Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Het opleidings- en examencentrum voor de grond-, weg- en waterbouw en civiele techniek

Het opleidings- en examencentrum voor de grond-, weg- en waterbouw en civiele techniek

In 2015 zijn SPG Zuid-Holland, Techniek College Rotterdam, gemeente Schiedam samen met advies partner Nehem begonnen aan een Publiek-Private-Samenwerking. Zuid-Holland Infra Park (ZIP) en haar partner hebben geïnvesteerd om eigentijds onderwijs te bieden aan nieuwe instroom, studenten en werknemers in de grond-, weg- en waterbouw en de civiele techniek. Advies partner Nehem ondersteunt de partners bij het realiseren van haar ambities en het verduurzamen van ZIP. 

De praktijk leert dat het niet altijd makkelijk is onderwijs en bedrijfsleven samen te laten werken. Het opzetten van het ZIP verreist dan ook dat er intensiever wordt samengewerkt tussen onderwijs en bedrijfsleven. Niet altijd een gemakkelijke opgave omdat er ook wettelijke belemmeringen zijn die een verandering van het beroepsonderwijs bemoeilijken. En daar zit het bedrijfsleven niet op te wachten. Willen we de vakman voor de toekomst opleiden, dan zal ook het beroepsonderwijs mee moeten veranderen.

Nu volop benut na een moeilijke start
“SPG Zuid-Holland en Techniek college Rotterdam zijn op de goede weg”, vertelt Rob van Dalen, operationeel manager ZIP. “Na een moeizame start door de crisis waar we nog middenin zaten, zien we nu dat ZIP volop benut wordt. Naast het reguliere beroepsonderwijs zijn er ook allerlei scholingsvraagstukken waar we invulling aan kunnen geven. Praktijktrainingen, het afnemen van proeve van bekwaamheid en verzorgen van praktijkexamens. Naast bedrijven die aangesloten zijn bij SPG hier gebruik van maken, kunnen ook individuele bedrijven, gemeente en onderwijsinstellingen hun werknemers en leerlingen laten gebruik maken van de mogelijkheden op ZIP.”

Zuid-Holland Infra Park is ook betrokken bij Sterk Techniekonderwijs. Waarbij het SPG het nodige te bieden heeft:

 • Voorlichting
  SPG biedt de mogelijkheid om op scholen voorlichting te geven over de beroep- en opleidingsmogelijkheden in de infra. Dit kan in het 1e en 2e jaar voor het kiezen van de keuzevakken en 3e en 4e jaar voor het kiezen van een vervolgopleiding.
 • Gastlessen
  SPG verzorgt gastlessen door een instructeur in te zetten. Dit kan georganiseerd worden op school, maar ook op het Zuid-Holland Infra Park te Schiedam.
 • Beroepenoriëntatie
  Op het Zuid-Holland Infra Park kunnen leerlingen een beroepenoriëntatie volgen om straks een juiste keuze te kunnen maken. Ben je een denker of een doener. |Ga je naar de BOL of de BBL.
 • Keuzevak Infra
  SPG faciliteert onderwijs en leerlingen die kiezen voor het keuzevak infra. Lesmateriaal, praktijkruimte, materiaal, gereedschappen en instructeur zijn hiervoor beschikbaar.
 • Bedrijfsexcursie
  SPG organiseert bedrijfsexcursies naar de aangesloten leerbedrijven. Doel is om te laten zien waar de bedrijven dagelijks aan werken om Nederland mooier te maken.
 • Snuffelstage – Stage
  Om een beter beeld te krijgen wat werken en leren inhoudt, kun je bij SPG een snuffelstage volgen. Ook kun je een stage volgen bij een van onze aangesloten leerbedrijven.
 • Beroepspraktijkvorming (BPV)
  SPG biedt jongeren die willen werken en leren in de grond-, weg- waterbouw een BPV voor de niveaus 2 en 3 met baangarantie. Dit in samenwerking met een MBO-onderwijsinstelling.
 • Ondersteuning
  SPG Infra hecht waarde aan een goede begeleiding en werkt samen met de aangesloten leerbedrijven leermeesters, instructeurs, opleidingscoördinatoren, bpv-docenten en gastdocenten om dit te ondersteunen.
SPG Zuid-Holland

Examen riool.


Techniek College Rotterdam
Zuid-Holland Infra Park (ZIP) is voor het Techniek College Rotterdam een onderscheidende opleidingslocatie voor de wereld van de civiele techniek. Gezamenlijk bieden de gevestigde partners (SPG Zuid-Holland en Techniek College Rotterdam) hier eigentijds onderwijs aan nieuwe instroom van studenten, leerlingen en werknemers. Binnen ZIP wordt er intensief samengewerkt tussen onderwijs en bedrijfsleven. De praktijk leert dat de wettelijke belemmeringen de aansluiting tussen beroepsonderwijs en het bedrijfsleven bemoeilijken. De realisatie van het ZIP heeft de samenwerking en verbinding met het bedrijfsleven versterkt.

Rob: “Wij hechten waarde aan een goede begeleiding van studenten en leerlingen en zorgen er samen met de aangesloten leerbedrijven, leermeesters, instructeurs, opleidingscoördinatoren, bpv-docenten en gastdocenten voor om dit te realiseren. Ons gezamenlijke doel is het opleiden van de vakman/vrouw van de toekomst.”

Grote behoefte aan vakmensen
Tijdens de crisis was het lastig voor studenten om werk te krijgen in de bouwsector. De laatste tijd trekt de bouwmarkt aan en is er een grote behoefte aan vakmensen. Volgens de vooruitzichten wordt dat komende jaren alleen nog maar beter. Lisette Ketting, onderwijsteamleider van de infra-opleidingen, zegt hierover: “We zijn blij dat de markt weer aantrekt. We werken daarom elke dag keihard om goede vakmensen op te leiden, dankzij de geweldige inspanningen van mijn team hebben we ook dit jaar weer het predicaat TOP-opleiding. Een blijk van waardering waar wij trots op zijn.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details