen holle wandelementen en een betonnen kelderdek met prefab balkbodems en kolommen, die traditioneel is afgestort. De keldervloer is net als het kelderdek in het werk gestort en monolithisch afgewerkt. Een behoorlijke uitdaging, omdat inmiddels de herfst zijn intrede had gedaan.”

Race tegen de klok

Naast de parkeerkelder bevindt zich de warehouse, met een fundering van traditionele betonpoeren en een (deels prefab) betonnen borstwering. “Nadat ook het betonwerk van deze onderbouw gereed was, hebben wij circa 2.600 Hoge SnelheidsPalen (HSP’s) aangebracht om de belastingen van de kledingstellingen goed af te kunnen dragen naar de bodem”, vertelt Lonink. “Vervolgens zijn we gestart met de opbouw van de staalconstructie, evenals de montage van de dakbedekking, gevelkozijnen en gevelpuien. Zodra het eerste deel van het gebouw wind- en waterdicht was, zijn we gestart met het storten en monolithisch afwerken van de hybride betonvloeren, die deels bestaan uit traditioneel vlechtwerk en deels uit staalvezels. Een race tegen de klok, want begin 2022 moest de stellingbouwer al de eerste kledingstellingen plaatsen. Eind maart werden de eerste kledingstukken al gefaseerd ingehuisd.”

Huisstijl in zwart en goud

De warehouse is afgewerkt met circa 23.520 m2 dak- en gevelbeplating, vertelt hij. “Passend bij de huisstijl van Scotch & Soda is gekozen voor geïsoleerde zwarte sandwichpanelen aan de gevels, in combinatie met een goudkleurige dakluifel aan de kantoorzijde én goudkleurige overheaddeuren. Waar de noordzijde van het gebouw is voorzien van groene zuilen, zijn in de inhammen aan de westgevel grote potten en plantenbakken met groen geplaatst om de biodiversiteit op het terrein te stimuleren. Hiermee wordt de duurzaamheidsambitie van het modebedrijf stijlvol doorgetrokken naar de gevel.”

WELL Gold certificaat

Aan de bouw van het distributiecentrum lagen een hoge luchtdichtheidseis en energieprestatie-eis ten grondslag, vertelt Lonink. ”Dit heeft onder andere geresulteerd in een A+++ label voor het kantoorgedeelte. Bovendien functioneert het gebouw all-electric. Een zogenaamd zelfvoorzienend energieplein met zonnepanelen voorziet in de opwekking van ruim voldoende schone energie.” Maar duurzaamheid heeft volgens hem ook betrekking op de medewerkers. “Het creëren van een prettige, veilige en gezonde werkomgeving stond zowel tijdens het ontwerp als de bouw centraal. Ambitie was het WELL Gold certificaat. Scotch & Soda wilde één van de gezondste distributiecentra van Nederland realiseren. Om hiertoe te komen, werd onder meer verlichting geïnstalleerd met intelligente sensoren en biodynamische regelingen. Ook zijn voldoende bedienbare ramen voorzien en wordt het gebruik van de trap gestimuleerd. Na oplevering kunnen medewerkers bovendien terecht in een gezonde kantine, want ook tijdens de gebruiksfase wordt de ‘gouden ambitie’ voortgezet.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgevert Minerva Projectontwikkeling B.V.
  • Architectt Dedato Europe bv
  • Constructeurt Kooij u0026 Dekker
  • Bouwkundig aannemert DIJKHAM bouw
  • Installatiest Kromwijk Elektrotechniek (E), vanPanhuis Installatietechniek (W) en Unica Fire Safety (sprinklers)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details