Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Hightech thermisch coaten

Hightech thermisch coaten

Al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw houdt de firma Griekspoor zich bezig met vlamspuiten ofwel het thermisch spuiten, waarbij een deklaag wordt aangebracht die voorkomt dat het onderdeel gaat roesten en/of slijten. In de loop der jaren heeft het familiebedrijf zich steeds verder gespecialiseerd en zelfs een geheel eigen slijpmethodiek ontwikkeld. Mede daardoor is Griekspoor Thermal Coatings uitgegroeid tot wereldmarktleider in vlamspuiten.

Griekspoor Thermal Coatings is onderdeel van Gebr. Griekspoor, al meer dan vijftig jaar actief in de infrasector. “De focus op oppervlaktebehandeling komt voort uit het onderhoud aan bruggen”, begint Mario van Helmond van Griekspoor Thermal Coatings. “Van origine houdt Gebr. Griekspoor zich al bezig met het onderhouden, repareren en restaureren van bruggen. Versleten brugleuningen werden in de beginjaren naar een thermische verzinkerij gebracht voor het aanbrengen van een nieuwe beschermlaag. Dat duurde echter in de regel veel te lang. Reden voor Griekspoor sr. om de boer op te gaan en zelf te investeren in een schoopeermachine om het thermisch verzinken te vermijden. Hij kocht niet één machine, maar investeerde tevens (fors) in een plasma-installatie. Kort daarna werd ook een HVOF-installatie aangeschaft, dit alles om ook de cilinderstangen van beweegbare bruggen te kunnen revitaliseren.”

HVOF- en Plasma-installatie

“Schooperen is al een vorm van vlamspuiten, waarbij een zink-aluminiumlaag wordt aangebracht als conservering, de plasma- en HVOF-installaties daarentegen zijn veel meer hightech”, vervolgt Van Helmond. “Daarbij hebben we tevens een eigen  slijpbank en slijpmethode ontwikkeld. Juist die combinatie maakt ons uniek in Europa. We kunnen namelijk op onze plasma-installatie cilinderstangen tot wel 23 meter lang over de gehele lengte tot op de honderdste millimeter slijpen en een oppervlaktebehandeling geven. Het maximale gewicht dat de installatie kan verwerken is 20 ton en de maximale diameter bedraagt 1 meter. Daarbij garanderen we een extreem hoge kwaliteit. Nog nooit is er een product teruggekomen omwille van de kwaliteit. Dat heeft enerzijds te maken met de hightech techniek en eigen methodiek, maar anderzijds ook door de mensen achter de machine. We zijn gezegend met gemotiveerde vakspecialisten, die we in eigen huis opleiden en de kunst van het vlamspuiten leren.”

Griekspoor Thermal Coatings garandeert een extreem hoge kwaliteit.

TOPCOAT®

De oppervlaktebehandeling die Griekspoor Thermal Coatings aanbrengt op de producten is verenigd onder de handelsnaam TOPCOAT®. Van Helmond: “Het is wederom een eigen ontwikkeling en al jarenlang de enige coating geschikt voor het behandelen van hydraulische installaties. Nog altijd is onze coating ongeëvenaard en bestand tegen de meest agressieve omgevingen. Voor de industrie hebben we TOPCOAT®gestandaardiseerd in vijf categorieën, maar in feite zijn de mogelijkheden oneindig. Afhankelijk van de situatie bekijken we welk type coating het best past bij de doelstellingen. Een havenkraan aan de kust van Noorwegen met weinig luchtvervuiling kan uit de voeten met een andere coating dan een kraan op een schip, die ook onder water moet werken in de Golf van Mexico.”

Griekspoor Thermal Coatings werkt dan ook voor de meest uiteenlopende klanten. “Zo zijn we nu bezig met het in fasen vernieuwen van de coating van zes cilinderstangen van het sluizencomplex Bathse Spuisluis. Een andere mooie referentie is de coating op de hydraulische cilinderstang van een grote kraan van Liebherr, gestationeerd in Pakistan. De originele coating op de cilinderstang hield het nog geen zes weken vol, onze coating vertoont na een jaar nog altijd geen spoor van corrosie of slijtage.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details