Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Graven in data verlicht de weg naar kennis

Graven in data verlicht de weg naar kennis

De wereld en haar infrastructuur blijft veranderen. Het wordt steeds drukker, zowel boven als onder de grond. Nazca Solutions ontsluit data voor de boven- en ondergrond en vertaalt deze ruwe data naar informatie waar ook een niet-expert mee uit de voeten kan. Geodata, sensordata en andere gegevens zijn onmiddellijk zichtbaar en toepasbaar via Nazca’s intelligente oplossingen. Marie-Claire Eichhorn van Nazca Solutions verduidelijkt een en ander met een aantal praktijkvoorbeelden.

Omgevingsdata leveren een belangrijke bijdrage in de specificaties, mogelijkheden en risico’s van een locatie of gebied. Nazca ontwikkelt innovatieve oplossingen voor het verzamelen, opslaan en ontsluiten van data rond de leefomgeving en in de ondergrond. “De infrasector wordt steeds meer geconfronteerd met dat”, zegt Eichhorn. “Wij fungeren als kennispartner in de keten die data inwint, bewerkt, valideert en ontsluit via slimme software, zodat opdrachtgevers gedegen conclusies kunnen trekken.”

Strategische keuzes

Op het gebied van ‘veilig graven’ verzamelt en combineert Nazca diverse databronnen van zaken die grondroerders in de bodem tegen kunnen komen. Informatie van niet gesprongen explosieven, bodemverontreiniging, PFAS, enzovoort is van essentieel belang. “Op basis daarvan wordt de CROW-veiligheidsklasse bepaald evenals de te nemen veiligheidsvoorzieningen.” Veilig werken, dat staat voorop. Kennis afgeleid uit bodeminformatie helpt bij het maken van strategische keuzes voor een project. Eichhorn geeft een voorbeeld: “Het is interessant om bijvoorbeeld een nieuw aan te leggen kabel 5 meter te verplaatsen, omdat het daar minder ‘druk’ is in de ondergrond. Dergelijke optimalisaties kunnen wij met onze intelligente oplossingen voorzien. Dit levert uiteindelijk aanzienlijke besparingen op, zo hebben we al meerdere malen bewezen.”

Marie-Claire Eichhorn, Nazca Solutions.

 

Intelligent ‘waterbeheer’

Een ander vooruitstrevende oplossing van Nazca zijn de Internet of Things (IoT)-gestuurde grondwatermeetnetten. “Normaal gesproken wordt de grondwaterstand met peilstokken gemeten. Onze nieuwste oplossing is gericht op het automatisch genereren van meetdata van de grondwaterstand. Daarbij worden diverse (sensoren) geplaatst die real-time de grondwaterstand monitoren. Deze data wordt door ons verwerkt en gecombineerd met weerdata van het KNMI. Op die manier zijn er mooie conclusies te trekken en verbanden te leggen, bijvoorbeeld of een verhoogd peil het resultaat is van veel neerslag.” Een ander voorbeeld is een pilot met de gemeente Houten. “Hier hebben we sensoren in het hangwater geplaatst, in de wortelzone van bomen. In plaats van structureel iedere week de bomen van water te voorzien wordt het groenbeheer nu intelligent aangestuurd en wordt alleen water gegeven wanneer het nodig is.”

Data becomes knowledge

“Van data informatie maken, het is ons doel om bedrijven met behulp van onze intelligente oplossingen niet harder, maar slimmer te laten werken”, resumeert Eichhorn. “Vandaag wordt die informatie nog vooral ontsloten via dashboards, maar we zijn ook al bezig met augmented reality. Mensen in het veld kunnen bijvoorbeeld een boring via deze nieuwste technieken in een app digitaal  inzichtelijk maken. Een mooi hulpmiddel ook voor handhavers die veel sneller over alle informatie kunnen beschikken. En zo creëren we samen met onze ketenpartners een betere leefomgeving.”    


Nazca Solutions

Standerdmolen 20-1a,
3995 AA Houten

T +31 30 711 4704

E [email protected]

www.nazcai.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details