Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Hoe kunnen we de veiligheid in magazijnen en distributiecentra verhogen?
Fysieke scheiding tussen heftrucks en voetgangers.

Hoe kunnen we de veiligheid in magazijnen en distributiecentra verhogen?

Nieuwe technologie om ongevallen te voorkomen

Het aantal ongevallen in magazijnen en distributiecentra neemt de laatste jaren alleen maar toe, zo blijkt uit rapporten van de Arbeidsinspectie. Jaarlijks vinden er 1500 ernstige incidenten plaats, waarbij in de meeste gevallen een heftruck betrokken is. De helft daarvan betreft een aanrijding met een voetganger. Los van het menselijk leed kost een magazijn-ongeval gemiddeld 35.000 euro, waarbij het omzetverlies als gevolg van ziekteverzuim nog niet is meegerekend. Wij vroegen Bas Kruysdijk, salesdirector bij A-SAFE, hoe we deze trend kunnen ombuigen. En hoe de unieke stellingsmonitor hieraan een grote bijdrage kan leveren.

In 2015 startte Kruysdijk samen met Rob de Greef de Nederlandse vestiging van het Britse A-SAFE, een bedrijf gespecialiseerd in kunststof aanrijdbeveiliging. Deze bieden voetganger- en doorgangbescherming, maar beveiligen ook zaken als machines, stellingen, wanden en kolommen. Producten die gebruikt worden door grote bedrijven als Coca-Cola, DHL, Nestle, Ahold en Nutricia.

A-SAFE Stellingbescherming, zowel voor de kopse kanten als de staanders.

Onderschatting risico

Kruysdijk: “Ik denk dat men de risico’s onderschat. Een heftruck rijdt 10 tot 15 kilometer per uur, hoe erg kan een aanrijding nou helemaal zijn? In de praktijk blijkt dat dit tot ernstig letsel kan leiden en helaas heb ik dat meermaals van dichtbij ervaren. Een paar jaar geleden sprak ik een logistiek medewerker die vertelde dat het bij hen al dertig jaar goed ging. Oftewel, er hoefde qua extra bescherming niets te veranderen. Deze man is nu zijn onderbeen verloren met alle gevolgen van dien. De impact van en kans op dergelijke ongevallen worden vaak miskend.” 

Onderschatting materiaal

Volgens Kruysdijk speelt er nog een factor mee: “Toen wij in Nederland begonnen, waren wij de enige actieve aanbieder van kunststof aanrijdbeveiliging. De concullega’s werkten toen nog vooral met staal. Inmiddels zijn er meerdere producenten van kunststof aanrijdbeveiliging, maar het is niet al goud wat blinkt, er zit nogal wat kaf tussen het koren. Onze kunststof is van dusdanige kwaliteit dat er bij een aanrijding geen schade ontstaat en de situatie veilig blijft. De consument gaat ervan uit dat alle kunststof aanrijdbeveiliging werkt zoals die van A-SAFE, maar komt dan achteraf bedrogen uit. Om er zeker van te zijn dat de aanrijdbeveiliging doet wat hij moet doen, is deze onafhankelijk getest en gecertificeerd door TÜV Nord conform de richtlijnen van de PAS 13.”

RackEye 24-7 Stellingmonitoring.

Wetenschap en patenten

Wie een kijkje op de website van A-SAFE neemt, ziet inderdaad dat er ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek ten grondslag ligt aan hun producten. “Wij gebruiken alleen onze eigen drielaagse Memaplex™-kunststof, ontwikkeld door polymeerwetenschappers.” Ook de gepatenteerde koppelings­technologie is volstrekt uniek. “Gewoonlijk vormt de koppe­ling een zwak punt in vangrails en hekwerken, maar onze geavanceerde koppeling verbetert juist de impactsterkte.”

Flexibel, oersterk materiaal die terugveert na aanrijding.

Nieuwste innovatie

RackEye™ is de nieuwste innovatie van A-SAFE. Sensoren detecteren hierbij 24/7 aanrijdingen op de stellingen en waarschuwen automatisch. De realtime data geven inzichten waarmee men schadetrends kan volgen en preventieve maatregelen kan nemen, zoals een betere magazijnindeling of personeelstraining. “Aanrijdingen worden niet altijd doorgegeven, vooral niet tijdens nachtdiensten. Het gevaar is cumulatieve schade. Als je één keer tegen een staander aanrijdt, is er misschien nog niet zo veel aan de hand. Gebeurt het vaker dan verzwakt hij wel. Terwijl er geen zichtbare schade is kan de boel zo maar instorten. ”

De arbeidsinspectie is gealarmeerd door het stijgend aantal ongevallen en zoomt daarom meer in op de veiligheid van werknemers. “Te veel bedrijven richten zich alleen op de fysieke afscherming, maar een hekje moet ook een aantoonbare veilige afscherming bieden. Na een bezoek van de arbeidsinspectie wordt regelmatig onze expertise gevraagd om een werkplek veiliger te maken. Met ons brede uitvoerig geteste productgamma kunnen wij deze veiligheid dan ook echt garanderen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?