Staal is een gebruikersproduct, dat verbruik je niet. Stalen balken en buisprofielen blijven dezelfde eigenschappen behouden als nieuw, mits goed geconditioneerd. Het kan veelal zonder neveneffecten gemakkelijk een tweede of zelfs meerdere keren ingezet worden, hierdoor past het perfect in het streven naar een circulaire economie. Met het platform ‘Donorstaal’ stimuleert Swanenberg IJzer Groep het hergebruik van staal. Zeker in de infrasector biedt het ongekende mogelijkheden en milieuvoordelen.
“Hergebruik van materialen, het reduceren van de CO2-uitstoot en stikstofcompensatie, het is het gesprek van de dag. Stalen buizen en profielen is materiaal dat prima herbruikbaar is”, zegt Frank van der Loop van Swanenberg IJzer Groep uit Schaijk. “Door actieve deelname en betrokkenheid bij verschillende initiatieven betreffende dit onderwerp, blijven we op de hoogte van de mogelijkheden omtrent het hergebruik van staal. En dat gaat redelijk ver. Mede door de strengere regelgeving van de overheid met betrekking tot traceerbaarheid van staal, proberen we de exacte eigenschappen van bijvoorbeeld gebruikte buisprofielen, staalconstructies van gebouwen en oude transportleidingen te achterhalen. De juiste informatie om deze profielen een tweede leven te kunnen geven.”
Swanenberg IJzer Groep is al 55 jaar de groenste staalleverancier van Nederland. “We handelen immers al die jaren al in gebruikt staal”, zegt Van der Loop. “Met een voorraad van ruim 150.000 ton aan stalen buizen en balken kunnen we op verzoek zeer snel leveren. In het verleden zijn we begonnen met inkoop en verkoop van gebruikt staal, door veranderingen zijn we tegenwoordig ook één van Europa’s grootste voorraadhouder van zowel nieuwe (eerste keus) met volledige fabriekscertificering en ongebruikte surplus partijen. Ook zetten we steeds meer in op het wijzigen betreffende de toepassing van het materiaal. Daarbij doelen we vooral op het certificeren van reeds gewalste producten. Vaak kan een product in meerdere hoedanigheden worden ingezet. Buizen die oorspronkelijk voor toepassing als gasleiding zijn geproduceerd, kunnen in overleg met de fabrikant conform een andere norm gehercertificeerd worden voor acceptatie in bijvoorbeeld de infrasector. Denk hierbij aan toepassingen als combiwand, stempelraam, draaipalen en heipalen. Verder werken we nauw samen met test-laboratoria die -indien nodig- chemische en mechanische analyses kunnen uitvoeren om staalkwaliteiten van het gebruikte staal te kunnen waarborgen zodat deze ingezet kunnen worden voor de beoogde toepassing.”
Bij inzet van gebruikte staalprofielen hoeft er geen nieuw staal geproduceerd te worden. “Bedenk dat een stalen constructie, mits goed geconditioneerd, ontzettend lang mee gaat”, benadrukt Van der Loop. “De levensduur is vaak veel langer dan de gebruiksduur. Er is dan ook ontzettend veel gebruikt staal in omloop. Door de huidige voorschriften (EN1090, enz.) wordt er snel naar nieuw staal gegrepen voor een project. Zonde, zeker wanneer er geen verdere vereisten zijn of wanneer staalkwaliteiten bekend zijn en daarmee gebruikte producten met dezelfde eigenschappen als nieuw staal een tweede leven kunnen leiden. Het inzetten van gebruikt staal geeft op die manier een enorme milieuwinst. Steeds meer opdrachtgevers zijn zich daar gelukkig van bewust. Het brengt kostenvoordelen met zich mee, dus een win-win situatie.”
Inzet van gebruikt staal is voordeliger, veelal uit voorraad leverbaar én beter voor het milieu. De infrasector heeft dat al ontdekt en plukt daar de vruchten van.